Εκλογές 2019: Η επιχείρηση «καμένη γη» και η προσπάθεια αντεπίθεσης του Μαξίμου

Προσπάθεια διαφόρων κύκλων να διαμορφώσουν κλίμα ότι η κυβέρνηση αφήνει «καμένη γη» ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου είναι σε πλήρη εξέλιξη εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα με το Μέγαρο Μαξίμου να επιχειρεί να αντιμετωπίσει αυτή την επίθεση.

 

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο τονίζουν με ένταση τα θετικά στοιχεία για την οικονομία, και όπως αναφέρουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η στάση της ΝΔ επέδρασε καταλυτικά.

Και μάλιστα, αναφέρουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ουδέποτε δεσμεύτηκε για τη διατήρηση των μέτρων ελάφρυνσης, κλείνοντας

το μάτι για ακύρωσή τους. «Με την κίνηση αυτή άνοιξε την όρεξη σε ακραίους να αμφισβητήσουν τόσο τα μέτρα ελάφρυνσης όσο και συνολικά την πορεία ανάπτυξης με παράλληλη κοινωνική στήριξη» υπογραμμίζουν.

Με ιδιαίτερη έμφαση τίθεται το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο τομέα και υπογραμμίζεται με ένταση από την κυβέρνηση ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε την όρεξη σε αυτούς που θέλουν να επαναφέρουν τις πολιτικές της ακραίας λιτότητας του 2010-2014.

«Έφθασαν στο σημείο να μιλούν για απολύσεις στο Δημόσιο, κάτι το οποίο έχει πέσει στο τραπέζι από τότε που ήταν υπουργός των απολύσεων ο κ. Μητσοτάκης στην κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ» είναι η κεντρική κυβερνητική γραμμή στη βάση όσων είπε δημόσια ο Πρωθυπουργός χθες έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Ουσιαστικά το κεντρικό δόγμα είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης με τη στάση του διόγκωσε τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία.

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με πολύ προσοχή τα όσα διαρρέει η αντιπολίτευση και προβάλλονται από φιλικά προς αυτήν ΜΜΕ σε μια λογική ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αφήσει άδεια ταμεία, τινάζοντας προκαταβολικά στον αέρα τον προϋπολογισμό τόσο του 2019 όσο και του 2020.

Παράλληλα, αρνούνται τους υπολογισμούς της Κομισιόν, ότι το πακέτο μέτρων της διετίας 2019 – 2020 μπορεί να φτάσει αθροιστικά ακόμα και τα 5,8 δισ. ευρώ και επίσης υποστηρίζεται ότι δεν ανοίγει σε καμία περίπτωση μαύρη τρύπα στα πρωτογενή πλεονάσματα που είναι κατά πολύ αυξημένα.

Ο Αλ. Τσίπρας ήταν σαφής στην δήλωσή του στοχεύοντας ευθέως στον Κυρ. Μητσοτάκη που τον εμφάνισε ουσιαστικά ως εκπρόσωπο του ΔΝΤ και στο εσωτερικό της κυβέρνησης κυριαρχεί η εκτίμηση ότι όλες οι δηλώσεις που έρχονται από την Ε.Ε. αυτή τη στιγμή, διαμορφώνουν κλίμα επόμενης μέρας, για να δικαιολογηθεί ένα νέο μνημόνιο, μια δέσμη πολύ σκληρών μέτρων.

«Μόνο που έχουν γνώσει οι φύλακες» λένε από το κυβερνών κόμμα και κεντρικά πρόσωπα όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε (Real) ότι για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπήρξαν διαβήματα να είναι διαφορετική, υπονοώντας ότι έγιναν ενέργειες από την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα τη ΝΔ.

Εξάλλου, τόσο η έκθεση όσο και οι δηλώσεις των Ευρωπαίων είναι σε πλήρη ταύτιση με όσα έχει επισημάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας για το κόστος των προεκλογικών παροχών.

Η ουσία όμως είναι ότι αυτή η έκθεση, παρά το γεγονός ότι παρουσιάζεται ως αρνητική για την παρούσα κυβέρνηση, έχει στοιχεία και σημαντικές πληροφορίες, που όμως παραβλέπονται. Π.χ. αναφέρει ότι ως κεντρική διοίκηση υπάρχουν 24 δισ. ευρώ απόθεμα και ως κεντρική κυβέρνηση 34 δισ. «Για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος έχει γεμάτα ταμεία για να θωρακιστεί έναντι εξωτερικών κινδύνων» τονίζει ο Γ. Δραγασάκης και συμπληρώνει ότι ακόμα και για τα μέτρα, η Έκθεση υπογραμμίζει στην ουσία ότι αυτά δεν είναι προεκλογικά, ότι δηλ. η 13η σύνταξη με τον τρόπο που δόθηκε θεωρείται μόνιμο μέτρο και αυτό αναφέρεται ρητά.

Keywords
Τυχαία Θέματα