ΕΝΦΙΑ: Το σενάριο για τη μείωση 8%

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, εξαγγελία που αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πώς θα υλοποιηθεί μετά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Δεν είναι ακόμα σαφές το πώς θα γίνει αυτή η μείωση, δηλαδή αν θα είναι κλιμακωτή (έως 8%), εάν θα είναι μεσοσταθμική όπως φέτος ή αν θα είναι οριζόντια.

Οι αποφάσεις για τη δεύτερη φάση μείωσης του ΕΝΦΙΑ, θα είναι σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής των

αντικειμενικών αξιών.

Όπως είναι γνωστό, αν κάποιος είχε φέτος π.χ. μείωση ΕΝΦΙΑ 20% αυτό δεν σημαίνει ότι το 2020 θα πληρώσει τον ίδιο φόρο, καθώς μπορεί η Τιμή Ζώνης του ακινήτου του να αυξηθεί, συμπαρασύροντας και το φόρο. 

Ο ίδιος έκανε λόγο για τρεις κεντρικές προτεραιότητες: μείωση των φόρων, «πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές» και αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας, υποστηρίζοντας πως «ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων».

«Το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Πρέπει να πληρώνουν και τα ακριβά ακίνητα στη Μύκονο και αλλού», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Μεσαία τάξη είναι αυτοί που ντύνονται απλά και ξέρουν να φορούν γραβάτα εκεί που πρέπει», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, εξαπολύοντας επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίον κατηγόρησε ότι «δεν είναι ανιχνευτής, αλλά παραγωγός απάτης», και σχολιάζοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «βρίσκεται στο στάδιο του θυμού» και δεν έχει αποδεχτεί την ήττα του στις εκλογές

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Από το ΣΥΡΙΖΑ ασκούν ριτική στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού τονίζοντας ότι: «Ο κ. Μητσοτάκης αφού μας ενημέρωσε σήμερα ότι η μεσαία τάξη διακρίνεται από την ενδυματολογική της προτίμηση στη γραβάτα, προχώρησε σε μια ακόμη εξαγγελία-απάτη, σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ και την εισφορά αλληλεγγύης.  Αφού ψήφισε προϋπολογισμό που δε προβλέπει αντίστοιχη μείωση εσόδων, εντούτοις εξήγγειλε μειώσεις στον Ενφια, οι οποίες απλά θα μετριάσουν τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την εξισωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες που έχει ήδη ενσωματώσει στον προϋπολογισμό.

Μας είπε επισης ότι ευνοεί τη μεσαία τάξη, αλλά με τον προϋπολογισμό του μάλλον δε της φόρεσε γραβάτα αλλά φέσι. Αφού ακύρωσε τα δρομολογημένα από τον ΣΥΡΙΖΑ μέτρα ελαφρυνσης:
την επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ 20% μεσοσταθμικά, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ με δραστική μείωση για μεγαλύτερα και την μείωση κατά 50% της προκαταβολής φόρου.

Κατά τα άλλα όχι μόνο δε τόλμησε να αποδοκιμάσει τα κρούσματα απρόκλητης βίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας απέναντι σε αθώους πολίτες μεσα στο ίδιο τους το σπιτι, αλλά ξεπέρασε τον εαυτό του. Ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη λεγοντας ότι για αυτό τον ψήφισαν οι πολίτες. Είναι βέβαιο ότι η συγκεκριμένη αποστροφή της ομιλίας του θα γέννησε ρίγη συγκίνησης τόσο στον κ. Βορίδη όσο και σε άλλους νοσταλγούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα