Έφοδος στην ΑΣΟΕΕ: Συγκρούσεις φοιτητών - ΜΑΤ, αναφορές για τραυματίες

Έφοδος στην ΑΣΟΕΕ: Συγκρούσεις με τα ΜΑΤ - Νεαρός τραυματίστηκε στο κεφάλι, ενώ πολλοί αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, φοιτήτρια διακομίσθηκε στο νοσοκομείο 

Αποχώρησαν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι οι αστυνομικοί που ήταν στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ. Ήταν τρεις διμοιρίες που πλέον βρίσκονται στα γύρω τετράγωνα και έχουν αποκλείσει τον χώρο προκειμένου

να μην έχει κανείς πρόσβαση προς το πανεπιστήμιο. Επίσης, έχουν απομακρυνθεί τα λεωφορεία της αστυνομίας.

{https://youtu.be/_o7c8VtYIS0}

Οι φοιτητές, πάντως, μετά την αποχώρηση των δυνάμεων των ΜΑΤ, ύψωσαν πανό με συνθήματα για το άσυλο.

Νωρίτερα, περίπου 200 νεαρά άτομα και αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), που παραμένει κλειστό μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου.

Αρχικά, ομάδα ατόμων επιτέθηκε έξω από την ΑΣΟΕΕ με πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για ν’ απωθήσουν τους νεαρούς. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ, μάλιστα, «ψέκασαν» με χημικά τηλεοπτικό συνεργείο που κάλυπτε τα γεγονότα.

Η αστυνομία να έχει προχωρήσει σε προσαγωγές, ενώ στο σημείο κατέφθασαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25.

Αναφορές για τραυματίες

Για τραυματίες μεταξύ των φοιτητών έκανε λόγο, μιλώντας στον Realfm 97,8, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου, του οποίου τα παιδιά βρίσκονται εντός της ΑΣΟΕΕ.

Ο κ. Παπανικολάου διευκρίνισε ότι ένας φοιτητής τραυματίστηκε στο κεφάλι, ενώ πολλοί φοιτητές αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα. Φοιτήτρια διακομίσθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

ΚΝΕ: «Παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, καταστολή φοιτητών»

Η ΚΝΕ καταγγέλλει «την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη, στην ΑΣΟΕΕ, από αστυνομικές δυνάμεις και την καταστολή φοιτητών που αντιδρούσαν στην απόφαση της Συγκλήτου για lock-out του ιδρύματος μέχρι τη 17η Νοέμβρη».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που αναπτύσσονται μαζικές, αγωνιστικές διεργασίες των φοιτητικών συλλόγων στις σχολές. Είναι ενταγμένη στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να επιβάλει ‘’σιγή ιχθύος’’ μέσα στα ιδρύματα, να καταστέλλεται κάθε κινητοποίηση, που εναντιώνεται στην αντιλαϊκή πολιτική και διεκδικεί τα δικαιώματα στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή».

«Για την εφαρμογή του δόγματος ‘’νόμος και τάξη’’, η κυβέρνηση αξιοποιεί τις ενέργειες ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα και τους φοιτητικούς συλλόγους.

Το έδαφος της καταστολής έχει στρωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα χύνει ‘’κροκοδείλια δάκρυα’’, ενώ με το ‘’πόρισμα Παρασκευόπουλου’’ στοχοποιούσε ως παραβατικές τις αγωνιστικές διαδικασίες μέσα στις σχολές», επισημαίνει η ανακοίνωση, τονίζοντας πως «η καλύτερη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και στην καταστολή είναι η ακόμα πιο μαζική συμμετοχή στις αγωνιστικές διαδικασίες, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας σε μόρφωση, δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα».

«Απαιτούμε: Να αποχωρήσουν τώρα οι αστυνομικές δυνάμεις από την ΑΣΟΕΕ. Καμία παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και καταστολή των φοιτητικών αγώνων. Εδώ και τώρα να παρθεί πίσω η απόφαση της Συγκλήτου και να ανοίξει η ΑΣΟΕΕ. Με αυτό τον τρόπο, να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου μπροστά στον τριήμερο αγωνιστικό εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και την συνέχιση των κινητοποιήσεων για σπουδές με δικαιώματα» καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΝΕ.

Καταγγέλλει και η ΑΔΕΔΥ

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει τη βίαιη επίθεση των δυνάμεων καταστολής εναντίον φοιτητών που βρίσκονται στην ΑΣΟΕΕ στην προσπάθεια τους να σπάσουν το lock out που αποφάσισε η σύγκλητος μέχρι τις 17/11.

Η αστυνομική επιχείρηση με χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου - λάμψης πραγματοποιείται με σκοπό την προσαγωγή και σύλληψη των φοιτητών που βρίσκονται μέσα στον Πανεπιστημιακό χώρο.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. απαιτεί την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το χώρο της ΑΣΟΕΕ.

Καλεί, τέλος, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου «Προστασίας του Πολίτη» και την Κυβέρνηση να ανακαλέσουν τις εντολές τους για προσαγωγές και συλλήψεις των αγωνιζόμενων φοιτητών», αναφέρει η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

ΑΣΟΕΕ: Αναστολή λειτουργίας για μία βδομάδα αποφάσισε η Σύγκλητος

Την αναστολή λειτουργίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου για όλη την βδομάδα (από 11 έως 17 Νοεμβρίου) αποφάσισε η Σύγκλητος της ΑΣΟΕΕ.

Η απόφαση κοινοποιήθηκε με μία λιτή ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται πως «η Σύγκλητος παραμένει σε διαρκή συνεδρία».

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος της εβδομάδας αυτής θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.

Η απόφαση της Συγκλήτου έρχεται έπειτα από την αστυνομική επιχείρηση στο Πανεπιστήμιο χθες Κυριακή όπου αποκλείστηκε η κεντρική πύλη και έγινε έλεγχος στους εσωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, «βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, κοντάρια, κράνη, γάντια, κουκούλες full face και ρούχα-υλικά αμφίεσης για κάλυψη χαρακτηριστικών καθώς και πυροσβεστήρες, διαρρηκτικά εργαλεία, φυλλάδια αναρχικού περιεχομένου και κομμάτια από μάρμαρα και πέτρες που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις».

Η έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. ήρθε έπειτα από καταγγελίες της Συγκλήτου που εξέφρασε τις ανησυχίες της για τα αλλεπάλληλα επεισόδια στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, ικανά να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μελών της κοινότητάς του.

Στην ανακοίνωσή της σημείωσε ότι άγνωστοι εισβάλλουν στο χώρο και τον χρησιμοποιούν είτε ως ορμητήριο για συγκρούσεις με αστυνομικούς, είτε για να βεβηλώσουν τα κτήρια και να τρομοκρατήσουν μέλη της κοινότητας, όπως φαίνεται και από σχετικές μαρτυρίες φοιτητών.

Keywords
Τυχαία Θέματα