Δεν αποκλείεται ο κορονοϊός να έφτασε στην Ελλάδα αρχές Φεβρουαρίου

Πότε ξεκίνησε η πανδημία κορονοϊού στην Ελλάδα; Υπάρχουν στοιχεία που να «δείχνουν» είσοδο του ιού στη χώρα πριν από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος; Η απάντηση του Σωτήρη Τσιόδρα.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού εμφανίστηκε και εξαπλώθηκε και στην Ελλάδα από τις 26 Φεβρουαρίου 2020 -ημερομηνία κατά την οποία κατεγράφη το πρώτο περιστατικό στη χώρα μας από τον ΕΟΔΥ - και έπειτα, με την πλειοψηφία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

που σημειώθηκαν τις πρώτες ημέρες να σχετίζονται με ανθρώπους που ταξίδεψαν στην Ιταλία, μια κύρια επιδημική εστία, και με μια ομάδα προσκυνητών που είχαν ταξιδέψει στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς και επαφές των ατόμων αυτών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση το βράδυ της Πέμπτης, ωστόσο, ο Σωτήρης Τσιόδρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ιός να έφτασε στη χώρα μας αρκετές ημέρες πριν από τις 26/2.

Στις περισσότερες χώρες είχαμε πολλαπλές εισαγωγές του ιού

Αρχικά ο καθηγητής σημείωσε πως όπως φαίνεται και «από γενετικές αναλύσεις του ιού», ο κορονοϊός «δεν χρειάζεται ασθενείς "μηδέν". Και στις περισσότερες χώρες, οι επιδημίες ξεκίνησαν από πολλαπλές εισαγωγές και μάλιστα και από διαφορετικές περιοχές, πολλαπλούς, κατά κάποιο τρόπο, ασθενείς "μηδέν"».

Όσον αφορά το πότε ακριβώς ξεκίνησε στη χώρα μας, «δεν το ξέρουμε. Σίγουρα με βάση το πρώτο κρούσμα το οποίο ήταν τέλος Φεβρουαρίου, μπορεί να πάει κανείς 10 ημέρες πίσω και να πει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, επειδή παίρνει περίπου δύο σειριακά διαστήματα, δύο γενιές του ιού να δει κρούσμα, ότι κατά πάσα πιθανότητα ξεκίνησε κάποια στιγμή στα μέσα Φεβρουαρίου», εξήγησε.

«Αποκλείω την πιθανότητα να υπήρχε πιο πριν; Όχι, δεν την αποκλείω», πρόσθσε, ενώ αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Γαλλίας, όπου ο «ασθενής μηδέν» φέρεται να καταγράφεται, πλέον, αρκετό καιρό πριν από την επίσημη έναρξη της πανδημίας στη χώρα.

Ο ιός κινείται ύπουλα

«Μπορεί να επιβεβαιωθεί αν υπήρχε πιο πριν;», αναρωτήθηκε εν συνεχεία ο κ. Τσιόδρας. «Βεβαίως και μπορεί να επιβεβαιωθεί, γιατί υπάρχουν κρούσματα τα οποία είχαν γρίπη, είχαν μπει στο νοσοκομείο με γρίπη και τα οποία μπορεί κανείς να εξετάσει αναδρομικά και να δει αν υπήρχε ο ιός σε αυτά τα κρούσματα. Αυτός είναι ο ένας τρόπος. Να πάρει δηλαδή όλα τα αρνητικά για γρίπη δείγματα από τα κέντρα αναφοράς και να εξετάσει και την παρουσία του ιού. Για

αυτό έχω ήδη κάνει κουβέντα με τον υπεύθυνο ενός από τα εργαστήρια αναφοράς, να κοιτάξει αναδρομικά τα κρούσματα γρίπης. Δεν σημαίνει κάτι πρακτικά, απλά θα δείξει αυτή τη δυνατότητα που έχει ο ιός να κινείται ύπουλα σε μία χώρα και να μην τον ανακαλύπτεις αν δεν έχεις γνώση για αυτόν. Και έχει να κάνει με το πότε μας ανακοινώθηκε από τις διεθνείς αρχές και πότε υπήρξε η επιφυλακή», δήλωσε.

Επίσης, «υπάρχει πιθανότητα, παρά το γεγονός ότι μπορεί να βρεις ένα τέτοιο κρούσμα, λέω εγώ για παράδειγμα τέλος Ιανουαρίου, αυτό το κρούσμα από μόνο του να σταμάτησε τη μετάδοση στον περιορισμένο κύκλο επαφών που είχε, είτε γιατί τήρησαν οι άνθρωποι τα μέτρα που τηρούμε για γρίπη, είτε γιατί απομονώθηκαν ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο», διευκρίνισε ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος. «Δεν είναι απαραίτητο από αυτό το κρούσμα να ξεκίνησε κάτι τότε, γιατί θα το βλέπαμε πιο νωρίς στην Πατρίδα. Άρα, έχει σημασία επιδημιολογική, δεν είναι τόσο μεγάλη η σημασία για τώρα», συμπλήρωσε.

Σταθερό το R0

Αναφερθείς στις πρώτες εννέα ημέρες της άρσης των μέτρων, το έτερο σκέλος της ίδια ερώτησης προς τον εκπρόσωπο του Υπ. Υγείας για τον κορονοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας διαβεβαίωσε πως οι ειδικοί παρακολουθούν «επί καθημερινής βάσεως την επάρκεια του συστήματος υγείας, τους διασωληνωμένους, τους νοσηλευόμενους, τις ΜΕΘ».

«Φυσικά και παρατηρούμε τους θανάτους, φυσικά και παρακολουθούμε τον περίφημο αναπαραγωγικό ρυθμό της πανδημίας, ο οποίος δεν έχει αλλάξει, δεν έχει αυξηθεί», πρόσθεσε.

«Είναι νωρίς ακόμα. Θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 10 με 15 ημέρες, για να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτό εξακολουθεί να παραμένει το ίδιο. Και φυσικά, αυτό εξαρτάται και από τη συμπεριφορά όλων μας», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. καθηγητής ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα 18 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα καθώς και έναν νέο θάνατο, με τους συνολικούς αριθμούς να ανέρχονται σε 2.744 και 152 αντίστοιχα.

Παρακολουθείστε ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου στο Υπ. Υγείας:

Διαβάστε ακόμη:

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

Μετακινήσεις: Τι επιτρέπεται από τη Δευτέρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα

Πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Πώς και ποιοι θα πληρωθούν επίδομα τον Μάιο

Τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν τα καταστήματα - Το ωράριο για τα εμπορικά

Keywords
Τυχαία Θέματα