ΕΕ: Συγκεντρώθηκαν διαδικτυακά 7,4 δισ. ευρώ για εμβόλιο του κορονοϊού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως συγκεντρώθηκαν 7,4 δισ. ευρώ για εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ενώ οι ΗΠΑ με ανακοίνωση τους υποβαθμίζουν το γεγονός.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως στον σημερινό διαδικτυακό παγκόσμιο μαραθώνιος δωρητών, συγκεντρώθηκαν 7,4 δισ. ευρώ για εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Μάλιστα, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε πως «τα καταφέραμε! Συγκεντρώσαμε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ» και πρόσθεσε ότι η Μαντόνα προσέφερε 1 εκατομμύριο ευρώ.

Έπειτα, συμπλήρωσε

ότι «αυτό θα βοηθήσει να δοθεί ώθηση σε μια πρωτόγνωρη παγκόσμια συνεργασία».

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα αυτού του «διαδικτυακού μαραθωνίου» στις 16.00 (ώρα Ελλάδας), ανακοινώνοντας ότι συνεισφέρει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ακολούθησαν η Γαλλία και η Γερμανία, προσφέροντας 500 εκατ. και 525 εκατ. αντίστοιχα. Μία ώρα αργότερα, είχαν συγκεντρωθεί προσφορές ύψους 5 δισεκ. ευρώ.

Το εμβόλιο είναι «η καλύτερη συλλογική πιθανότητάς μας να νικήσουμε τον ιό», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από αυτή την πρωτοβουλία, απουσίαζαν οι ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει συγκρουστεί ανοιχτά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και δηλώνει ότι θέλει να δει τη χώρα του να αποκτά ένα εμβόλιο μέχρι το τέλος του έτους.

Έτσι, η στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, κυρίως στην Ευρώπη. «Η ΕΕ ανταποκρίθηκε θετικά σε ένα αίτημα για παγκόσμια δράση. Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν. Εκείνοι είναι που απομονώνονται», σχολίασε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Όμως εμείς συνεργαζόμαστε στενά με πολύ ισχυρές αμερικανικές οργανώσεις, όπως είναι το ίδρυμα του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς, οι οποίοι έχουν τεράστια οικονομική ισχύ και μεγάλη επιδραστικότητα», πρόσθεσε. «Δεν βρισκόμαστε παρά μόνο στην αρχή μιας διαδικασίας. Ελπίζουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συμμετάσχει στην κοινή προσπάθεια», κατέληξε.

Η στάση των ΗΠΑ

Στον αντίποδα όμως, οι ΗΠΑ υποβάθμισαν το γεγονός κάνοντας λόγο για μια διάσκεψη «όπως τόσες άλλες», επιμένοντας στην πρόθεσή τους να δράσουν μόνες τους.

«Ως παγκόσμιος ηγέτης στην εξωτερική βοήθεια κατά της Covid-19, χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συγκεντρώσει υποσχέσεις επιπρόσθετης συμβολής για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Πολλά προγράμματα και οργανισμοί που θα στηριχθούν σε αυτή τη διάσκεψη οικονομικών υποστηρικτών λαμβάνουν ήδη χρηματοδότηση και πολύ σημαντική στήριξη εκ μέρους του κράτους (των ΗΠΑ) και του αμερικανικού ιδιωτικού τομέα», πρόσθεσε.

«Στηρίζουμε αυτήν την προσπάθεια χρηματοδότησης εκ μέρους της ΕΕ, είναι μια προσπάθεια μεταξύ τόσων άλλων που είναι σε εξέλιξη», είπε, επιμένοντας ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκει στους Αμερικανούς. «Οι ΗΠΑ είναι πραγματικά επικεφαλής όλων αυτών των διεθνών προσπαθειών» δεδομένου ότι «είναι ο πρώτος οικονομικός υποστηρικτής παγκοσμίως στους τομείς της υγείας και της φιλανθρωπίας», επέμεινε. Διαβεβαίωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν κρύβει την αποστροφή του προς τις πολυμερείς πρωτοβουλίες, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του διεθνούς συντονισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα