Χρύσανθος Λαζαρίδης: Το να παραδοθούμε αμαχητί είναι η χειρότερη περίπτωση

«Όσα οπλικά συστήματα και αν διαθέτεις, αν δείχνεις ότι δεν έχεις διάθεση ή φοβάσαι να τα χρησιμοποιήσεις, είναι σαν να είσαι εντελώς άοπλος - και πάντως ΔΕΝ λειτουργείς «αποτρεπτικά», τονίζει ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.Τι λέει για Χάγη, για τις διαπραγματεύσεις που «θα γίνουν στο τέλος» με την Τουρκία και όλα τα ανοιχτά μέτωπα.

«Όσα οπλικά συστήματα και αν διαθέτεις, αν δείχνεις ότι δεν έχεις διάθεση ή φοβάσαι να τα χρησιμοποιήσεις, είναι σαν να είσαι εντελώς άοπλος - και πάντως ΔΕΝ λειτουργείς «αποτρεπτικά», τονίζει με συνέντευξή του στο iEidiseis o Χρύσανθος Λαζαρίδης,

δημοσιογράφος-αναλυτής και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

«Νομίζω δεν θα της βγει», λέει για τον σχεδιασμό της Τουρκίας, τον οποίο και περιγράφει λεπτομερώς. «Τελικά θα αποτύχουν. Αλλά στο μεταξύ μπορεί να κάνουν μεγάλη ζημιά στους γείτονές τους - ειδικά σε μας», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Και το να κερδίσουμε έστω και στα σημεία, έστω και σε ένα μέτωπο, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί! Και το ξέρει πολύ καλά η Τουρκική ηγεσία. Γι' αυτό και προσπαθεί να μας αναγκάσει να υποχωρήσουμε αμαχητί...», προειδοποιεί για τα αποτελέσματα τυχόν θερμού επεισοδίου με την Άγκυρα, ενώ επισημαίνει πως υπάρχουν πολλοί «σύμβουλοι και παρασύμβουλοι» και «ειδικοί» και «εμπειρογνώμονες» στην κυβέρνηση που εκπέμπουν περίεργα μηνύματα. «Του τύπου: "είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε διαπραγματεύσεις από θέσεις αδυναμίας, πιέστε μας κι άλλο"! Κι αυτά κάνουν κακό. Ενθαρρύνουν την επιθετικότητα της άλλης πλευράς...», επισημαίνει με νόημα.

Για τη δε προσφυγή στη Χάγη, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το να λέμε θα πάμε στη Χάγη αλλά "μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και μόνο για υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ" είναι απλώς "ευσεβείς πόθοι". Αν μπορούσε να συμβεί αυτό, θα είχε ήδη γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες... Είναι σαν να προσποιούμαστε ότι "λύνουμε" το πρόβλημα... αγνοώντας το!».

Η συνέντευξη του Χρύσανθου Λαζαρίδη στο iEidiseis, έχει ως εξής:

-Πού εκτιμάτε ότι το πάει η Τουρκία, κ. Λαζαρίδη;

-Πιστεύω ότι κινείται από την «μέθη ισχύος» που έχει στον περίγυρό της, αλλά και από την αίσθηση αδυναμίας που έχει το καθεστώς της στο εσωτερικό.

Βιώνει αυτές τις δύο αντίθετες «πραγματικότητες» ;

Αίσθηση "παντοδυναμίας προς τα έξω" και μεγάλης ανασφάλειας προς τα μέσα.

Αναζητά έναν «αδύναμο κρίκο» γύρω της, για να πετύχει έναν "θρίαμβο", να διαπραγματευθεί στη συνέχεια ένα νέο "αναβαθμισμένο ρόλο" στην μείζονα περιοχή, ώστε να τον "εξαργυρώσει" και στο εσωτερικό της.
Κεντρικός της στόχος, ο έλεγχος της Ανατολικής Μεσογείου. Ώστε να αναδειχθεί "απαραίτητος στρατηγικός εταίρος" και για τη Δύση και για τη Ρωσία. Να ελέγξει πλήρως την Κύπρο. Να εξουδετερώσει πλήρως την Ελλάδα και κάθε φιλοδοξία στρατηγικού ρόλου από την πλευρά μας.

Και να αναγκάσει χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, να αποδεχθούν τον νεο-Οθωμανικό ηγεμονισμό της. Αλλά και την ίδια την ΕΕ να αναγνωρίσει την "νέα Τουρκία" ως ισότιμο στρατηγικό εταίρο (όχι απλώς ως υπό ένταξη κράτος-μέλος).
Αυτός είναι ο σχεδιασμός της. Τον διατυπώνουν δημόσια οι ίδιοι, τον διακηρύσσουν πολύ καθαρά και τον εννοούν.
Νομίζω ότι δεν θα τους βγει. Τελικά θα αποτύχουν. Αλλά στο μεταξύ μπορεί να κάνουν μεγάλη ζημιά στους γείτονές τους - ειδικά σε μας.

Νομίζω ότι δεν θα τους βγει ο σχεδιασμός τους. Τελικά θα αποτύχουν. Αλλά στο μεταξύ μπορεί να κάνουν μεγάλη ζημιά στους γείτονές τους - ειδικά σε μας

-Γιατί λέτε ότι δεν θα τους βγει;

-Η φιλοδοξίες του καθεστώτος Ερντογάν είναι αναντίστοιχες με τον πραγματικό δυναμισμό της χώρας: της οικονομίας της (που είναι ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία) και της κοινωνίας της (που είναι βαθιά πολωμένη, όσο ποτέ στο παρελθόν). Πιστεύω ακόμα ότι οι φιλοδοξίες αυτές την έχουν οδηγήσει σε υπέρ-επέκταση. Και δημιουργούν συνέχεια περισσότερους τοπικούς εχθρούς απ' όσο μπορεί να αντέξει η σημερινή Τουρκία.
Ταυτόχρονα οι νεο-Οθωμανικές φιλοδοξίες της έρχονται σε όλο και μεγαλύτερη αντίθεση με τα συμφέροντα και της Γαλλίας και της Αιγύπτου και τους Ισραήλ και των Αραβικών χωρών του Κόλπου (πλην Κατάρ). Με τις χώρες αυτές δεν παίζει κανείς. Πολύ περισσότερο, ΔΕΝ τις συνασπίζει εναντίον του! Κι αυτό ακριβώς κάνει η Τουρκία σήμερα...

Επίσης ποντάρει σε «αβέβαιους» συμμάχους όπως η Ρωσία.

Νομίζω ότι η Τουρκία έχει μπει σε ένα ολισθηρό δρόμο και είναι υποχρεωμένη να κλιμακώνει συνεχώς. Αλλά την περιμένουν δυσάρεστες "εκπλήξεις"...

-Θεωρείτε ότι θα οδηγηθούμε σε θερμό επεισόδιο;

- Νομίζω ότι αυτό δεν αποκλείεται πια. Εκτός κι αν η Αθήνα καταφέρει να ενεργοποιήσει την Αποτροπή έναντι της Τουρκικής επιθετικότητας. Αλλά Αποτροπή σημαίνει να στέλνεις συνεχώς το μήνυμα ότι:
-Αν επιχειρήσετε κάτι, θα το πληρώσετε ακριβά!

Αποτροπή ΔΕΝ είναι:

-Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλες τις αξιώσεις σας και να διαπραγματευθούμε πάνω σε όλα τα τετελεσμένα σας!

Αποτροπή σημαίνει ακόμα: διάθεση χρήσης ισχύος και ισχυρές συμμαχίες.
(Όσα οπλικά συστήματα και αν διαθέτεις, αν δείχνεις ότι δεν έχεις διάθεση ή φοβάσαι να τα χρησιμοποιήσεις, είναι σαν να είσαι εντελώς άοπλος - και πάντως ΔΕΝ λειτουργείς "αποτρεπτικά").

Μετά την όποια «συμφωνία», η Τουρκία θα ζητήσει κι άλλα! Όποιος κερδίζει by fright not by fight (δηλαδή με εκφοβισμό όχι με σύγκρουση) πάντα, στη συνέχεια, ζητάει κι άλλα!

Η ελληνική αντίδραση ποια θα πρέπει να είναι, εάν η Άγκυρα επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας;

- Για να μη λέμε πολλά, αυτό που είπε ο ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος! Αυτό είναι Αποτροπή! Αυτό είναι το μόνο που θα υπολογίσουν οι Τούρκοι και θα μπορούσε να τους "συγκρατήσει". Όταν, όμως, πειστούν ότι το εννοούμε.
(Μέχρι στιγμής έχουν αντιμετωπίσει μόνον δυνάμεις ελαφρά οπλισμένων ατάκτων - σε Συρία και Λιβύη).

-Μπορεί η χώρα μας να βασιστεί στην συνδρομή των συμμάχων, σε ένα θερμό επεισόδιο ή σε μια σύγκρουση με την Άγκυρα; Θα τους έχουμε δίπλα μας;

- Μπορούμε να υπολογίζουμε μόνο σε ένα πράγμα (πού όμως είναι σημαντικό): ότι αν υπάρξει θερμό επεισόδιο, οι σύμμαχοί μας θα επέμβουν σχετικά γρήγορα για να εμποδίσουν την περαιτέρω κλιμάκωσή του. Όχι ότι θα μας βοηθήσουν από την πρώτη στιγμή. Κι αν εμείς κερδίσουμε έστω και "στα σημεία", έστω και σε ένα "μέτωπο", τότε τα πράγματα για την Τουρκία μετά θα είναι εντελώς διαφορετικά.
Και το να κερδίσουμε έστω και στα σημεία, έστω και σε ένα μέτωπο, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί! Και το ξέρει πολύ καλά η Τουρκική ηγεσία. Γι' αυτό και προσπαθεί να μας αναγκάσει να υποχωρήσουμε αμαχητί...

-Η κυβέρνηση εκτιμάτε πως προετοιμάζει τους πολίτες για τα μελλούμενα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ή επιλέγει αυτό που το ΚΚΕ αποκαλεί «επικίνδυνο εφησυχασμό»;

-Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού υπήρξαν σωστές, δηλαδή πραγματικά αποτρεπτικές. Οι δηλώσεις του ΑΓΕΕΘΑ υπήρξαν επίσης απολύτως αποτρεπτικές. Και κάποιες ακόμα δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον "ηπίως" αποτρεπτικές. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλοί "σύμβουλοι" και... παρασύμβουλοι και "ειδικοί" και "εμπειρογνώμονες" που εκπέμπουν περίεργα μηνύματα.
Του τύπου: "είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε διαπραγματεύσεις από θέσεις αδυναμίας, πιέστε μας κι άλλο"!
Κι αυτά κάνουν κακό. Ενθαρρύνουν την επιθετικότητα της άλλης πλευράς...

-Προσφυγή στη Χάγη βλέπετε; Και υπό ποιες προϋποθέσεις;

- Προσφυγή στη Χάγη επιδιώκει η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Αλλά η Τουρκία αρνείται να κριθεί με βάση του Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο εξ άλλου, η ίδια δεν το έχει προσυπογράψει.
Για να υπάρξει "προσφυγή στη Χάγη", πρέπει να τη δεχθεί και η Τουρκία. Και για να τη δεχθεί και η Τουρκία, προϋποθέτει συνυποσχετικό με το οποίο εμείς θα δεχθούμε διαιτησία έξω από το όσα προβλέπει αυστηρά το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, το οποίο συμφέρει εμάς, αλλά δεν το αναγνωρίζει η άλλη πλευρά...

Η Τουρκία με το "συνυποσχετικό" μας ζητάει να παραιτηθούμε εκ των προτέρων από ό,τι θετικό προβλέπει για μας το Δίκαιο της Θάλασσας (γι' αυτό εξ άλλου δεν το αποδέχεται η ίδια) και να ανοίξουμε τη βεντάλια της διαιτησίας σε όλες τις διμερείς αξιώσεις της, πέρα από την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας ΑΟΖ.

Διαπραγματεύσεις θα γίνουν στο τέλος! Αυτό είναι βέβαιο. Όμως, άλλες διαπραγματεύσεις θα γίνουν αν εμείς έχουμε ηττηθεί κατά κράτος σε ένα θερμό επεισόδιο. Άλλες διαπραγματεύσεις θα γίνουν, αν έχουμε κερδίσει, έστω και στα σημεία»

Όμως, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, δεν θα ήταν "απαρχή επίλυσης" - θα ήταν επισφράγιση δικής μας πλήρους συνθηκολόγησης.

Το να λέμε θα πάμε στη Χάγη αλλά "μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και μόνο για υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ" είναι απλώς "ευσεβείς πόθοι". Αν μπορούσε να συμβεί αυτό, θα είχε ήδη γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες...
Είναι σαν να προσποιούμαστε ότι "λύνουμε" το πρόβλημα... αγνοώντας το!

-Μήπως τελικά στρατηγική είναι να οδηγηθούμε μέσα από ένα θερμό επεισόδιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα; Μήπως αυτό επιθυμούν και οι σύμμαχοί μας;

- Διαπραγματεύσεις θα γίνουν στο τέλος! Αυτό είναι βέβαιο.

--Όμως, άλλες διαπραγματεύσεις θα γίνουν αν εμείς έχουμε ηττηθεί κατά κράτος σε ένα θερμό επεισόδιο.

--Άλλες διαπραγματεύσεις θα γίνουν, αν έχουμε κερδίσει, έστω και "στα σημεία".

--Άλλες διαπραγματεύσεις θα γίνουν αν η κλιμάκωση σταματήσει καταγράφοντας "ισοπαλία"...

--Κι άλλες, αν εμείς έχουμε παραδοθεί αμαχητί, για να αποφύγουμε θερμό επεισόδιο.

Αυτή η τελευταία περίπτωση - να παραδοθούμε αμαχητί - είναι και η χειρότερη!

--Πρώτον, γιατί μετά την όποια "συμφωνία", η Τουρκία θα ζητήσει κι άλλα! Όποιος κερδίζει by fright not by fight (δηλαδή με εκφοβισμό όχι με σύγκρουση) πάντα, στη συνέχεια, ζητάει κι άλλα!

--Και δεύτερον, αν παραδοθούμε αμαχητί, δεν θα βρούμε μελλοντικά κανένα τοπικό σύμμαχο! Γιατί κανείς δεν συμμαχεί με χώρα που παραδίδεται αμαχητί...

Το να λέμε θα πάμε στη Χάγη αλλά "μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και μόνο για υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ" είναι απλώς «ευσεβείς πόθοι». Αν μπορούσε να συμβεί αυτό, θα είχε ήδη γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες... Είναι σαν να προσποιούμαστε ότι «λύνουμε» το πρόβλημα... αγνοώντας το!»

Βλέπετε τα πράγματα είναι εντελώς αντίστροφα απ' ό,τι παρουσιάζονται ενίοτε - γι' αυτό και συγκρατείστε για την ώρα τέσσερα απλά πράγματα:

* Η καλύτερη εγγύηση Ειρήνης είναι η Αποτροπή.

* Αποτροπή προϋποθέτει διακηρυγμένη και πειστική διάθεση χρήσης στρατιωτικής ισχύος, αν χρειαστεί.

* Οι "κατευναστικές" δηλώσεις φέρνουν τη σύγκρουση πιο κοντά και από χειρότερες θέσεις για μας.

* Η πειστική Αποτροπή φέρνει συμμάχους και ενεργοποιεί δυνητικές συμμαχίες. Οι κατευναστικές δηλώσεις, διώχνουν συμμάχους!

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρύσανθος Λαζαρίδης,chrysanthos lazaridis