Έρχεται η 4η δόση του εμβολίου για όλους;

Έρχεται και τέταρτη δόση εμβολίου στον γενικό πληθυσμό. Πόσο αποτελεσματική είναι; Για την πορεία της πανδημίας, την συνεχιζόμενη χαλάρωση των μέτρων αλλά και την πιθανότητα 4ης δόσης εμβολίου για όλους, μίλησε η Ματίνα Παγώνη καλεσμένη σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ «Ήδη…

Σημειώνεται πως από την Παρασκευή έχει ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού 4ης δόσης (ή αλλιώς 2η αναμνηστική), για τους 60 και άνω, αρχής γενομένης από την ηλικιακή ομάδα 80+ και άνω.

Πάντως την προαναγγελία για την χορήγηση της 4ης δόσης

έκανε την προηγούμενη εβδομάδα και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» επιβεβαίωσε ότι η τέταρτη δόση του εμβολίου θα χορηγηθεί σε όλους από το φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, είπε:

«Η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα πάμε σε τέταρτη δόση για όλους. Νομίζω από τον Σεπτέμβριο θα είναι όπως η γρίπη, ο χειμώνας θα είναι μπροστά, θα έχει περάσει αρκετός χρόνος από το εμβόλιο, νομίζω θα πάμε σε ετήσια δόση ή αναμνηστική δόση».

Γιατί είναι σημαντική η 4η δόση του εμβολίου

Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με ανοσοκαταστολή βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, καθώς ενδέχεται να εμφανίζουν εξ αρχής χαμηλότερη ανοσολογική απόκριση. Παρά τα περιορισμένα δεδομένα, η Εθνική Επιτροπή εκτιμά ότι το όφελος από την τέταρτη δόση θα είναι μεγαλύτερο σε άτομα άνω των 70 ετών και άνω όπως και στους 60 ετών και άνω με υποκείμενα νοσήματα. Γι αυτό προτείνουμε 4η δόση μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την πρώτη αναμνηστική, σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Σημειώνεται ότι όσοι έχουν νοσήσει μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης, δεν συνίσταται η χορήγηση τέταρτης δόσης έναντι του εμβολίου, υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πώς παρά τα περιορισμένα δεδομένα αποτελεσματικότητας, ορισμένες χώρες αποφάσισαν τη χορήγηση τέταρτης δόσης με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna, σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα