Δώρο Πάσχα, έκτακτο επίδομα, απολύσεις: Τα ψιλά γράμματα και τα 800 ευρώ

Δεν πρόκειται να δοθεί κανονικά το Δώρο Πάσχα, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να το πληρώσουν το καλοκαίρι. Ταυτόχρονα τα ψιλά γράμματα για το επίδομα των 800 ευρώ και τις απολύσεις προκαλούν ανησυχία. Τα κενά στα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό.

Σήμερα ανακοινώθηκαν

πιο αναλυτικά τα μέτρα για τον κορονοϊό. Ωστόσο ως συνήθως ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες.

Ήδη υπάρχουν αρκετά σημεία που θέλει περισσότερες εξηγήσεις.

Ταυτόχρονα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι το δώρο δεν πρόκειται να πληρωθεί κανονικά. 

Θα πληρωθεί το καλοκαίρι, χωρίς καμία πρόνοια για τους εργαζόμενους - π.χ. των σούπερ μάρκετ -. Οι εεπιχειρήσεις θα έχουν τη δυαντότητα να πληρώσουν το Δώρο Πάσχα μαζί με το Επίδομα Αδείας.

Οπότε είναι εμφανές ότι καθυστερεί σημαντικά και οριζόντια για όλους όσους δουλεύουν, εκτός και αν η επιχείρηση αποφασίσει διαφορετικά. 

Ταυτόχρονα υπάρχουν πολλά θέματα για τις απολύσεις που είναι ήδη 40.000 και περισσότερες. 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δίνεται η δυνατότητα αναστολής εργασιακής σύμβασης. Οι εργαζόμενοι που θα μπουν στο καθεστώς αυτό θα πάρουν τα 800 ευρώ και το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές, με βάση τον ονομαστικό μισθό. Οι εταιρείες θα μπορούν να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα, με δυνατότητα παράτασης. Το μέτρο είναι προσωρινό και έκτακτο, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Για όσο διάστημα η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου, απαγορεύεται να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης. Αν το κάνει, η απόλυση είναι άκυρη.

Μετά τη χρήση του μέτρου, ο εργοδότης πρέπει να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας για διάστημα που χρησιμοποίησε το μέτρο. Ο εργοδότης πρέπει να δηλώσει τους εργαζόμενους σε «αναστολή» στο σύστημα Εργάνη. Αν δεν το κάνει, δεν θα μπορεί να λάβει μέτρα στήριξης.

Το βασικό ζήτημα εδώ είναι ότι η επιχείρηση υποχρεούται μόνο να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων μετά το τέλος της περιόδου και μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, δηλαδή για περίπου 2 μήνες. 

Μετά θα μπορεί να κινηθεί ελεύθερα και να προχωρήσει σε απολύσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market 

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δώρο Πάσχα, 800,doro pascha, 800