Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Τέσσερα συνοδευτικά που θα απογειώσουν τις αισθήσεις σας

Τα συνοδευτικά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μπορεί να είναι τόσο νόστιμα όσο και το κυρίως. Το τραπέζι των Χριστουγέννων παραδοσιακά είναι φορτωμένο. Πέρα από τη γεμιστή γαλοπούλα που για κάποιους είναι must μία σειρά από εδέσματα, άλλα κλασικά και άλλα πιο μοντέρνα παρελαύνουν από το…

Σουφλέ με ριγκατόνι, τυριά και αλλαντικά γκρατινέ στον φούρνο

Συστατικά για το σουφλέ ζυμαρικών με ριγκατόνι και αλλαντικά στον φούρνο:

600 γρ ριγκατόνι 1 κρεμμύδι 15 μέτρια μανιτάρια 1 αυγό 100 γρ cheddar
100 γρ γραβιέρα 100 γρ παρμεζάνα 6 φέτες ζαμπόν 10 φέτες πεπερόνι 5 φέτες μπέικον 800 ml γάλα 80 γρ βούτυρο 80 γρ αλεύρι γ.ο.χ ½ κ.τ.γ μοσχοκάρυδο 1 κ.τ.σ φρυγανιά 2 κ.τ.σ ηλιέλαιο

Εκτέλεση: Βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό τα ριγκατόνι για 9 λεπτά. Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ, βάζουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και όταν λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε το ζεστό γάλα, ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Όταν πήξει προσθέτουμε το τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, τις μισές ποσότητες από τα τυριά (τα υπόλοιπα τα κρατάμε για το ψήσιμο), προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε 2 κ.τ.σ ηλιέλαιο, όταν ζεσταθεί βάζουμε τα κομμένα σε φέτες μανιτάρια, το κρεμμύδι, στη συνέχεια το μπέικον,τ ο ζαμπόν και το πεπερόνι σε κυβάκια.

Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά. Σε ένα μεγάλο μπoλ βάζουμε τη μπεσαμέλ, το ριγκατόνι, το μείγμα από το τηγάνι και ανακατεύουμε. Απλώνουμε σε ένα πυρέξ και από πάνω πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά και την φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 25 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.

Κιμαδόπιτα με μοσχαρίσιο κιμά, τραχανά και γραβιέρα

Συστατικά:

1 πακέτο φύλλο χωριάτικο με ελαιόλαδο 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά 1 μεγάλο κρεμμύδι 1 ποτηράκι κρασί 2 τριμμένα καρότα 2 αυγά ½ κ.τ.γ κανέλα ½ κ.τ.γ μπαχάρι τριμμένο ½ κ.τ.γ κύμινο ½ κ.τ.γ φρέσκια ρίγανη ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 170 γρ τραχανά ξινό 200 γρ γραβιέρα αλάτι, πιπέρι

Για την επάλειψη

50 ml ελαιόλαδο 50 ml γιαούρτι 1 κρόκο αυγού 1 κ.τ.γ μαυροκούκι 1 κ.τ.σ σουσάμι

Εκτέλεση:

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τον κιμά, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και τραβήξει τα ζουμιά του.
Συνεχίζουμε με τα τριμμένα καρότα στον τρίφτη βάζοντας και αυτά στην κατσαρόλα, σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε την κανέλα, μπαχάρι, κύμινο ανακατεύουμε και βράζουμε για 15-20 λεπτά. Αφαιρούμε την κατσαρόλα απ την φωτιά.
Ρίχνουμε τον τραχανά, τα αυγά, την γραβιέρα, τον μαϊντανό, την ρίγανη και ανακατεύουμε.

Σε ένα λαδωμένο ταψί 25 χ 35 εκ. Στρώνουμε 4 φύλλα περνώντας σε σχήμα σταυρού(βάζοντας το μισό έξω, το μισό μέσα. Βάζουμε 2 φύλλα στο κέντρο και προσθέτουμε την γέμιση, προσθέτουμε λίγο γραβιέρα τριμμένη αν θέλουμε ,κλείνουμε με τα φύλλα που εξέχουν, αλείβοντας συνεχώς με ελαιόλαδο. Βάζουμε άλλα 4 φύλλα από πάνω περνώντας και πάλι με ελαιόλαδο. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και τον κρόκο. Στο τελευταίο φύλλο περνάμε με αυτό το μείγμα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι.
Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 50 λεπτά στον αέρα και μετά δυναμώνουμε λίγο για 10 λεπτά στους 200.

*Οι συνταγές είναι από τον γνωστό σεφ, Πέτρο Συρίγο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χριστουγεννιάτικο, Τέσσερα,christougenniatiko, tessera