Κορονοϊός: Μύθοι που καταρρίπτονται και αλήθειες που επιβεβαιώνονται

Υπάρχουν πολλοί μύθοι που καταρρίπτονται και πολλές αλήθειες που επιβεβαιώνονται, εν σχέσει με θεωρίες για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού - Ειδικοί ξεκαθαρίζουν τα πράγματα  

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στον πλανήτη, σενάρια για διάφορες μεθόδους που μπορούν να καταπολεμήσουν τον SARS-CoV-2, δίνουν και παίρνουν.

Ποια είναι, ωστόσο, η αλήθεια για όλες αυτές τις θεωρίες; Ειδικοί δίνουν απαντήσεις για ορισμένες από αυτές, προκειμένου να προστατέψουν το ευρύ κοινό από την παραπληροφόρηση.

Αντισηπτικά χεριών: Μπορούν να σας προστατεύσουν;

Ίσως. Αυτά που περιέχουν 60% οινόπνευμα μπορούν να σκοτώσουν ιούς, σαν τον κορονοϊό, επισημαίνει ο Ουίλιαμ Σάφνερ, καθηγητής προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Βαντερμπίλντ. Στην πραγματικότητα, όμως, κανείς δεν γνωρίζει αν είναι αποτελεσματικά με τον COVID-19. Φαίνεται, όμως, ότι το συστηματικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι, επί 20 δευτερόλεπτα, είναι πιο αποτελεσματικό.

Βιταμίνη C: Να προμηθευτώ μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C; Όχι. Πιθανώς να μπείτε στον πειρασμό να «στοκάρετε» βιταμίνη C ή άλλα συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Η αποτελεσματικότητά τους, όμως, είναι μία πλάνη. Ακόμα και στο κοινό κρυολόγημα ή στη γρίπη, η χορήγηση βιταμίνης C είναι ανώφελη.

Μάσκες: Όλοι πρέπει να φορούν μάσκες; Όχι. Η αλήθεια είναι ότι προστατεύουν και γι’ αυτό τις φοράμε, επισημαίνει ο δρ. Φρανκ Έσπερ, παιδίατρος στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Κλίβελαντ. Επί του παρόντος, οι Αμερικανοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα υγιή, χωρίς συμπτώματα, μέλη του πληθυσμού δεν πρέπει να φορούν μάσκες. Οι περισσότερες είναι υπερβολικά χαλαρές για να είναι αποτελεσματικές.

Γάντια: Φορέστε γάντια όταν αγγίζετε επιφάνειες όπως τα κουμπιά του ασανσέρ: Μάλλον όχι. Τα γάντια «πιθανώς να μην είναι αποτελεσματικά στην αποτροπή της μετάδοσης του ιού», επισημαίνει ο δρ. Έσπερ, «επειδή τελικά και αυτά μολύνονται». Άλλωστε, τα περισσότερα έχουν πολύ μικρές οπές.

Αντιγριπικό εμβόλιο: Σαφώς, αλλά όχι για τον κορονοϊό. Αν και ο αντιγριπικός εμβολιασμός δεν έχει καμία επίδραση στον νέο παθογόνο παράγοντα, είναι απαραίτητος ώστε να παραμείνει ο πληθυσμός σε καλή υγεία.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή 

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα