Επίδομα 534 ευρώ: Πότε είναι η πληρωμή

Τι ισχύει με την πληρωμή του επιδόματος των 534 ευρώ. Ποια είναι η διαδικασία.

Από τις 5 έως τις 10 Ιουνίου θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για επιχειρήσεις και εργαζομένους για τον Μάιο.

Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι καλούνται από τις 18 έως τις 31 Μαΐου να υποβάλλουν αίτηση για το επίδομα.

Δικαιούχοι είναι οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση

εργασίας συνεχίζει να τελεί υπό αναστολή, καθώς και οι επιχειρήσεις – εργοδότες που παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας λόγω υποχρεωτικού «λουκέτου».

Εφόσον, η σύμβαση εργασίας του εργαζόμενου δεν βρισκόταν σε αναστολή καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, τότε αυτός θα λάβει το αντίστοιχο ποσό, ανάλογα με τις ημέρες κατά τις οποίες βρισκόταν σε αναστολή εργασίας.

Η διαδικασία

Οι επιχειρήσεις–εργοδότες βεβαιώνουν όλα τα στοιχεία των δηλώσεών τους, όπως αυτά αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και κυρίως αφορούν τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας συνεχίζει να είναι σε ισχύ και εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή, και τα στοιχεία που αφορούν τη μίσθωση ακινήτων επαγγελματικής στέγης και δηλώνουν υπεύθυνα ότι παραμένουν ως μη λειτουργούσα επιχείρηση με εντολή δημόσιας αρχής κατά τον μήνα Μάιο 2020.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους, δεν απαιτείται νέα υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης σκοπού είναι και δικαιούχοι έκπτωσης 40% στο ενοίκιο της α’ κατοικίας (στην περίπτωση των εργαζομένων) και του επαγγελματικού ακινήτου (στην περίπτωση των εργοδοτών).

Η καταβολή των 534 ευρώ για τον μήνα Μάιο θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 10 Ιουνίου του 2020.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται να πληρωθούν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ οι ειδικές κατηγορίες εργαζομένων καθώς και η οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ για όσους επιστήμονες δεν έχει ακόμη καταβληθεί. Οι ημερομηνίες για τα 534 ευρώ του Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι στο τέλος Μαΐου θα πληρωθούν όσοι εργαζόμενοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ δεν έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα λόγω διαφόρων λόγων, όπως λάθος iban και περαιτέρω διασταυρώσεων.

Παράλληλα για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους τον Μάιο καθώς οι επιχειρήσεις που εργάζονται παραμένουν κλειστές προβλέπεται η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανάλογα με τις ημέρες αναστολής το διάστημα 5 με 10 Ιουνίου. Υπενθυμίζουμε για αυτούς τους εργαζόμενους ότι μπορούν να υποβάλλουν μόνο τροποποιητικές υπεύθυνες δηλώσεις απο τις 19 Μαίου μεχρι την 1η Ιουνίου.

Οι εργαζόμενοι που παραμένουν σε αναστολή υποχρεωτικά εντός του Μαίου για 3 έως 24 ημέρες θα λάβουν ειδική αποζημίωση αναλογική των ημερών της αναστολής με δεδομένο ότι οι 30 ημέρες αντιστοιχούν στο ποσό των 534 ευρώ.
Ακόμη για τους εργαζόμενους που βρίσκονται τον Μάιο σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους και εργάζονται σε επιχειρήσεις που επανελειτουργούν τον Μάιο ή πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ θα η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί από 10.6.2020 έως και 12.6.2020.

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν θα λάβουν αναλογική ειδική αποζημίωση ανάλογα με τις μέρες που μένουν σε παράταση αναστολής, με βάση υπολογισμού το ποσό που αντιστοιχεί στις 30 ημέρες ανέρχεται στα 534 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα