Δολοφονία JFK: Ποιός ήταν ο εκτελεστής του Κένεντι Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ

Ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ που ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, είχε μια αρκετά ταραγμένη ζωή, για την οποία υπάρχουν συγκεχυμένες πληροφορίες.

Ο δολοφόνος του Αμερικανού προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, είχε ένα σκοτεινό παρελθόν, για το οποίο λίγα είναι γνωστά.

Καταρχάς σε ηλικία 20 ετών, το 1959 είχε μεταβεί στην ΕΣΣΔ, μετά το πέρας της θητείας του στον Αμερικανικό στρατό, στο Σώμα των πεζοναυτών.

Στη Σοβιετική Ένωση, όπου αρχικά βρέθηκε ως τουρίστας και εν-συνεχεία,

καθώς είχε απασχοληθεί ως εργάτης σε εργοστάσιο του Μινσκ, προσπάθησε να αποκτήσει τη Σοβιετική υπηκοότητα, παρέμεινε μέχρι το 1962 όταν και επέστρεψε στις ΗΠΑ, μαζί με τη Ρωσίδα σύζυγό του και το μικρό τους παιδί.

Μετά την επάνοδό του στις Ηνωμένες Πολιτείες ασχολήθηκε με την πολιτική και ήταν ο πρόεδρος μιας επιτροπής με την ονομασία «Δικαιοσύνη για την Κούβα».

Επίσης, πληροφορίες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι μεγάλωσε χωρίς πατέρα, καθώς τον εγκατέλειψε όταν ήταν μικρός.

Επιπλέον, έπασχε από επιληψία και κατά την διάρκεια της εφηβείας του είχε σοβαρά επιληπτικά επεισόδια. Στο σχολείο ήταν απόμακρος και ήθελε να προκαλεί αρνητικά τα υπόλοιπα παιδιά, αναφέρουν εκθέσεις της CIA.

Η δολοφονία Κένεντι

Ο Τζον Κένεντι μαζί με την σύζυγο του Τζάκι έφτασαν στο Ντάλας στις 11:30 το πρωί, στις 22 Νοεμβρίου του 1963, ενώ η επίσκεψη τους έγινε στο πλαίσιο περιοδείας στο Τέξας.

Τότε, ξεκίνησαν από το αεροδρόμιο σε αυτοκινητοπομπή, ώστε να διέλθουν μέσα από την πόλη και να πάνε στο Εμπορικό Κέντρο «Τρέιντ Μαρτ», όπου θα ακολουθούσε προεδρικός λόγος και γεύμα.

Μόλις λοιπόν, το προεδρικό αμάξι κινείτο αργά, περίπου στις 12:30, γίνεται το απρόβλεπτο. Ο Αμερικανός πρόεδρος έφερε τα χέρια του στο λαιμό του και άρχισε να σκύβει προς την πλευρά της γυναίκας του, η οποία τον κοίταζε έντρομη.

Ακριβώς ένα δευτερόλεπτο αργότερα, ο Κόναλι, ο οποίος καθόταν μπροστά από τον Κένεντι έπεσε μπροστά, χτυπημένος από τη δεύτερη σφαίρα.

Τέσσερα δευτερόλεπτα μετά, μία τρίτη σφαίρα χτύπησε τον πρόεδρο στο κεφάλι, το οποίο συντρίφθηκε. Το σώμα του Κένεντι τινάχθηκε προς τα πίσω και έπεσε απότομα στην αγκαλιά της Τζάκι.

Η σύλληψη

Λίγα δευτερόλεπτα μετά τη δολοφονία του Κένεντι, ο Όσβαλντ, ο οποίος κρύβονταν επί ώρες στον 5ο όροφο ενός παρακείμενου κτιρίου από όπου και πυροβόλησε τουλάχιστον δύο φορές, προσπάθησε να διαφύγει καταφεύγοντας σε έναν γειτονικό κινηματογράφο.

Ωστόσο, έγινε αντιληπτός από έναν υπάλληλο του σινεμά και δύο αστυνομικοί οι Τζην Τίπιτ και Μ. Μακντόναλντ έσπευσαν να τον συλλάβουν.

Ο Τίπιτ πυροβόλησε εναντίον του δράστη, αστοχώντας, όμως ο Όσβαλντ ανταπέδωσε τον πυροβολισμό σκοτώνοντας τον αστυνομικό.

Ο δεύτερος αστυνομικός κατάφερε να φτάσει τον Όσβαλντ και να τον ακινητοποιήσει έπειτα από πάλη. Στην κατοχή του Όσβαλντ βρέθηκε ένα τουφέκι τύπου Μάουζερ, ιταλικής κατασκευής και δίπλα στο όπλο τρεις άδειοι κάλυκες.

Το τέλος

Ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ δολοφονείται δύο ημέρες μετά την σύλληψη του, από τον 52χρονο διευθυντή νυχτερινών κέντρων και καμπαρέ στο Ντάλας Τζακ Ρούμπι.

Την στιγμή της μεταγωγής του Όσβαλντ για ανάκριση, ο Τζακ Ρούμπι τον πλησιάζει, τραβάει ένα πιστόλι και τον πυροβολεί στο στήθος.

Μάλιστα, η μεταγωγή ήταν σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, οπότε είναι κάτι που είδαν εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Ρούμπι, ο λόγος που σκότωσε τον Όσβαλντ είναι ότι ήθελε εκδίκηση για την δολοφονία του Κένεντι.

Παρόλα αυτά, τότε οι το FBI είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αστυνομικές αρχές για τον κίνδυνο να δολοφονηθεί ο Όσβαλντ, με την αστυνομία να διαβεβαιώνει ακολούθως ότι έχει λάβει επαρκή μέτρα για την προστασία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δολοφονία JFK, Ποιός, Κένεντι Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ,dolofonia JFK, poios, kenenti li charvei osvalnt