Επεισόδια στο Σύνταγμα: Εννέα συλλήψεις και έξι τραυματίες αστυνομικοί

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των επεισοδίων στο Σύνταγμα, στη διάρκεια της ψήφισης του σ/ν για τις διαδηλώσεις.

Σε 15 προσαγωγές, εκ των οποίων οι εννέα μετατράπηκαν σε συλλήψεις, προχώρησε η αστυνομία για τα επεισόδια που έγιναν στην πλ. Συντάγματος, έξω από τη Βουλή,

το βράδυ της Πέμπτης.

Υπενθυμίζεται ότι νεαρά άτομα επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να τα απωθήσουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ κατά τη διάρκρεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν έξι αστυνομικοί, ενώ στις αρχές της Πανεπιστημίου βρέθηκαν αχρησιμοποίητες βόμβες μολότοφ.

Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια

Ολοκληρώθηκαν, νωρίτερα, τα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Λίγο μετά τις 7:30 το απόγευμα το ΕΚΑ, η ΑΔΕΔΥ, εργατικά σωματεία, φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, κι οργανώσεις της αριστεράς, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή. «Την συγκέντρωση οργανώνει το ΕΚΑ με ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του καλεί τα συνδικάτα και τον κόσμο να αντιδράσουν στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις και ουσιαστικά βάζει θηλιά στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων οποιαδήποτε μορφής είναι αυτή. Πάντα είμαστε υπέρ των διαδηλώσεων ειρηνικών οργανωμένων ενάντια σε ό, τι χτυπάει την εργατική τάξη. Δεν θα προχωρήσει το νομοσχέδιο εκ των πραγμάτων λόγω του κόσμου που όταν συναντά το οποιοδήποτε πρόβλημα ή μόνη αντίδραση που έχει είναι να βγει στο δρόμο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΚΑ, Γιώργος Κακαριάρης.

Παράλληλα, φοιτητές, εργατικά σωματεία, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να περάσουν από τις κλούβες των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν παραταχθεί μπροστά από την Βουλή, επί της Βασιλίσσης Σοφίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν κάνοντας ρίψη δακρυγόνων. Στη συνέχεια ομάδα αγνώστων έριξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες απάντησαν με χημικά.

Μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν στο Σύνταγμα και εργατικά σωματεία, ομοσπονδίες και συνδικάτα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. Μάλιστα στο συλλαλητήριο παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα..

Με κεντρικό σύνθημα «οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων θα μείνουν στα χαρτιά τους! Ο εργαζόμενος λαός θα κάνει το νομοσχέδιο, κουρελόχαρτο! Συνεχίζουμε να διαδηλώνουμε για το δίκιο μας ακόμα πιο μαζικά», οι διαδηλωτές παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Αυτή την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις πέρασε με 187 «ναι» από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποπέμψει ο Μητσοτάκης τον Χρυσοχοΐδη

«Προβοκατόρικη επιχείρηση» με στόχο τη διάλυση της «μαζικής συγκέντρωσης» ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις κατήγγειλε νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου:

«Η ακραία καταστολή που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της αστυνομίας απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές αποτελεί πρόβα των σχεδίων της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιστάσεων το προσεχές διάστημα.

Οι αθλιότητες αυτές είχαν ως μοναδικό στόχο να διαλύσουν τη μαζική συγκέντρωση που ήταν σε εξέλιξη. Και, βεβαίως, ο οργανωτής αυτής της προβοκατόρικης επιχείρησης είναι ο ίδιος ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Απαιτούμε από τον κ. Μητσοτάκη να αποπέμψει τώρα τον υπουργό του. Σε διαφορετική περίπτωση, φέρει ο ίδιος ακέραια την ευθύνη για την αντιδημοκρατική εκτροπή που εκτυλίχτηκε στο κέντρο της Αθήνας».

 

Keywords
Τυχαία Θέματα