Χειμερινές εκπτώσεις: Πότε τελειώνουν, πού πήραν παράταση

Οι χειμερινές εκπτώσεις του 2020 ξεκίνησαν εδώ και λίγες μέρες και αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πότε τελειώνουν, αλλά και πού πήραν παράταση για επιπλέον μέρες.

Οι χειμερινές εκπτώσεις έτους 2020 θα διαρκέσουν από τη Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου έως και το τέλος Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα έως την 29η Φεβρουάριου.

Όπως είναι γνωστό ακόμη τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά την Κυριακή

19 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, οι χειμερινές εκπτώσεις δεν τελειώνουν σε όλες τις πόλεις την ίδια μέρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι εκπτώσεις θα παραταθούν για 5 ημέρες και θα λήξουν την Πέμπτη, 5 Μαρτίου.

Να ότι κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Tη θέση του για κατάργηση του «παρωχημένου θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων» επαναλαμβάνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Όπως επισημαίνει, αποτελεί απαίτηση όλων των συντελεστών της αγοράς και θέμα πρώτης προτεραιότητας για τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ώστε να λειτουργήσει η αγορά προς όφελος των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Πάγια θέση των εμπόρων της πρωτεύουσας είναι όπως τονίζεται, «μία χαμηλή τιμή όλο τον χρόνο» και μεγάλες εκπτώσεις για ρευστοποίηση στο τέλος των περιόδων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών σημειώνει πως στο πλαίσιο της ενίσχυσης του υγιούς ανταγωνισμού και της επαναφοράς της αίγλης των εκπτωτικών περιόδων, βρίσκεται σε «ανοικτή γραμμή» επικοινωνίας με τους αρμόδιους φορείς της κυβέρνησης έχοντας θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα, απαιτώντας την άμεση παρέμβαση τους.

Προσθέτει επίσης πως «οι συνεχείς εκπτωτικοί περίοδοι επιβάλλουν στις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν υπό το καθεστώς ειδικής τιμολογιακής πολιτικής, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αγορά και τους καταναλωτές».

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Α. Σταύρος Καφούνης, έχει λάβει και την σύμφωνη γνώμη του ΙΝ.ΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος για το συγκεκριμένο θέμα και έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΙΝ.ΚΑ/ΓΟΚΕ στο προσεχές διάστημα, για να αποφασιστούν οι απαραίτητες κοινές δράσεις εμπόρων και καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι και η Ε.Σ.Ε.Ε έχει διατυπώσει πρόσφατα την άποψη περί μείωσης των εκπτωτικών περιόδων με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γιώργο Καρανίκα να κάνει λόγο για πρόβλημα αξιοπιστίας στον θεσμό.

Διαχρονικό αίτημα της ΕΣΕΕ προς τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια είναι οι εκπτώσεις να πραγματοποιούνται μόνο δύο μήνες τον χρόνο, τον Φεβρουάριο και τον Αύγουστο, δηλαδή στο «τέλος εποχής», όπως επεσήμανε ο κ. Καρανίκας.

Keywords
Τυχαία Θέματα