Ασφαλιστικό: Οι νέες εισφορές και το κόλπο για τα μπλοκάκια

Ποιες αλλαγές έρχονται στα μπλοκάκια με το νέο ασφαλιστικό. Αυξήσεις συντάξεων αλλά και ασφαλιστικών εισφορών, ειδικά για ελεύθερους επαγγελματίες.

Η αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος βρίσκεται στην τελική ευθεία και την όλη διαδικασία επωμίζεται πλέον ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. 

Μέχρι στιγμής παρά τις επίμονες ερωτήσεις που έχει δεχθεί στην Βουλή, τόσο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής,

δεν έχει ανοίξει όλα τα χαρτιά του για τα χαρακτηριστικά του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Στην τελευταία του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάϊ ο Γιάννης Βρούτσης υποστήριξε πως με το νέο ασφαλιστικό «οι συνταξιούχοι οι οποίοι ολοκληρώσουν τον εργασιακό βίο τους με αυτόν το νόμο, θα λάβουν τις αυξήσεις που προβλέπονται, εφόσον έχουν συμπληρώσει 30 χρόνια και μία ημέρα εργασιακού βίου. Έτσι, δημιουργείται κίνητρο παραμονής στο ασφαλιστικό σύστημα».

Υποστήριξε επίσης πως «για πάνω από 41 χρόνια ασφαλιστικού βίου, θα εφαρμόζεται συντελεστής αναπλήρωσης προσαυξημένος κατά 0,5%». Με βάση αυτά η κυβέρνηση μιλά για αυξήσεις στις συντάξεις. Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις ο Γιάννης Βρούτσης σημείωσε ότι «οι συντάξεις με άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ, είχαν περικοπεί. Πλέον, όλες αυτές επανέρχονται και τα χρήματα θα επιστραφούν στο ακέραιο. Το εύρος αύξησης υπολογίζεται από 5 ευρώ έως 200 ευρώ, με μεσοσταθμική αύξηση περίπου στα 99,5 ευρώ. Αυτή η διάταξη θα ισχύσει με ημερομηνία αναδρομικότητας την 1η Οκτωβρίου 2019 και η καταβολή θα γίνει ενιαία, αυτόματα και εφάπαξ». 

Ταυτόχρονα, αυτό που φαίνεται να ξεκαθαρίζει είναι ότι δεν θα θεσμοθετηθεί 13η σύνταξη.

Μάλιστα αναφορικά με το τι θα γίνει με την ρύθμιση για την 13η σύνταξη που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Μάιο επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη δαπάνη θα ενσωματωθεί στον ασφαλιστικό προϋπολογισμό αφού «η αναλογιστική μελέτη ενσωματώνει μία αύξηση 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, μέχρι το 2070». Σε αυτό τον χρονικό ορίζοντα άλλωστε αναφέρεται και η βιωσιμότητα συνολικά του ασφαλιστικού συστήματος με βάση το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί.

Η αντίδραση της Έφης Αχτσιόγλου

«Η κυβέρνηση κάνει χειρουργικά χτυπήματα στον κόσμο της εργασίας», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1.

«Πολύ μεγάλη η υποβάθμιση του Σ.ΕΠ.Ε. και των ελέγχων που γίνονται στην αγορά. Η κυβέρνηση επιφέρει συντριπτικό χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που σημαίνει μειώσεις μισθών για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους», σημείωσε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «πριν λίγες μέρες ήρθε ένα ακόμη χτύπημα, καθώς μειώθηκαν τόσο πολύ τα πρόστιμα για τις αδήλωτες υπερωρίες ώστε πια να συμφέρει κάποιον εργοδότη να μην δηλώνει τις υπερωρίες και να περιμένει αν τον πιάσει κάποιος έλεγχος να δώσει 1.000 ευρώ και να ξεπεράσει το πρόβλημα».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «μειώνονται συντριπτικά τα πρόστιμα για τις αδήλωτες υπερωρίες τη στιγμή που το μεγάλο πρόβλημα της αγοράς είναι ότι εργαζόμενοι δεν δηλώνονται για το πόσες ώρες δουλεύουν».

Αναφερόμενη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δήλωσε ότι, με βάση τις διαρροές της κυβέρνησης, «στην πραγματικότητα είναι ένα βήμα προς τα πίσω. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι επιβαρύνει με αύξηση 20% τις εισφορές για το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Αυτό συνιστά επιβάρυνση όχι μόνο των χαμηλών εισοδημάτων αλλά και της λεγόμενης μεσαίας τάξης. Είναι ένα αχρείαστο μέτρο και είναι το μείζον σημείο του νομοσχεδίου».

Το δεύτερο πολύ προβληματικό, πρόσθεσε, είναι ότι «δημιουργείται και πάλι ένα άδικο σύστημα. Διότι ένας δικηγόρος στην Ηγουμενίτσα, που μπορεί να έχει δύο υποθέσεις τον μήνα, θα πληρώνει τα ίδια με έναν μεγαλοδικηγόρο στο Κολωνάκι. Αυτό είναι ο ορισμός της αδικίας. Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη επιβάρυνση και μία πολύ μεγάλη αδικία. Φεύγουμε από το σύστημα που κάποιος πλήρωνε με βάση το εισόδημά του, που είχε έναν χαρακτήρα αναλογικότητας και άρα δικαιοσύνης, και περνάμε σε ένα σύστημα αυθαίρετο όπου δεν υπάρχει καμία έννοια δικαιοσύνης. Το 90% θα επιβαρυνθεί σοβαρά και ταυτόχρονα θα ευνοηθούν τα πολύ υψηλά εισοδήματα».

Για τη ρύθμιση που αφορά τους μετακλητούς συνταξιούχους και είδε το φως της δημοσιότητας, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «είναι προκλητικότατη. Ελπίζω ο υπουργός Εργασίας μετά την κατακραυγή να το μαζέψει. Είναι προκλητικό όσοι είναι συνταξιούχοι και θα προσλαμβάνονται και ως μετακλητοί στα υπουργικά γραφεία να λαμβάνουν και σύνταξη και μισθό. Αυτό προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα όλου του κόσμου ειδικά μάλιστα σε μία χώρα με υψηλή ανεργία».

Τέλος οι διπλές εισφορές - Αύξηση για το 80% των ασφαλισμένων

Στο ίδιο νομοσχέδιο μπαίνει τέλος στις διπλές εισφορές. Πλέον θα αρκεί μια εισφορά όσες δραστηριότητες και αν ασκούνται, ωστόσο φαίνεται ότι το όριο μπαίνει στη 2η ασφαλιστική κατηγορία στα 252 ευρώ για απαλλαγή.

Το νέο καθεστώς για τους μισθωτούς που διατηρούν παράλληλα Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκια) προβλέπει τελικά την απαλλαγή από τις διπλές εισφορές, εφόσον καταβάλλονται από τη μισθωτή απασχόληση ασφαλιστικές εισφορές ίσες με 252 ευρώ (2η ασφαλιστική κατηγορία για ελευθέρους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους). Αρχικά είχε σχεδιαστεί η απαλλαγή να ξεκινά από την πρώτη κατηγορία εισφορών των 210 ευρώ, ωστόσο για δυο τελικά λόγους αυξήθηκε το ποσό που θα απαιτείται.

Στο νέο ασφαλιστικό θεσπίζονται έξι ασφαλιστικές κατηγορίες ελεύθερης επιλογής που ξεκινούν από τα 210 ευρώ και κλιμακώνονται έως την έκτη κατηγορία.

Στη δεύτερη κατηγορία οι εισφορές φτάνουν τα 252 ευρώ, στην τρίτη τα 302, στην τέταρτη τα 363, στην πέμπτη τα 435 και στην έκτη τα 566. Για τους νέους ασφαλισμένους που έχουν 5 χρόνια ασφάλισης θα υπάρχει ειδικό ευνοϊκό καθεστώς με μηνιαίες εισφορές ύψους 126 ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 93 ευρώ αφορούν την κύρια σύνταξη. και τα 33 την υγεία. Με το νέο ασφαλιστικό όσο υψηλότερες θα είναι οι εισφορές τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μηνιαία σύνταξη που θα λάβουν.

Μάλιστα ασφαλισμένος που θα επιλέξει να καταβάλει εισφορές 210 ευρώ το μήνα σε 40 χρόνια ασφάλισης θα λάβει σύνταξη 715 ευρώ. 

Σημειώνεται πως η κατώτατη εισφορά με το νόμο Κατρούγκαλου ήταν 185 ευρώ και με το νέο καθεστώς θα φτάσει τα 210 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα