Άρση μέτρων: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελλάδα

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολη για την Ελλάδα, καθώς όλοι συμφωνούν ότι να κλείσεις την οικονομία και να περιορίσεις τους πολίτες είναι μια δύσκολη απόφαση, αλλά τεχνικά εύκολη, όμως η άρση των μέτρων, υπό συνθήκες πανδημίας, που είναι ακόμη σε εξέλιξη, αποτελεί μια πραγματική πρόκληση. 

Από την εξέλιξη της άρσης των μέτρων και όσα θα ακολουθήσουν με τα κρούσματα του κορονοϊού, τους νεκρούς και την κατάσταση του συστήματος υγείας, θα κριθεί τελικά η επιτυχία ή όχι του εγχειρήματος και εκ του

αποτελέσματος θα φανεί αν η Ελλάδα βιάστηκε ή όχι. Οι επιστημονικές προειδοποιήσεις μάλιστα είναι πολλές, όπως το ΑΠΘ που ζήτησε καθυστέρηση μίας εβδομάδας. Ταυτόχρονα διαφορετικές προσεγγίσεις σημειώνονται στα σχολεία, για τα οποία πολλοί προτείνουν να ανοίξουν μόνο για την τρίτη Λυκείου.

Όπως είναι αναμενόμενο σε μια τέτοια κατάσταση, με τον ΠΟΥ να τονίζει ότι: «Η πανδημία κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει», εκφράζονται πολλές διαφορετικές απόψεις για τα βήματα που κάνει η χώρα όσο η επιστημονική επιτροπή κάνει εισηγήσεις και τις αποφάσεις λαμβάνει η κυβέρνηση.

Αποφάσεις που θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα στο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 6 το απόγευμα, ενώ το σχέδιο θα εξειδικεύσουν έξι υφυπουργοί και ο επικεφαλής των ειδικών επί της υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας

Τα αγκάθια στην άρση των μέτρων

Το άνοιγμα των σχολείων

Η εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής είναι να ανοίξουν σταδιακά και με μέτρα όλα τα σχολεία στην Ελλάδα.

Έτσι, στις 11 Μαΐου θα γυρίσουν στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου. Έως τα τέλη Μαΐου θα έχουν επιστρέψει στις αίθουσες και οι μαθητές του Δημοτικού και των Νηπιαγωγείων.

Το ζήτημα των σχολείων και ειδικά για τα Δημοτκά και τα Γυμνάσια αποτελεί ένα σημαντικό «αγκάθι», αφού μέρος της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και οι γονείς είναι προβληματισμένοι.

Πώς μπορεί η κυβέρνηση να δικαιολογήσει την απόφαση να ανοίξουν τα Δημοτικά στα τέλη Μαιου και για 20-30 μέρες; Άλλωστε τα σχολεία ήταν από τα πρώτα που έκλεισαν με τους ειδικούς. Χαρακτηριστικό είναι είναι ότι το κλείσιμο των σχολείων τον Μάρτιο συνοδεύτηκε με ανακοινώσεις από την πλευρά των επιστημόνων ότι επιβάλλεται το κλείσιμό τους γιατί τα παιδιά είναι υψηλής μεταδοτικότητας, είναι ασυμπτωματικά και μπορεί να μολύνουν αθόρυβα τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους. Άλλωστε είναι πιο απρόσεκτα ως προς τα μέτρα υγιεινής.

Οι εκκλησίες

Η λειτουργία των εκκλησιών αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό «αγκάθι» στην πορεία εφαρμογής των μέτρων. Οι πληροφορίες λοιπόν λένε ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σε δύο φάσεις καθώς αρχικά θα επιτραπεί η ατομική λατρεία και σε δεύτερη φάση θα γίνονται λειτουργίες με την παρουσία πιστών, αλλά με συγκεκριμένους κανόνες και όρια προσέλευσης. Βασικό ερώτημα είναι πώς θα τηρηθούν αυτοί οι κανόνες στις εκκλησίες, αν η είσοδος θα γίνεται με μάσκα και ποιος θα απαγορεύει την είσοδο γιατί θα έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των πιστών που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα.

Ήδη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει βάλει συγκεκρκιμένα όρια, με αιχμή την 26η Μαΐου και την Ανάσταση, ενώ οι Ιεράρχες αντέδρασαν μετά τις εικόνες με τη συναυλία της Πρωτοψάλτη, που πέρασε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. 

Η Πρωτομαγιά

Οι εορτασμοί της εργατικής Πρωτομαγιάς μετατίθενται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και μάλιστα με αυστηρούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ό,τι αφορά τις διαδηλώσεις.

Πρόκειται για ακόμη μία δύσκολη άσκηση, καθώς το ΚΚΕ ήδη αντιδρά. Το βασικό ερώτημα είναι τι θα αλλάξει μέσα σε λίγες μέρες; 

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς 

Δύσκολη υπόθεση είναι η εφαρμογή των μέτρων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η πληρότητα συρμών, λεωφορείων και τρόλεϊ δεν πρέπει να ξεπερνά το 50% για να τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Πρόβλημα υπάρχει ειδικά τις πρωινές ώρες αιχμής, ενώ φαίνεται ότι θα πρέπει ν’ αλλάξουν οι ώρες προσέλευσης στην εργασία προκειμένου ν’ αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Επίσης θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Το συγκεκριμένο ζήτημα με τη χρήση μάσκας αποτελεί από μόνο του ένα «αγκάθι». Καθώς από τις αρχικές δηλώσεις ότι οι μάσκες δεν προστατεύουν φτάσαμε στην υποχρεωτική χρήση τους. Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα οι πολίτες δεν έχουν εκπαιδευτεί στον τρόπο χρήσης της μάσκας. Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και εντός καταστημάτων, με εξαίρεση την περίπτωση αντενδείξεων για ιατρικούς λόγους. Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε παντοπωλεία, κουρεία, κέντρα αισθητικής και άλλους κλειστούς χώρους, τόσο για τους πελάτες, όσο όμως και για τους εργαζόμενους.

Επιχειρήσεις - ξενοδοχεία

Τα εστιατόρια, τα καφέ και τα ξενοδοχεία φαίνεται να ανοίγουν στις αρχές Ιουνίου. Το βασικό ζήτημα είναι για τα εστιατόρια και τα καφέ πώς θα πείσει η κυβέρνηση τους μαγαζάτορες να ανοίξουν και να δουλεύουν με ζημία. Τα αυστηρά μέτρα με λίγα τραπέζια και απολυμάνσεις μειώνουν τον τζίρο και οι καταστηματάρχες θα πρέπει να δουλεύουν με ζημιές.

Από την άλλη , στα ξενοδοχεία τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα. Μεγάλα 5στερα ξενοδοχεία φαίνεται ότι σκέφτονται να μην ανοίξουν καθόλου για το καλοκαίρι, αφού η χρονιά είναι χαμένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα