Εκλογικός νόμος: Αύριο η ψηφοφορία στη Βουλή

Απορρίφθηκε τελικά από την πλειοψηφία της Βουλής η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής για τον νέο εκλογικό νόμο.

Η συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου ξεκίνησε στην Ολομέλεια και η ψηφοφορία θα γίνει αύριο.

Με τοποθετήσεις τους στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσαν αιτήσεις αντισυνταγματικότητας.

Την αντίδραση προκάλεσε διάταξη, που προβλέπει πως το μπόνους δεν δίνεται στο πρώτο κόμμα αν ο μέσος όρος του συνασπισμού κομμάτων που το απαρτίζουν, δεν ξεπερνά το ποσοστό του δεύτερου κόμματος.

Να σημειωθεί πως ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει πριμοδότηση 20 εδρών σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα πάρει ποσοστό 25%. Το μπόνους αυξάνεται σταδιακά, ώστε να φτάσει τις 50 έδρες για ποσοστό 40%. Υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί η Νέα Δημοκρατία και η Ελληνική Λύση, ενώ διαφωνούν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Ωστόσο για να εφαρμοστεί από την επόμενη αναμέτρηση ο νέος εκλογικός νόμος θα πρέπει να ψηφιστεί από 200 βουλευτές. Με δεδομένο πως δεν διαμορφώνεται αυτή η πλειοψηφία, ο νέος εκλογικός νόμος θα τεθεί σε ισχύ στη μεθεπόμενη αναμέτρηση και η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα πάει σε διπλές κάλπες για να μην ισχύσει η απλή αναλογική.

Keywords
Τυχαία Θέματα