Αποδείξεις: Τι δεν αλλάζει και ποιοι εξαιρούνται από το 30%

Αλλαγές, περιορισμένης όμως κλίμακας, που δείχνουν περισσότερο με διορθωτικές κινήσεις, έρχονται για τις αποδείξεις που θα πρέπει να δείχνουν στην εφορία οι φορολογούμενοι. Η βασική φιλοσοφία του 30% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις από το 2020 δεν αλλάζει.

Μετά τις αντιδράσεις, σημειώθηκαν ορισμένες αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίος εκτός απροόπτου θα βγει σήμερα για διαβούλευση

και θα αποκαλυφθεί πλήρως το μέτρο για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις στο 30% του εισοδήματος.

Η ρύθμιση που έχει προκαλέσει τις περισσότερες αντιδράσεις είναι αυτή με τις e – αποδείξεις. Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε χθες σε μερική αναδίπλωση.

Οι αλλαγές που έγιναν γνωστές χθες και αφορούν το μέτρο της υποχρεωτικής συλλογής αποδείξεων, μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, που θα είναι ίσες με το 30% του δηλωθέντος εισοδήματος των φορολογούμενων, είναι περιορισμένες.

Με το νέο καθεστώς από τη νέα χρονιά οι ηλεκτρονικές πληρωμές θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 30% του πραγματικού και όχι του τεκμαρτού εισοδήματος.

Επίσης θα ενσωματωθεί ρύθμιση που θα εξαιρεί ρητώς από την υποχρέωσης συλλογής e-αποδείξεων, κάτι που ίσχυε και σήμερα:

Όσοι είναι άνω των 70 ετών.

Τα άτομα με αναπηρία 80% και άνω,

Οι φορολογούμενοι που κατοικούν σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους ή

Σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους και οι στρατευμένοι.

Εξετάζεται επίσης να υπάρξουν κόφτες και μια εναλλακτική προσέγγιση αφορά στον υπολογισμό του ορίου 30% στο εισόδημα που είναι πραγματικά διαθέσιμο για κατανάλωση μετά την αφαίρεση των δανειακών υποχρεώσεων κάτι που συνδέεται και με το ύψος του ανώτατου πλαφόν των απαιτούμενων αποδείξεων το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει οριστεί στις 20.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, αν κάποιος με υποαπασχόληση συγκέντρωνε ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ και το τεκμαρτό του εισόδημα είναι 10.000 ευρώ, θα καλείτο να συγκεντρώσει αποδείξεις 3.000 ευρώ, δηλαδή όσο και το πραγματικό του εισόδημα. Με την αλλαγή που έγινε θα χρειαστεί να συγκεντρώσει αποδείξεις 900 ευρώ.

Βέβαια κάποιος που έχει εισόδημα 10.000 ευρώ και πληρώνει 3.600 ευρώ το χρόνο σε ενοίκιο σπιτιού, θα πρέπει να βρει τις αποδείξεις των 3.000 ευρώ.

Υπάρχουν, όμως, αντιδράσεις και από τους ιδιοκτήτες ακινήτων για την πρόβλεψη υπολογισμού και του εισοδήματος από ακίνητα στο ετήσιο εισόδημα, επί του οποίου πρέπει να συγκεντρωθούν οι ηλεκτρονικές αποδείξεις. Η φορολόγηση των ακινήτων είναι αρκετά υψηλή και πλέον είναι ορατή η επιβολή νέου φόρου στα ακίνητα.

Ακόμη κάποιες κατηγορίες αποδείξεων όπως π.χ. αυτές από νυχτερινά κέντρα, τεχνίτες, γιατρούς, δικηγόρους, θα μετράνε ως «διπλές»,

Βέβαια μένει να φανεί στην πράξη αν θα αλλάξει κάτι, δηλαδή αν οι πολίτες θα ζητούν απόδειξη και αν οι συγκεκριμένες κατηγορίες θα δίνουν...

Δεν έχουν θεσπιστεί ακόμη κίνητρα για την εφαρμογή του μέτρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα