Δολοφονία Καραϊβάζ: Στην Ευελπίδων οι δύο συλληφθέντες για να απολογηθούν - Τι θα υποστηρίξουν

Ενώπιον του ανακριτή σήμερα τα δύο αδέρφια που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Γιώργου ΚαραϊβάζΤο κατώφλι του ανακριτή πέρασαν λίγο πριν τις 10:30 το πρωί, οι δύο συλληφθέντες που κατηγορούνται για την εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ στις 9 Απριλίου 2021, έξω από…

Από εδώ και πέρα οι δικαστικές και οι αστυνομικές Αρχές θα κληθούν να ξετυλίξουν το δυσεπίλυτο κουβάρι της υπόθεσης για να φτάσουν στην πλήρη εξιχνίαση της δολοφονίας.

Και αυτό γιατί οι δύο συλλήψεις μπορεί να αποτελούν,

όπως λένε πηγές από την ΕΛ.ΑΣ., καθοριστικής σημασίας εξέλιξη, ωστόσο, δεν είναι αρκετές για την πλήρη εξιχνίαση της εκτέλεσης.

Το επόμενο διάστημα η έρευνα αναμένεται να συνεχιστεί για να συμπληρωθεί ο φάκελος της υπόθεσης. Τα κυριότερα ερωτήματα που ζητούν απάντηση είναι τα παρακάτω:

1) Ποιο ήταν το κίνητρο των δραστών; Όπως είχε γράψει το iΕidiseis, στο σχετικό κομμάτι της δικογραφίας δεν διευκρινίζεται ποιο ήταν το κίνητρο. Διά της εις άτοπον απαγωγής («λόγω της απουσίας άλλου κινήτρου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται) γίνεται λόγος για «ανθρωποκτονία κατά παραγγελία», ενώ για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το συγκεκριμένο όρο υπάρχει παραπομπή σε σχετική βιβλιογραφία. Στη δικογραφία γίνεται επίσης λόγος για επαφές του Γιώργου Καραϊβάζ με ανθρώπους από τους οποίους αντλούσε πληροφορίες, χωρίς όμως να υπάρχουν αναφορές σε σχέση με το πώς οι επαφές αυτές σχετίζονται με την υπόθεση.

2) Ποιος έδωσε την εντολή για τη δολοφονία; Στη δικογραφία της υπόθεσης αναφέρονται δύο ονόματα που κατά το παρελθόν είχαν κατηγορηθεί ως μέλη κυκλώματος εκβιαστών. Ωστόσο, τα δύο αυτά πρόσωπα δεν είναι κατηγορούμενοι για την υπόθεση Καραϊβάζ, καθώς δεν προέκυψε εμπλοκή τους. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν έχουν βρεθεί στοιχεία όσον αφορά στον «εγκέφαλο» και μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν.

3) Που βρίσκεται το όπλο της δολοφονίας; Από την εργαστηριακή εξέταση των 13 καλύκων που βρέθηκαν στον τόπο της δολοφονίας διαπιστώθηκε ότι προέρχονται από πυροβόλο όπλο των 9mm. Επίσης, προέκυψε ότι όλες οι σφαίρες εκτοξεύτηκαν από ένα όπλο. Ο εντοπισμός αυτού του όπλου θα ήταν ένα καθοριστικό στοιχείο για την έκβαση της υπόθεσης.

4) Ποιοι είναι οι συνεργοί των δύο συλληφθέντων; Στο επιχειρησιακό σκέλος συμμετείχαν τουλάχιστον ακόμα δύο άτομα, ενώ δεδομένο είναι ότι υπάρχει και ο «εγκέφαλος» που δεν περιλαμβάνεται στους φυσικούς αυτουργούς. Η έρευνα θα συνεχιστεί για να απαντηθεί ποια ήταν τα δύο αυτά άτομα που συμμετείχαν στη δολοφονία και παραμένουν ασύλληπτα.

Τα κινητά τηλέφωνα

Ειδική μνεία γίνεται στην άρση του απορρήτου που έγινε για την ημέρα της δολοφονίας στο σημείο του στυγερού εγκλήματος:

«Στις 9 Απριλίου 2021 (ημέρα ανθρωποκτονίας) και τις δύο προηγούμενες ημέρες, προέκυψε ότι ενεργοποιήθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα που αντιστοιχούν σε «αχυρανθρώπους» (πρόκειται για δύο άτομα από το Μπαγκλαντές που δεν έχουν σχέση με την υπόθεση). Τα κινητά ενεργοποιήθηκαν μεσημεριανές ώρες. Την ημέρα της δολοφονίας ενεργοποιήθηκαν από τις 12.30 έως τη 13.21.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, «οι ενεργοποιήσεις των τηλεφωνικών συνδέσεων στον τόπο του εγκλήματος σε χρόνους, όπου καταγράφονται από κάμερες ασφαλείας το σκούτερ και το βαν, τόσο την ημέρα της δολοφονίας, όσο και την προηγούμενη, οι αποκλειστικά μεταξύ τους επικοινωνίες, οι οποίες είναι και οι μοναδικές, καταδεικνύει την πιθανή σχέση των τηλεφωνικών συνδέσεων με την υπό έρευνα υπόθεση και την ενδεχόμενη χρήση τους από τους δράστες για να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

(…) Τα κινητά τηλέφωνα στα οποία ενεργοποιήθηκαν οι δύο τηλεφωνικές συνδέσεις αγοράστηκαν στις 2 Απριλίου από κατάστημα που βρίσκεται στους Αμπελόκηπους. Στη δικογραφία αναφέρεται ότι ο υπεύθυνος του καταστήματος είναι ένας 49χρονος. Από την εξέταση των υπαλλήλων του καταστήματος που εργάζονταν εκείνη την ημέρα διαπιστώθηκε ότι δεν είχε κρατηθεί οποιοδήποτε παραστατικό πώλησης των συγκεκριμένων κινητών τηλεφώνων».

Ο ρόλος του 48χρονου

Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η «χαρτογράφηση» του δρομολογίου του βαν της ομάδας υποστήριξης των δραστών, το οποίο ανήκει σε εταιρία της συντρόφου του 48χρονου συλληφθέντα.

Στη δικογραφία αναφέρεται ότι διαπιστώθηκε ότι ο 48χρονος είχε το ρόλο του «αφεντικού» στην εταιρία και ότι για φορολογικούς λόγους ιδιοκτήτρια είναι η σύντροφός του.

Σε έλεγχο που έκανε στην εν λόγω εταιρία η Οικονομική Αστυνομία, στις 10 Απριλίου 2023, ο 48χρονος εμφανίστηκε ως «υπεύθυνος» της επιχείρησης. Στις ερωτήσεις των αστυνομικών προς τον 48χρονο για το λόγο που βρισκόταν το βαν την επίμαχη ημέρα στην περιοχή του Αλίμου, ο συλληφθείς ανέφερε ότι δεν θυμόταν το λόγο, ενώ φέρεται να δήλωσε ότι η παρουσία του βαν στον Άλιμο και η κοινή διαφυγή βαν και μηχανής αποτελούν σύμπτωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα