Αστυνομική λογοτεχνία: 10 ήρωες σε συνέχειες για να «βγει» η καραντίνα

Διεφθαρμένοι αστυνομικοί, φονικά κατά συρροή, χρήματα που αλλάζουν χέρια κάτω από το τραπέζι, επικίνδυνοι δρόμοι και μυστικά που καίνε. Η εποχή προστάζει στροφή στα αστυνομικά βιβλία.

Ένα βιβλίο είναι λίγο, πολύ λίγο, για τις ατέλειωτες ώρες στο σπίτι που έχουμε ακόμα μπροστά μας. Προτείνουμε λοιπόν να επωφεληθείτε από τις προσφορές των εκδοτικών οίκων -θα τις βρείτε στα sites τους- για να εμβαθύνετε τη γνωριμία σας με μερικούς από τους πιο γνωστούς ήρωες

της αστυνομικής λογοτεχνίας, οι οποίοι, εκτός των άλλων προσόντων τους, έχουν την ιδιότητα να μπλέκουν συνέχεια σε καινούργιες περιπέτειες.

Τα e-shop των βιβλιοπωλείων λειτουργούν κανονικά -έστω και με μικρή καθυστέρηση λόγω αιφνίδιου φόρτου εργασίας- και επιπλέον υπάρχει η λύση των e-books που «παραδίδονται» με ένα απλό πάτημα ενός κουμπιού.

Οι ήρωες που επιλέξαμε για εσάς έδρασαν -κάποιοι δρουν ακόμα- σε διαφορετικά μέρη του κόσμου και διαφέρουν ως προς την ηλικία, την κοσμοθεωρία και το modus operandi. Ελπίζουμε σε κάποιον από αυτούς να βρείτε το alter ego σας.

Πέπε Καρβάλιο (του Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν)

Μοναχικός, αταλάντευτα ανεξάρτητος, πολιτικά απαθής, κοιλιόδουλος, χωρίς ιδιαίτερους ηθικούς φραγμούς -οι μέθοδοι που ακολουθεί για να λύσει τις υποθέσεις του είναι επιεικώς αμφιλεγόμενες- και με στενές σχέσεις με τον υπόκοσμο της Βαρκελώνης, ο ήρωας του Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν είναι ο οδηγός μας στην Ισπανία της μετά Φράνκο εποχής. Έκανε την παρθενική εμφάνισή του το 1972, στο μυθιστόρημα «Εγώ σκότωσα τον Κένεντι», το οποίο αποτελεί «πρόλογο» της σειράς με πρωταγωνιστή των διάσημο ιδιωτικό ντετέκτιβ. Το πρώτο μυθιστόρημα της σειράς είναι το «Τατουάζ» -κυκλοφόρησε στην Ισπανία των 1974- και σύμφωνα με τους κριτικούς λογοτεχνίας είναι ένα από τα πρώτα δείγματα του είδους που αργότερα ονομάστηκε «μεσογειακό νουάρ».

Τα βιβλία της σειράς κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Προτείνεται! «Η Βαρκελώνη του Μανόλο». Περιέχει τρία από τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματα της σειράς («Οι θάλασσες του νότου», «Ο ελληνικός λαβύρινθος» και «Το βραβείο») σε έναν «χορταστικό» τόμο.

Αξίζει να γνωρίζετε: Με κάθε online παραγγελία στο e-shop https://www.metaixmio.gr/el παίρνετε δωρεάν ένα e-book (θα δείτε τον κατάλογο με τα διαθέσιμα). Για να λάβετε το δώρο σας στα σχόλια της παραγγελίας σας θα πρέπει να γράψετε το hashtag #ebooklovers και τον τίτλο του βιβλίου-δώρου.

Τζον Ρέµπους (του Ίαν Ράνκιν)

Κυνικός, μονόχνωτος, πότης, οργισμένος, παθιασμένος με το ροκ, ο Ρέμπους είναι γέννημα θρέμμα της εργατικής τάξης του Εδιμβούργου τα χρόνια που ακολούθησαν τον πόλεμο. Όταν δηλαδή η άλλοτε κραταιά βιομηχανία της πόλης μπήκε σε τροχιά παρακμής και οι άνθρωποι που σχημάτιζαν κάποτε ουρές έξω από τις πύλες των εργοστασίων βρέθηκαν να περιμένουν έξω από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας. Η προϋπηρεσία του στους δρόμους του Μπέλφαστ, όπου υπηρέτησε ως στρατιώτης τα χρόνια που ο εμφύλιος βρίσκονταν στο φόρτε του, ενίσχυσε την καχυποψία του απέναντι στους ανθρώπους και τον προίκισε με έναν -γοητευτικό στο χαρτί- αμοραλισμό.

Οι περιπέτειες του αστυνόμου Τζον Ρέμπους κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Προτείνονται: «Φάκελος Ρέμπους: Οι άγνωστες υποθέσεις», «Ακόμα και τα άγρια σκυλιά», «Ο διάβολος μόνο ξέρει», «Στον οίκο των ψεμάτων»

Επιθεωρητής Μονταλμπάνο (του Αντρέα Καμιλλέρι)

Ορκισμένος οπαδός του δόγματος «όταν τρώμε δεν μιλάμε», ο καλοφαγάς Σικελός που προΐσταται του αστυνομικού τμήματος της Βιγκάτα, είναι μακρινός συγγενής του Πέπε Καρβάλιο, όπως άλλωστε φανερώνει το όνομά του – φόρος τιμής του συγγραφέα προς τον ομότεχνό του Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν. Και αυτός καλείται να διαχειριστεί το εκρηκτικό μείγμα νεοπλουτισμού και διαφθοράς που υπήρξε το κοινό γνώρισμα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου τα χρόνια του μεταπολεμικού οικονομικού θαύματος. Και αυτός προτιμάει να σκέφτεται αμίλητος πάνω από ένα πιάτο λαχταριστό φαγητό. Κι αυτός

ενίοτε παρεκκλίνει των κανονισμών, προκειμένου να φέρει σε πέρας τις έρευνές του. Όμως, ο Μονταλμπάνο, σε αντίθεση με τον Καταλανό συνάδελφό του, αγανακτεί ως το βάθος της ύπαρξής του με τα όσα στραβά συμβαίνουν γύρω του, παίρνει ανάποδες με τους διεφθαρμένους πολιτικούς, τους μαφιόζους επιχειρηματίες και τους παπάδες, σέβεται τις γυναίκες και τρέφει πατρικά αισθήματα για τους υφισταμένους του.

Τα βιβλία της σειράς κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη.

Προτείνονται: «Το χρώμα του ήλιου», «Ακτίνα φωτός», «Το ματωμένο χωράφι», «Το άρωμα της νύχτας» κ.ά.

Κώστας Χαρίτος (του Πέτρου Μάρκαρη)

Στα πενήντα – φεύγα, ο αστυνόμος Χαρίτος δεν έχει καμία ιδιότητα που να τον ξεχωρίζει από τον σωρό των μικροαστών οικογενειαρχών. Σύζυγος μιας μάλλον απλοϊκής γυναίκας με μοναδική ασχολία το νοικοκυριό της, πατέρας μιας «πεταχτούλας» φοιτήτριας, ευσυνείδητος επαγγελματίας, άνθρωπος φύσει και θέσει συντηρητικός, αποφεύγει να τοποθετείται απέναντι στη δουλειά του, η οποία τον καθιστά μοιραία βαρόμετρο των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων. Καταφέρνει ωστόσο να βρίσκει πάντοτε τον δολοφόνο, με την αλάνθαστη μύτη του για το έγκλημα.

Τα βιβλία της σειράς κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Γαβρηιλίδη. Προτείνονται: «Ο Τσε αυτοκτόνησε», «Βασικός μέτοχος», «Ληξιπρόθεσμα δάνεια», «Περαίωση» κ.ά.

Λίσμπετ Σαλάντερ (του Στιγκ Λάρσον)

Δεν είναι αστυνομικός -ούτε καν ιδιωτική ντετέκτιβ με την κλασική έννοια. Τα μπλεξίματά της με τον Νόμο είναι πολλά και διάφορα και οι τρόποι της για να φέρνει σε πέρας τις αποστολές της παραβιάζουν σχεδόν όλες τις διατάξεις του ποινικού κώδικα. Όμως, ο τρόπος της να ξεκλειδώνει τις σκέψεις των ανθρώπων -ξεκινώντας από τους σκληρούς δίσκους τους- είναι μοναδικός και η αδιασάλευτη πίστη της στο δίκαιο, όπως η ίδια το αντιλαμβάνεται, εξαιρετική.

Προτείνονται: «Milennium» («Το κορίτσι με το τατουάζ», «Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά» και «Το κορίτσι στη φωλιά της σφήγκας»). Από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Χάρι Χόλε (του Τζο Νέσμπο)

Απρόβλεπτος, δύσκολος συνεργάτης, μοναχικός, αλκοολικός. Αυτός είναι ο Χάρι Χόλε, ο αστυνομικός του τμήματος δίωξης εγκλημάτων κατά ζωής του Όσλο, που οι συνάδελφοί του τον ανέχονται λόγω των εξαιρετικών ικανοτήτων του στην εξιχνίαση των περίπλοκων υποθέσεων, οι αναγνώστες σε όλο τον κόσμο τον λατρεύουν μανιακά και ο δημιουργός του, ο Νορβηγός Τζο Νέσμπο (Γιου Νέσμπε στα νορβηγικά), όλο προσπαθεί να τον πετάξει από πάνω του κι όλο κάνει πίσω. Ασυνήθιστα βίαιος, όπως και οι υποθέσεις που το ανατίθενται, ο Χάρι Χόλε ανήκει σε εκείνες στις μορφές της λογοτεχνίας που ή τις λατρεύεις ή δεν θέλεις να ξέρεις γι’ αυτές. Αν κρίνουμε από τις πωλήσεις των περιπετειών του στην Ελλάδα, οι λάτρεις είναι πολλοί.

Τα βιβλία της σειράς κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Προτείνονται: Κασετίνα Jo Nesbo και Χάρι Χόλε: «Νυχτερίδα», «Κατσαρίδες», «Κοκκινολαίμης»

Τζορτζ Σμάιλι (του Τζον Λε Καρέ)

Κοντός, χοντρός, κακοντυμένος, χωρίς εξάρσεις, απόλυτα συνηθισμένος. Κάπως έτσι περιγράφει τον ήρωά του ο συγγραφέας, ο οποίος στο πρόσωπο του Σμάιλι πέτυχε να συγκεράσει όλα τα χαρακτηριστικά του Εγγλέζου της διπλανής πόρτας τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες: Την δυσπιστία προς κάθε ιδεολογία, τον έμφυτο πεσιμισμό, το υπόγειο χιούμορ, την αγάπη προς την πατρίδα που γίνεται πιο έντονη όσο πιο μακριά βρίσκεται κανείς.

Προτείνονται: «Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι», «Ο εντιμότατος μαθητής», «Οι άνθρωποι του Σμάιλι», από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Επιθεωρητής Μαιγκρέ (του Ζωρζ Σιμενόν)

Αν δεν υπολογίσει κανείς τις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές μεταφορές των βιβλίων του Σιμενόν, περιγραφή του Μαιγκρέ δεν υπάρχει πουθενά. Μόνο οι πράξεις του μιλάνε γι’ αυτόν. Απατηλά πράος, περιφρονητικός προς την εξουσία, σχεδόν στοργικός με τους

εγκληματίες, επιρρεπής στις απολαύσεις του ουρανίσκου, περιποιητικός -όταν δεν αναζητεί τη λύση κάποιου αινίγματος- προς την Μαντάμ Μαιγκρέ με την οποία μοιράζεται περιστασιακές εξόδους για σινεμά και, που και που, τις σκέψεις που τον βασανίζουν, ο επιθεωρητής είναι πλήρως αποστασιοποιημένος από έννοιες όπως η ενοχή ή η ηθική.

Προτείνονται: «Ο Μαιγκρέ στους Φλλαμανδούς», «Ο Μαιγκρέ και ο κύριος Σαρλ», «Ο κίτρινος σκύλος», «Οι διακοπές του Μαιγκρέ» κ.ά.

Τα βιβλία της σειράς κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγρα.

Γκέρεον Ρατ (του Φόλκερ Κούτσερ)

Νεαρός, φιλόδοξος, με «γκρίζο» παρελθόν και αδιευκρίνιστο μέλλον, ο αστυνόμος του τμήματος ανθρωποκτονιών του Βερολίνου -με μεταγραφή από την Κολωνία- βρίσκεται μπλεγμένος σε μια απίστευτη ιστορία που περιλαμβάνει Ρώσους εμιγκρέδες, βετεράνους του πολέμου, αποφασισμένους να αποκαταστήσουν την τιμή της Γερμανίας, μαφιόζους, πορνογράφους, σταρ του σινεμά και διεφθαρμένους αστυνομικούς. Και μέσα σε όλη αυτή την παραζάλη, ανακαλύπτει τον έρωτα στα μάτια της Σαρλότε, η οποία φιλοδοξεί να γίνει μια μέρα αστυνομικός του τμήματος ανθρωποκτονιών.

Προτείνονται: «Το βρεγμένο ψάρι», «Βωβός θάνατος» και «Goldstein». Τα βιβλία της σειράς κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ποικίλη Στοά

Φαμπιό Μοντάλ (του Ζαν-Κλωντ Ιζζό)

Πιο ανθρώπινος απ’ όλους τους συναδέλφους του, ο Μοντάλ, τέκνο μεταναστών με καταγωγή από τα λαϊκά προάστεια της Μασσαλίας, κατατάχτηκε στην αστυνομία για να αποφύγει μια «καριέρα» στον υπόκοσμο για να διαπιστώσει στην πορεία ότι τα δύο είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Μάρτυρας των συντριπτικών αλλαγών που συντελούνται στην αγαπημένη πόλη του εν ονόματι της προόδου, με μοναδικούς ωφελούμενους τη Μαφία και τα τσιράκια της, πολιτικούς, αστυνομικούς, δικαστές και άλλους κρατικούς λειτουργούς, ο Μοντάλ οδηγείται στην έξοδο από το Σώμα στο οποίο ήταν πάντα παρείσακτος. Αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να συνεχίσει τις έρευνές του, πόσο μάλλον που τα θύματα της βίας που σαρώνει την πόλη είναι οι παλιοί σύντροφοί του. Όλα αυτά συνοδεία της αγαπημένης του τζαζ.

Προτείνονται: «Η τριλογία της Μασσαλίας» (περιέχει «Το μαύρο τραγούδι της Μασσαλίας», «Το τσούρμο», «Solea»). Από τις εκδόσεις Πόλις.

Keywords
Τυχαία Θέματα