Διάγγελμα Πούτιν: Ήταν πισώπλατη μαχαιριά, προδοσία, οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν

«Οποιαδήποτε εσωτερική αναταραχή αποτελεί θανάσιμη απειλή για την κρατική μας υπόσταση» τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος.Διάγγελμα στον λαό της Ρωσίας απηύθυνε, το πρωί του Σαββάτου (24/06), ο Πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την εξέγερση του Γεβγκένι Πριγκόζιν και της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας του, της…

Όλο το διάγγελμα του Πούτιν

«Απευθύνω έκκληση στους πολίτες της Ρωσίας, στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των ειδικών υπηρεσιών, στους στρατιώτες και τους διοικητές που μάχονται τώρα στις θέσεις μάχης τους, αποκρούοντας τις επιθέσεις του εχθρού

και κάνοντας το ηρωικά - το ξέρω, μίλησα ξανά απόψε με τους διοικητές όλων των κατευθύνσεων. Απευθύνομαι επίσης σε όσους παρασύρθηκαν σε αυτή την εγκληματική περιπέτεια και ωθήθηκαν στο δρόμο του σοβαρότερου εγκλήματος, της ένοπλης ανταρσίας, με δόλο ή απειλές.

Η Ρωσία σήμερα δίνει μια δύσκολη μάχη για το μέλλον της, αποκρούοντας την επιθετικότητα των νεοναζί και των αφεντικών τους. Σχεδόν ολόκληρη η στρατιωτική, οικονομική και πληροφοριακή μηχανή της Δύσης στρέφεται εναντίον μας.

Αγωνιζόμαστε για τη ζωή και την ασφάλεια του λαού μας, για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας. Για το δικαίωμα να είμαστε και να παραμείνουμε η Ρωσία - ένα κράτος με ιστορία χιλίων ετών.

Αυτή η μάχη, όταν κρίνεται η μοίρα του λαού μας, απαιτεί την ενότητα όλων των δυνάμεων, την ενότητα, την ενοποίηση και την υπευθυνότητα. Όταν όλα όσα μας αποδυναμώνουν, κάθε είδους διχόνοια, που οι εξωτερικοί μας εχθροί μπορούν και χρησιμοποιούν για να μας υπονομεύσουν εκ των έσω, πρέπει να παραμεριστούν.

Και έτσι οι ενέργειες που διασπούν την ενότητά μας είναι, στην πραγματικότητα, μια αποστασία από το λαό μας, από τους συναγωνιστές μας που πολεμούν τώρα στο μέτωπο. Είναι μια μαχαιριά στην πλάτη της χώρας μας και του λαού μας.

Αυτό είναι ακριβώς το χτύπημα που δέχτηκε η Ρωσία το 1917, όταν η χώρα πολέμησε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά η νίκη της κλάπηκε. Οι ίντριγκες, οι διαμάχες, οι πολιτικάντικες κινήσεις πίσω από την πλάτη του στρατού και του λαού είχαν ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο σοκ, την καταστροφή του στρατού και τη διάλυση του κράτους, την απώλεια τεράστιων εδαφών. Το αποτέλεσμα ήταν η τραγωδία του εμφυλίου πολέμου.

Οι Ρώσοι σκότωσαν τους Ρώσους, τα αδέλφια σκότωσαν τα αδέλφια τους και τα προσοδοφόρα συμφέροντα καρπώθηκαν οι κάθε λογής πολιτικοί τυχοδιώκτες και οι ξένες δυνάμεις που διαιρούσαν τη χώρα και τη διέλυσαν.

Δεν θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί αυτό. Θα προστατεύσουμε τόσο τον λαό μας όσο και την κρατική μας υπόσταση από κάθε απειλή. Συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής προδοσίας.

Και αυτό που αντιμετωπίσαμε είναι ακριβώς η προδοσία. Υπερβολικές φιλοδοξίες και συμφέροντα οδήγησαν στην προδοσία. Προδοσία της χώρας τους, του λαού τους και του σκοπού για τον οποίο οι μαχητές και οι διοικητές του Wagner πολεμούσαν και πέθαιναν μαζί με τις άλλες μονάδες μας. Οι ήρωες που απελευθέρωσαν το Soledar και το Artemovsk, πόλεις και χωριά του Donbass, πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για τη Novorossiya, για την ενότητα του ρωσικού κόσμου. Το όνομα και η δόξα τους έχουν επίσης προδοθεί από εκείνους που προσπαθούν να οργανώσουν εξέγερση, ωθώντας τη χώρα προς την αναρχία και την αδελφοκτονία. Προς την ήττα, τελικά, και τη συνθηκολόγηση.

Επαναλαμβάνω, οποιαδήποτε εσωτερική αναταραχή αποτελεί θανάσιμη απειλή για την κρατική μας υπόσταση, για εμάς ως έθνος. Είναι πλήγμα για τη Ρωσία, για το λαό μας. Και οι ενέργειές μας για την υπεράσπιση της Πατρίδας απέναντι σε μια τέτοια απειλή θα είναι σκληρές. Όλοι εκείνοι που σκόπιμα πήραν το δρόμο της προδοσίας, που προετοίμασαν μια ένοπλη εξέγερση, που πήραν το δρόμο του εκβιασμού και των τρομοκρατικών μεθόδων, θα υποστούν την αναπόφευκτη τιμωρία, θα λογοδοτήσουν τόσο στο νόμο όσο και στο λαό μας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν λάβει τις απαραίτητες εντολές και επιπρόσθετα αντιτρομοκρατικά μέτρα εισάγονται στη Μόσχα, στην περιοχή της Μόσχας και σε ορισμένες άλλες περιοχές. Θα καταβληθούν επίσης αποφασιστικές προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ροστόφ-ον-Ντον. Παραμένει περίπλοκη, με το έργο των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών να έχει ουσιαστικά μπλοκαριστεί.

Ως πρόεδρος της Ρωσίας και αρχιστράτηγος, ως πολίτης της Ρωσίας, θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστώ τη χώρα, να προστατεύσω τη συνταγματική τάξη, τη ζωή, την ασφάλεια και την ελευθερία των πολιτών της.

Αυτοί που οργάνωσαν και προετοίμασαν τη στρατιωτική εξέγερση, που σήκωσαν τα όπλα εναντίον των συναγωνιστών τους, πρόδωσαν τη Ρωσία. Και θα λογοδοτήσουν γι' αυτό. Και καλώ όσους παρασύρονται σε αυτό το έγκλημα να μην κάνουν το μοιραίο και τραγικό, μοναδικό λάθος, να κάνουν τη μόνη σωστή επιλογή - να σταματήσουν να συμμετέχουν σε εγκληματικές ενέργειες.

Πιστεύω ότι θα διαφυλάξουμε και θα υπερασπιστούμε ό,τι μας είναι αγαπητό και ιερό, και μαζί με την πατρίδα μας θα ξεπεράσουμε κάθε δοκιμασία, θα γίνουμε ακόμη πιο δυνατοί».

«Ανταρσία» του Πριγκόζιν κατά των στρατηγών του Κρεμλίνου

Η αναταραχή στη Ρωσία συνεχίζεται αφού, το Σάββατο (24/06), ο Γεβγκένι Πριγκόζιν που είναι επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Wagner, ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της πόλης Ροστόφ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Guardian, o Γεβγκένι Πριγκόζιν ανέφερε σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη ρωσική πόλη του Ροστόφ βρίσκονται υπό τον έλεγχο της μισθοφορικής ομάδας Wagner. Ο επικεφαλής της Wagner λέει, επίσης, στο βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στο Telegram, ότι ο ίδιος και οι άνδρες του βρίσκονται στο στρατιωτικό αρχηγείο της νότιας περιφέρειας στο Ροστόφ.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν υποστηρίζει ότι αυτό δεν εμποδίζει τη διεξαγωγή από τη Ρωσία της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την ονομάζει το Κρεμλίνο, στην Ουκρανία. Παρ' όλα αυτά, ο Guardian δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς του.

{https://twitter.com/stillgray/status/1672424350623072256}

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της Wagner δήλωσε σε νέο βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram: «Όταν σας λένε ότι η Wagner παρενέβη στις εργασίες και γι' αυτό κατέρρευσε κάτι στο μέτωπο», είπε απευθυνόμενος στους Ρώσους, «τα πράγματα στο μέτωπο δεν κατέρρευσαν γι' αυτόν τον λόγο».

Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) αναφέρει ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είπε, επίσης, στο εν λόγω βίντεο: «Χάθηκε μια τεράστια ποσότητα εδάφους. Στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, τρεις-τέσσερις φορές περισσότεροι από ό,τι λέει στα έγγραφα που παρουσιάζονται στην ανώτατη [ηγεσία]».

Ο αρχηγός των μισθοφόρων δήλωσε στο βίντεο ότι βρισκόταν στο αρχηγείο του στρατού του Ροστόφ, το οποίο αποτελεί βασική βάση εφοδιασμού για την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ακόμα, ο ίδιος δήλωσε ότι τα αεροπλάνα που συμμετέχουν στην επίθεση στην Ουκρανία, «αναχωρούν κανονικά» από το αεροδρόμιο.

{https://twitter.com/Tendar/status/1672468948141391874}

Ποινική έρευνα της Ρωσίας κατά του Πριγκόζιν

Από την πλευρά της, η Γενική Εισαγγελία της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Στις 23 Ιουνίου 2023, το Τμήμα Ερευνών της Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) κίνησε νομίμως και εύλογα ποινική υπόθεση κατά του E.V. Prigozhin βάσει του άρθρου 279 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με το γεγονός της οργάνωσης μια ένοπλης εξέγερσης. Οι ενέργειές του θα έχουν σωστή νομική αξιολόγηση. Το έγκλημα αυτό τιμωρείται με φυλάκιση από 12 έως 20 χρόνια».

Μάλιστα, η FSB προέτρεψε τους μαχητές της Wagner να μην εκτελέσουν τις εγκληματικές εντολές του Γεβγκένι Πριγκόζιν και να λάβουν μέτρα για τη σύλληψή του.

Επίσης, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε πως «όλα τα μηνύματα και τα βίντεο που διανέμονται στα κοινωνικά δίκτυα εκ μέρους του Γεβγκένι Πριγκόζιν σχετικά με το υποτιθέμενο "χτύπημα του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα στρατόπεδα της Wagner" δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν ενημερωτική πρόκληση».

Ακόμα, ο Σεργκέι Σοϊγκού τόνισε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν να εκτελούν πολεμικές αποστολές στη γραμμή επαφής με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στην περιοχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Σε νεότερη ανακοίνωσή του το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναφέρει, απευθυνόμενο στα μέλη της οργάνωσης Wagner: «Σας έχουν εξαπατήσει στην εγκληματική περιπέτεια του Πριγκόζιν και στη συμμετοχή σας σε ένοπλη εξέγερση. Πολλοί από τους συντρόφους σας από διάφορα αποσπάσματα έχουν ήδη συνειδητοποιήσει το λάθος τους, ζητώντας βοήθεια για να μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα μόνιμα σημεία ανάπτυξής τους. Έχουμε ήδη παράσχει την εν λόγω βοήθεια σε όλους τους μαχητές και διοικητές που τη ζήτησαν. Σας παρακαλούμε να επιδείξετε διακριτικότητα και να έρθετε σε επαφή με εκπροσώπους του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας ή των υπηρεσιών επιβολής του νόμου το συντομότερο δυνατό».

«Παζάρια» Πριγκόζιν με τον αν. υπουργό Άμυνας στο Ροστόφ

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ισχυρίστηκε το Σάββατο (24/06) ότι κατέλαβε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Ροστόφ και σε βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας φαίνεται να συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Γιουνούς-Μπεκ Γεβγκούροφ και με τον πρώτο αναπληρωτή αρχηγό της GRU του Γενικού Επιτελείου, αντιστράτηγο Βλαντιμίρ Αλεξέγεφ, στην έδρα της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας στο Ροστόφ.

Πριγκόζιν: «Θα πάμε μέχρι τέλους»

Ο Ρώσος μισθοφόρος, Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε, το Σάββατο (24/06), ότι οι μαχητές της Wagner πέρασαν τα σύνορα στη Ρωσία από την Ουκρανία και ήταν έτοιμοι να πάνε «μέχρι τέλους» εναντίον του στρατού της Μόσχας, λίγες ώρες αφότου το Κρεμλίνο τον κατηγόρησε για ένοπλη ανταρσία.

Καθώς η μακροχρόνια αντιπαράθεση μεταξύ του ιδίου και της στρατιωτικής ηγεσίας φαινόταν να κορυφώνεται, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) άνοιξε ποινική υπόθεση εναντίον του, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Κάλεσε τις δυνάμεις της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner να αγνοήσουν τις εντολές του και να τον συλλάβουν, σύμφωνα με το Reuters.

Οι μαχητές της Wagner είχαν εισέλθει στη ρωσική πόλη Ροστόφ, δήλωσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμά του, που αναρτήθηκε στο Telegram. Είπε ότι αυτός και οι άνδρες του θα καταστρέψουν όποιον σταθεί στον δρόμο τους. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε νωρίτερα, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, ότι η στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας σκότωσε τεράστιο αριθμό στρατευμάτων του σε αεροπορική επιδρομή και ορκίστηκε να τους τιμωρήσει.

Ακόμα, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είπε ότι οι ενέργειές του δεν ήταν στρατιωτικό πραξικόπημα, αλλά σε μια σειρά ηχητικών μηνυμάτων, στα οποία ο ήχος της φωνής του μερικές φορές διέφερε και δεν μπορούσε να επαληθευτεί ανεξάρτητα, φάνηκε να υπονοεί ότι η πολιτοφυλακή του, η οποία αποτελείται από 25.000 άτομα, βρισκόταν καθ' οδόν για να εκδιώξει την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας στη Μόσχα.

{https://twitter.com/Tendar/status/1672429395154223104}

Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν, το βράδυ της Παρασκευής (23/06), σε κυβερνητικά κτήρια, εγκαταστάσεις μεταφορών και άλλα σημεία-κλειδιά στη Μόσχα, μετέδωσε το TASS επικαλούμενο πηγή σε υπηρεσία ασφαλείας. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενημερώνεται για το ζήτημα όλο το εικοσιτετράωρο, ανέφερε το TASS, ενώ ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και ότι θα διαβουλεύεται με τους συμμάχους.

Εν τω μεταξύ, το Κίεβο δήλωσε ότι η μεγάλη ώθηση στην αντεπίθεσή του κατά της εισβολής της Μόσχας δεν έχει ακόμα αρχίσει. «Το κύριο χτύπημα μένει να έρθει», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, Χάνα Μάλιαρ. Ένας κορυφαίος Ουκρανός στρατηγός, από την πλευρά του, έκανε λόγο για «απτές επιτυχίες» στον νότο – ένα από τα δύο κύρια θέατρα επιχειρήσεων, μαζί με την ανατολική Ουκρανία.

«Υπακούστε στον Πρόεδρο» δήλωσε Ρώσος στρατηγός

Ο αναπληρωτής διοικητής της εκστρατείας της Ρωσίας στην Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, είπε στους μαχητές της Wagner να υπακούσουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν, να αποδεχθούν τους διοικητές της Μόσχας και να επιστρέψουν στις βάσεις τους. Είπε, ακόμα, ότι η πολιτική επιδείνωση θα χρησιμοποιείτο από τους εχθρούς της Ρωσίας.

«Σας προτρέπω να σταματήσετε», είπε ο Σεργκέι Σουροβίκιν σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram, με το δεξί του χέρι να ακουμπά σε ένα τουφέκι.

Η αντιπαράθεση, πολλές από τις λεπτομέρειες της οποίας παρέμεναν ασαφείς, έμοιαζε με τη μεγαλύτερη εσωτερική κρίση που έχει αντιμετωπίσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν από τότε που έστειλε χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, πρώην σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, τους τελευταίους μήνες έχει μια όλο και πιο σκληρή διαμάχη με τη Μόσχα. Πάντως, την Παρασκευή (23/06), φάνηκε να ξεπερνά άλλη μια κόκκινη γραμμή, λέγοντας ότι το σκεπτικό του Κρεμλίνου για την εισβολή στην Ουκρανία, την οποία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», βασίστηκε σε ψέματα των ανώτατων στελεχών του στρατού.

Η Wagner ηγήθηκε της κατάληψης της ουκρανικής πόλης Μπαχμούτ από τη Μόσχα, τον περασμένο μήνα, κάτι που είναι η μεγαλύτερη νίκη της Ρωσίας εδώ και 10 μήνες, και ο Γεβγκένι Πριγκόζιν χρησιμοποίησε την επιτυχία στο πεδίο της μάχης για να επικρίνει την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας χωρίς να τιμωρηθεί ιδιαίτερα.

Εδώ και μήνες κατηγορεί ανοιχτά τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, και τον κορυφαίο στρατηγό της Ρωσίας, Βαλέρι Γκερασίμοφ, για ανικανότητα.

Ο αντιστράτηγος του ρωσικού στρατού, Βλαντίμιρ Αλεξέγιεφ, δημοσιοποίησε βίντεο, στο οποία ζητούσε από τον Γεβγκένι Πριγκόζιν να επανεξετάσει τις ενέργειές του. «Μόνο ο Πρόεδρος έχει το δικαίωμα να διορίζει την ανώτατη ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και εσείς προσπαθείτε να καταπατήσετε την εξουσία του», είπε σε αυτό το βίντεο χαρακτηριστικά.

{https://youtu.be/WUBrVdrDhrY}

Keywords
μαχαιρια, πουτιν, εν λόγω, ρωσία, σοκ, guardian, twitter, afp, ιουνίου, fsb, συμμετοχή, φως, reuters, αποδειξεις, βασεις, κινηση στους δρομους, εθνος, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, ομαδα διας, συλληψεις, Καλή Χρονιά, αξιολογηση, ξανα, βιντεο, ρωσία, εδρα, ηγεσια, ηττα, ηχος, με το δεξι, ουκρανια, τηλεοραση, φως, ψεματα, ωθηση, fsb, guardian, reuters, αεροδρομιο, αναρχια, απωλεια, βοηθεια, βραδυ, γεγονος, διχονοια, δοξα, διοικητης, δικτυα, δολο, εγγραφα, ειπε, ελευθερια, εν λόγω, επιτυχια, ερευνα, ερθετε, ετων, εχθροι, ζωη, χανα, υπηρεσια, υπηρεσιες, υποθεση, ηρωες, θεατρα, κυρια, κιεβο, λαθος, λεπτομερειες, λογο, μηνυματα, μηνες, μοιρα, μοσχα, νικη, νομικη, οικος, ονομα, ουσιαστικα, παμε, πεδιο, πηγη, πρωι, σαββατο, συνεχεια, σειρα, συλληψη, συμμετοχή, σοκ, τιμωρια, τι ειναι, τμημα, χερι, ωρες, ασφαλεια, δικαιωμα, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, εισβολη, ιουνίου, μπεκ, ρωσοι, θεσεις
Τυχαία Θέματα
Διάγγελμα Πούτιν, Ήταν,diangelma poutin, itan