Τριγμοί στο ΚΙΝΑΛ: Ηχηρή διαφωνία Παπανδρέου - Καστανίδη από την απόφαση της Φώφης στο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων

Ηχηρή απουσία από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Χ. Καστανίδη οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν ανοιχτά με την «γραμμή» του ΚΙΝΑΛ. Έκτακτη Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής το μεσημέρι της Παρασκευής συγκάλεσε η Φ. Γεννηματά.

Δια

της απουσίας τους από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που αλλάζει το πλαίσιο για τις πορείες και τις διαδηλώσεις εξέφρασαν την διαφωνία τους οι κ.κ. Παπανδρέου και Καστανίδης με την απόφαση της Φώφης Γεννηματά για υπερψήφιση του σ/ν του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής συγκαλεί εκτάκτως μάλιστα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος με αντικείμενο συζήτησης την επιλογή αυτή του πρώην πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, όπως έγινε γωνστό. Η λιτή δήλωση της κ. Γεννηματά έχει ως εξής: «Συγκαλώ αύριο Παρασκευή στις 14:00 μ.μ την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής με θέμα τα όσα συνέβησαν στην σημερινή Κοινοβουλευτική διαδικασία».

Οι υπόλοιποι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ακολούθησαν την γραμμή του κόμματος και υπερψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο, το οποίο τελικά πέρασε με 187 «ναι» και μετά από μία εκρηκτική συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, ενώ άγρια επεισόδια εξελίσσονταν έξω από αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως το νομοσχέδιο όπως εισήχθη περιορίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής. «Αν έπρεπε να υπάρχει ένας νόμος θα έπρεπε πρωτίστως να προστατεύει τον διαδηλωτή. Αντί να προστατεύει την ειρηνική διαδήλωση (σ.σ. το συγκεκριμένο νομσχέδιο) την περιορίζει», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. «Ας δεχθώ ότι δεν είναι στις προθέσεις του υπουργού, όμως οι νόμοι μένουν και αυτός ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην εκάστοτε εξουσία να σταματήσει ακόμα και μια ειρηνική διαδήλωση και μια συγκέντρωση ενός κόμματος», πρόσθεσε. Επισήμανε ακόμη ότι αποδίδονται «υπερεξουσίες που υπονομεύουν βασικά δημοκρατικά δικαιώματα στους εκάστοτε κρατούντες» και ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης «μπερδεύει την βιαιοπραγία με την ειρηνική διαδήλωση» ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη την διάταξη για την αστική ευθύνη του οργανωτή.

Από την άλλη η κ. Γεννηματά υποστήριξε στην ομιλία της πως το Κίνημα Αλλαγής δεν είπε «ένα τυφλό όχι, όπως άλλοι, που θα οδηγούσε στην ψήφιση του αντιδημοκρατικού νομοσχεδίου όπως ήταν. Χωρίς το Κίνημα Αλλαγής, το νομοσχέδιο θα περνούσε με την αρχική, αυταρχική μορφή του εις βάρος των πολιτών και των ελευθεριών τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στάση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ οδήγησε και στην ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και την ίδια, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταλογίζει στην κ. Γεννηματά «παράλογη και αυτοκαταστροφική» επιλογή.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει τον ορισμό διοργανωτή των συναθροίσεων, ο οποίος οφείλει να γνωστοποιεί τη συγκέντρωση στην ΕΛ.ΑΣ., μέσω ειδικής πλατφόρμας. Της πρόβλεψης αυτής εξαιρούνται οι δημόσιες συναθροίσεις που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και της επετείου της 17ης Νοεμβρίου.

Παράλληλα, ορίζεται και Διαμεσολαβητής της ΕΛ.ΑΣ. ή του Λιμενικού, ο οποίος θα αποτελεί τον σύνδεσμο των Αρχών με τον διοργανωτή.

Τέλος, προβλέπεται απαγόρευση διαδήλωσης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, όταν υπάρχει υποψία επεισοδίων.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα