Άρση πατέντας εμβολίων: «Όχι» από την Μέρκελ

Η Αγγελα Μέρκελ δεν συμφωνεί με την άρση των πατεντών στα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με ρκπρόσωπο του Βερολίνου, η κίνηση αυτή θα προκαλέσει δυσλειτουργία στην παραγωγή. «Οι πατέντες δεν είναι ο παράγοντας που περιορίζει την παραγωγή», τόνισε και η BioNTech.

Λίγες μόνο ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης της κυβέρνησης Μπάιντεν να στηρίξει το αίτημα άρσης των πατεντών για τα εμβόλια κατά της Covid-19, η Γερμανία διατυπώνει το πρώτο ηχηρό «όχι».

«Η πρόταση των ΗΠΑ

για άρση των πατεντών για τα εμβόλια της Covid-19 θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή», ανέφερε την Πέμπτη εκπρόσωπος της Άγγελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι οι κύριοι παράγοντες είναι η ικανότητα παραγωγής και οι ποιοτικές προδιαγραφές, παρά τα πνευματικά δικαιώματα. «Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι πηγή καινοτομίας και έτσι πρέπει να παραμείνει στο μέλλον», πρόσθεσε ίδια κυβερνητική πηγή.

{https://twitter.com/EMPosts/status/1390328579809062913}

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, ότι υποστηρίζουν την ιδέα μιας άρσης των πατεντών για τα εμβόλια προκειμένου να επιταχυνθεί η παραγωγή και η διανομή τους, με την Ουάσινγκτον να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για αυτό τον σκοπό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Στον απόηχο της εξέλιξης αυτής - στιγμή «μνημειώδης» κατά τον ΠΟΥ - η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε σήμερα ότι είναι κι εκείνη «έτοιμη να συζητήσει» μια άρση των πατεντών, ένα θέμα που θα απασχολήσει τη σύνοδο κορυφής των «27» στο Πόρτο αύριο, Παρασκευή.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν άφησε αιχμές κατά των ΗΠΑ, νωρίτερα την Πέμπτη, λέγοντας είπε πως οι χώρες όπου παράγονται τα εμβόλια οφείλουν να είναι έτοιμες «να τα εξάγουν επίσης προς τις άλλες». «Θα είμαστε ευτυχείς, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι τώρα επίσης έτοιμες», να το κάνουν, πρόσθεσε.

«Όχι» και από την BioNTech

Από το μέτωπο των φαρμακευτικών, η γερμανική εταιρεία BioNTech εκτίμησε επίσης ότι η προστασία των πατεντών για τα εμβόλια για την Covid-19 δεν είναι ο παράγοντας εκείνος που περιορίζει την παραγωγή και τον εφοδιασμό των χωρών με το εμβόλιο που έχει αναπτύξει η ίδια σε συνεργασία με την αμερικανική Pfizer.

«Οι πατέντες δεν είναι ο παράγοντας που περιορίζει την παραγωγή ή τον ανεφοδιασμό με το εμβόλιό μας», ανέφερε η εταιρεία στο Γαλλικό Πρακτορείο, με αφορμή την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για να επιταχύνουν την παραγωγή και τη διανομή των δόσεων σε όλον τον κόσμο. Για την BioNTech, ένα τέτοιο μέτρο δεν θα είχε αποτέλεσμα «βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα». «Οι ειδικοί έχουν ήδη υπογραμμίσει ότι η εγκατάσταση και η έγκριση νέων χώρων παραγωγής παίρνει σε γενικές γραμμές έναν χρόνο», επισήμανε ακόμη εκπρόσωπος της εταιρείας.

Εξάλλου, η παραγωγή των εμβολίων mRNA, όπως εκείνο που παρασκευάζεται σε συνεργασία της BioNTech με την Pfizer «είναι μια σύνθετη διαδικασία, που αναπτύχθηκε σε διάστημα άνω των δέκα ετών. Όλα τα στάδια πρέπει να καθοριστούν και να εκτελεστούν με ακρίβεια» και από «έμπειρο προσωπικό», εξήγησε η εταιρεία. Αν δεν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις, θα μπορούσε να επηρεαστεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. «Και αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των εμβολιασθέντων».

Η BioNTech υπολόγιζε αρχικά ότι θα μπορούσε να παρασκευάσει εντός του 2021 έως και 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της αλλά πλέον δηλώνει ότι έχει τη δυνατότητα να φτάσει μέχρι και τα 3 δισεκατομμύρια δόσεις φέτος και περισσότερα από 3 δισεκ. το 2022. Στην ΕΕ, τα εμβόλια αυτά παρασκευάζονται σε δύο εργοστάσια, στο Βέλγιο και τη Γερμανία.

Η εταιρεία προτιμά να μεταφέρει τεχνολογία και να δώσει στοχευμένες άδειες για να αυξήσει την παραγωγή της, επανέλαβε, υπενθυμίζοντας ότι συνεργάζεται στενά με περισσότερους από 15 φαρμακευτικούς κολοσσούς, όπως είναι οι Merck, Novartis, Sanofi και Baxter.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, AFP)

Διαβάστε επίσης: «Όχι» στην άρση των πατεντών των εμβολίων από τον Μπουρλά της Pfizer ΕΜΒΟΛΙΑΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣΠΑΤΕΝΤΕΣΓΕΡΜΑΝΙΑΑΓΓΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛΟΧΙΚΟΡΟΝΟΙΟΣΗΠΑΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝΕΙΔΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα