Δάνεια με κρατική εγγύηση στις επιχειρήσεις χωρίς διατήρηση των θέσεων εργασίας

Η δανειοδότηση των επιχειρήσεων με την εγγύηση του δημοσίου δεν τίθεται ως όρος η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Στην τελική ευθεία για την έναρξή το σημαντικότερο των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19.

Πρόκειται για το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο με τη μόχλευση αναμένεται να φτάσει τα 7 δισ. ευρώ για δάνεια προς μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις

είτε ανήκουν σε αυτές που πλήττονται άμεσα από την τρέχουσα κρίση, είτε υφίστανται έμμεσα τις επιπτώσεις της.

Προ ημερών έληξε η προθεσμία της δημόσιας πρόσκλησης ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες από το υπουργείο Ανάπτυξης και την Αναπτυξιακή Τράπεζα, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες ενεργοποίησης του Ταμείου Εγγυοδοσίας για την δανειοδότηση επιχειρήσεων με κεφάλαιο κίνησης.

Αν και εντάσσεται στη δέσμη των χρηματοδοτικών εργαλείων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, το πρόγραμμα των εγγυημένων δανείων από την ΕΑΤ δεν θέτει ως προϋπόθεση για τις επιχειρήσεις που θα λάβουν εγγυημένο δάνειο, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Η διαφορά του εγγυοδοτικού με το «ΤΕΠΙΧ ΙΙ» είναι ότι δεν καλύπτει το κράτος το επιτόκιο αλλά εγγυάται έως το 80% του δανείου. Αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση θα καλείται να παράσχει λιγότερες εξασφαλίσεις για το ίδιο ποσό από ότι στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ».

Μάλιστα για τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων με την εγγύηση του δημοσίου δεν τίθεται ως όρος η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν εγγυημένο δάνειο

Με το εγγυοδοτικό πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λαμβάνουν από τις τράπεζες δάνειο για κεφάλαιο κίνησης. Το ποσοστό εγγύησης για κάθε δάνειο επιλέξιμης επιχείρησης ανέρχεται σε 80%. Η εγγύηση θα αφορά νέα δάνεια που θα χορηγηθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, με διάρκεια έως 5 έτη. Θα καλύπτει το κάθε δάνειο καθ’ όλη τη διάρκειά του, μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση κάθε οφειλής.

Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, αλιεία και υδατοκαλλιέργειες.

Επιπλέον, οι δικαιούχοι χρηματοδότησης πρέπει να είναι πιστοληπτικά αποδεκτές επιχειρήσεις που δεν είναι προβληματικές, δεν έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του τριμήνου και επίσης δεν εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.

Όπως προαναφέρθηκε, η εγγύηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα καλύπτει το 80% του κάθε δανείου. Ωστόσο, υπάρχει όριο στο ύψος της ζημίας που θα μπορεί να αναλάβει η ΕΑΤ και αυτή ορίζεται μέχρι το 40% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτήσει η κάθε τράπεζα και αντίστοιχα το 32% του συνολικού χαρτοφυλακίου μεγάλων επιχειρήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δάνεια,daneia