Αρωματικά τσιγάρα: Τέλος από σήμερα στην Ευρώπη

Τα αρωματικά τσιγάρα σταματάνε σήμερα να πωλούνται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την νέα νομοθεσία περί καπνίσματος.

Η πώληση των αρωματικών τσιγάρων απαγορεύεται από σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αυτό το νέο μέτρο ορίζεται από την καινούργια νομοθεσία περί καπνίσματος.

Μάλιστα, η απόφαση αυτή ελήφθη, καθώς επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι τα αρωματικά τσιγάρα διευκολύνουν την εισπνοή του καπνού και πιθανόν να έχουν ρόλο στο ξεκίνημα του καπνίσματος τις νεαρές ηλικίες. Ακόμη, συνδέονται με μεγαλύτερα επίπεδα εξάρτησης, ενώ αυτό το είδος των τσιγάρων, είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές στην ανατολική Ευρώπη.

Έτσι, η νέα νομοθεσία περί καπνίσματος ψηφίστηκε το 2014 και ετέθη σε ισχύ το 2016, ενώ προβλέπει την απαγόρευση των αρωματικών τσιγάρων, ανάμεσά τους και των μεντόλ. Επιπλέον, στη γηραιά ήπειρο και δε στην Ε.Ε σήμανε συναγερμός εξαιτίας των 700.000 πρόωρων θανάτων που συνδέονταν με το κάπνισμα στις ευρωπαϊκές χώρες, παρά την μείωση του ποσοστού των καπνιστών στην Ευρώπη, κατά 40% το 2002 έως 28% το 2012.

Παρόλα αυτά, μόνο το 2012 τα αρωματικά τσιγάρα αντιπροσωπεύουν το 5% της αγοράς του τσιγάρου και οι πωλήσεις τους βρίσκονταν σε συνεχή αύξηση από τις αρχές του 21ου αιώνα.

Στην Ευρώπη όμως, πολλοί καπνιστές εκφράζουν την αντίρρηση τους για το μέτρο αυτό. Στην Πολωνία παραδείγματος χάριν, το 51% των καπνιστών δεν είχε γνώση της απαγόρευσης πριν από μία εβδομάδα, ενώ το 20% δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίζουν να αγοράζουν τσιγάρα μεντόλ στην μαύρη αγορά. Εξάλλου, το 30% της αγοράς τσιγάρου στη χώρα αποτελείται μόνο από τα τσιγάρα μεντόλ.

Στον αντίποδα όμως στην Ολλανδία, οι καπνιστές αντέδρασαν μεν αλλά προετοιμάστηκαν κατάλληλα για την επικείμενη αλλαγή, με αρκετούς να μαζεύουν μεγάλο απόθεμα.

«Τους τελευταίους μήνες, οι πελάτες είχαν αρχίσει να αγοράζουν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες. Οι άνθρωποι είναι κάπως ανήσυχοι του στυλ "βοηθήστε με, κάπνιζα τέτοια σε όλη μου την ζωή, τι θα κάνω τώρα;"», σημειώνει μία καπνοπώλης.

Όμως πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελβετία συνεχίζουν να επιτρέπουν την πώληση των αρωματικών τσιγάρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα