Χάρβαρντ για κορονοϊό: Απαγόρευση κυκλοφορίας και έκτακτα μέτρα μέχρι το 2022

Στο δυσοίωνο συμπέρασμα ότι θα χρειαστούν περιοριστικά μέτρα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, έως το 2022 καταλήγει έρευνα του Χάρβαρντ.

Έναν δύσκολο Γολγοθά και για πολλούς ακόμη μήνες φαίνεται πως έχει να διανύσει η ανθρωπότητα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με μέτρα μέχρι το 2022 και τον SARS-CoV-2 να γίνεται εποχικός. 

Σύμφωνα με ομάδα ερευνητών του Χάρβαρντ, η άρση των μέτρων «κοινωνικής απόστασης» ή απομόνωσης σε ταυτόχρονο ρυθμό θα μπορούσε να διακινδυνεύσει να καταστεί η πανδημία ακόμη πιο σοβαρή.

Πρόκειται

για το βασικό συμπέρασμα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Science και όπως τονίζουν η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, θα εξαρτηθεί από τα ερωτήματα που δεν έχουν ακόμη απαντηθεί. Αυτά είναι;

-Θα αλλάξει η εξάπλωση του ιού με τις εποχές;

-Τι ανοσία θα έχουν οι άνθρωποι μετά τη μόλυνση;

-Η έκθεση σε κορονοϊούς που προκαλούν ήπιες ασθένειες παρέχει προστασία έναντι του παθογόνου που προκαλεί το Covid-19;

Σύμφωνα με το Bloomberg, που αναλύει τα δεδομένα της έρευνας, αυτά τα ερωτήματα σταθμίζονται από κυβερνητικούς ηγέτες που έχουν δει τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο να καταρρέουν λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Μάλιστα, με εκατομμύρια ανθρώπους που δεν εργάζονται και μένουν στο σπίτι, αυξάνεται η πίεση για να χαλαρώσουν οι περιορισμοί όπως στις ΗΠΑ και κάτι τέτοιο τελικά θα εξαρτηθεί από τη λήψη μέτρων για τον έλεγχο της νόσου.  

Η έρευνα

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ χρησιμοποίησαν μοντέλα υπολογιστών για να προσομοιώσουν πώς μπορεί να εξελιχθεί η πανδημία. Μια πιθανότητα είναι ότι η αυστηρή κοινωνική απομόνωση μπορεί να εξαλείψει τον ιό. Αυτό συνέβη με το SARS-CoV-1, ο οποίος προκάλεσε το ξέσπασμα του 2003. Αλλά με επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου παθογόνου ιού να πλησιάζουν τα 2 εκατομμύρια παγκοσμίως, το αποτέλεσμα θεωρείται όλο και πιο απίθανο, σημειώνουν οι ερευνητές.

Εποχική ασθένεια

Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο ιός είναι εδώ για να μείνει όπως η γρίπη, «ταξιδεύοντας» ανά τον κόσμο εποχιακά. «Η κοινωνική απομόνωση ήταν τόσο αποτελεσματική που ουσιαστικά δεν χτίστηκε “ασυλία πληθυσμού”», ανέφεραν οι ερευνητές, εξετάζοντας το σενάριο 20 εβδομάδων αυστηρών μέτρων, ενώ τόνισαν ότι εάν ο ιός είναι πιο μεταδοτικός σε ψυχρότερους μήνες, η καθυστέρηση της αιχμής μέχρι το φθινόπωρο θα μπορούσε να επιδεινώσει την πίεση στα νοσοκομεία.

Για να αποφευχθούν τέτοια αποτελέσματα, ενδέχεται να απαιτηθούν έκτακτα μέτρα έως και το 2022, εκτός εάν αυξηθεί η χωρητικότητα των νοσοκομείων ή αναπτυχθούν αποτελεσματικά εμβόλια ή θεραπείες, σημειώνουν. 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα