Ασθενείς και πολίτες του κόσμου ζητούν άρση της πατέντας στα εμβόλια - Αλλά η απόφαση έχει πολλές διαστάσεις

Οι ηγέτες του κόσμου δύσκολα θα ταχθούν πλάι σε αυτούς που ζητούν άρση της πατέντας και διεθνοποίηση-κρατικοποίηση της παραγωγής των εμβολίων.

Την άρση προστασίας της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού ζητούν από την Ένωση Ασθενών Ελλάδος επισημαίνοντας ότι «η προσωρινή άρση της πατέντας θα άρει ένα από τα εμπόδια για τη διασφάλιση της παγκόσμιας δίκαιης πρόσβασης, επιτρέποντας την αύξηση της παραγωγής των εμβολίων σε διάφορα μέρη του κόσμου και της διάθεσής τους σε ανεκτό κόστος για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες».

Αλλά από την Ένωση θέτουν και κάποιες προϋποθέσεις…

«Για

τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητάς του, το μέτρο θα πρέπει να συνοδευτεί από παράλληλες πρωτοβουλίες όπως η μεταφορά τεχνογνωσίας, η άρση των διακρατικών εμπορικών φραγμών, η συνεργασία για τη δίκαιη πρόσβαση σε πρώτες ύλες και η βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας», αναφέρουν.

Και υπενθυμίζουν ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί στο παρελθόν... Στη δεκαετία του 1980 επετράπη στην Ινδία να παράγει το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β. Το κόστος του ήταν 1 δολάριο και σήμανε την έναρξη μίας παγκόσμιας εκστρατείας εμβολιασμού από τη UNICEF.

Αντίστοιχα μία δεκαετία αργότερα, η Διακήρυξη της Ντόχα επέτρεψε στον αναπτυσσόμενο κόσμο να παράγει αντιρετροϊκά φάρμακα HIV που βρίσκονταν σε πατέντα, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση των πολιτών τους στη σωτήρια αυτή θεραπεία».

Κι αυτά θεωρούνται θετικά προηγούμενα, παραδείγματα που θα μπορούσαν να επαναληφθούν στην περίπτωση της σημερινής πανδημίας. Βέβαια, οι ιδιωτικές εταιρίες που επένδυσαν δισεκατομμύρια στην ανάπτυξη των εμβολίων αυτών περιμένουν όχι μόνο να πάρουν πίσω τα χρήματά τους αλλά και ένα υψηλό κέρδος.

Και η λοίμωξη COVID-19 που προκαλεί σε κάποιους ο SARS-CoV-2 δεν είναι ηπατίτιδα και HIV που προκαλεί το Aids δεν είναι ίδιες περιπτώσεις καθώς η παρούσα πανδημία μεταδίδεται ευκολότερα (ως ίωση του αναπνευστικού που είναι) αλλά αναμένεται να δημιουργήσει στο άμεσο μέλλον και ευρύτερη ανοσία στο παγκόσμιο πληθυσμό.

Και οι ηγέτες του κόσμου (βλέπε Άνγκελα Μέρκελ) δύσκολα θα ταχθούν δίπλα σε αυτούς που ζητούν άρση της πατέντας και διεθνοποίηση-κρατικοποίηση της παραγωγής αυτών των εμβολίων. Οι λόγοι στη βάση τους δεν είναι πολιτικοί αλλά 100% οικονομικοί. Και αυτό βέβαια κάνει τον… κύκλο του και αναγάγεται σε μέγιστο πολιτικό ζήτημα.

ΠΑΤΕΝΤΕΣΕΜΒΟΛΙΑΚΟΡΟΝΟΙΟΣΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣΠΑΤΕΝΤΑΕΜΒΟΛΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα