Ανησυχία Τσίπρα για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ, συναγερμός στον ΣΥΡΙΖΑ

Πού τοποθετεί τον πήχη της συνάντησης ο ΣΥΡΙΖΑ – Γιατί υπάρχει ανησυχία για την απροθυμία του Λευκού Οίκου να γίνει συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό.

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού τελεί η Κουμουνδούρου ενόψει της σημερινής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με φόντο τη διαρκώς κλιμακούμενη ένταση και προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Αν

και ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι «δε θα κάνω αυτά που μου έκανε ο κ. Μητσοτάκης στα εθνικά όταν ήμουν Πρωθυπουργός» και ο ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει να ανεβάσει αντιπολιτευτικά τους τόνους σε μία κρίσιμη συγκυρία, ωστόσο είναι σαφές πως δε δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και παρακολουθεί βήμα προς βήμα τις διπλωματικές της κινήσεις.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει τοποθετήσει τον πήχη της σημερινής συνάντησης πάνω στα δεδομένα που είχε δημιουργήσει η δική του συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ πριν από ενάμισι χρόνο, περιμένοντας παράλληλα την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών μετά την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως ο βαθμός της επιτυχίας του ταξιδιού του Έλληνα Πρωθυπουργού θα φανεί τις επόμενες μέρες και ανάλογα με τις θέσεις που θα πάρει δημόσια ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον θα ήταν έτσι κι αλλιώς είδηση από μόνη της, πόσο μάλλον στη παρούσα φάση που καθορίζεται από την έκρυθμη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Με αυτά τα δεδομένα η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι εξαιρετικά κρίσιμη γιατί βρισκόμαστε στο υψηλότερο σημείο έντασης της τουρκικής προκλητικότητας.

Η Αγκυρα όχι μόνο υπέγραψε κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης αλλά απέστειλε και τουρκικά στρατεύματα για να στηρίξει τον Σάρατζ στην μάχη που έχει με τον Λίβυο στρατάρχη Χάφταρ.

Η επιτυχία του ταξιδιού θα κριθεί από τον βαθμό στήριξης των βασικών θέσεων της χώρας μας απέναντι σε όλο το πλέγμα των τουρκικών προκλήσεων.

Άλλωστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ έθεσε συγκεκριμένους και πρακτικούς όρους στήριξης που πρέπει να παράσχει ο Αμερικανός Πρόεδρος προκειμένου να θεωρηθεί ότι το ταξίδι ήταν πετυχημένο.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε, ότι η δημόσια στήριξη του λευκού Οίκου πρέπει να είναι σαφής σε σχέση με:

Την καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβυης που αποτελεί σαφώς την πιο προκλητική ενέργεια της Τουρκίας την τελευταία 20ετια,

Τον αγωγό East Med προκειμένουν να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της δημιουργίας του

Να υποστηρίξει έμπρακτα το σχήμα συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος, ΗΠΑ).

Αλλώστε η στήριξη στον αγωγό και το σχήμα 3+1 όπως αναδείχθηκαν από τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο 2018 (Παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη στο Ισραήλ, Ντείβιντ Φρίντμαν, στην τριμερή σύνοδο Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στην πόλη Μπερ Σεβά) και τον Μάρτιο 2019 (συνάντηση 3+1 Ιεροσόλυμα), σε συνδυασμό με την καθιέρωση του στρατηγικου διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας (Δεκέμβριος 2018 Ουάσιγκτον), το νομοσχέδιο Menendez που υιοθετήθηκε πριν λίγες μέρες, την απόφαση για εκσυγχρονισμό των F16 και την εξαιρετικά επιτυχή συμμετοχή των ΗΠΑ στη ΔΕΘ ως τιμωμένη χώρα τον Σεπτέμβριο 2018, αποτελούν τις βασικές συνιστώσες της αναβάθμισης των σχέσεων των δυο χωρών μετά την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο 2017.

Ο Ντόναλτ Τραμπ καλείται να ξεκαθαρίσει και να αποσαφηνίσει στην κρίσιμη συγκυρία τη στήριξη του αυτό το πλέγμα των συνεργασιών των βασικότερων συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο κίνδυνος που εγκυμονεί είναι μια μη ξεκάθαρη τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου που θα τροφοδοτήσει την προκλητικότητα της Άγκυρα απέναντι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλους τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η άρνηση για κοινή συνέντευξη τύπου

Ίσως αν είχε προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και οι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να πάρουν περισσότερο δεσμευτικές και ξεκάθαρες απαντήσεις ώστε να μην υπάρξουν ερμηνείες ή «μεταφράσεις» για τις προθέσεις του. Πάντως στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή έχει πολύ μεγάλη σημασία όχι μόνο τι θα πουν οι δύο ηγέτες πίσω από τις κλειστές πόρτες αλλά κυρίως γι΄ αυτά που θα πουν δημοσίως αλλά κυρίως αυτά που θα πράξουν. Ο λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι ο κ. Τραμπ δεν θέλει ν’ απαντήσει σε τυχόν «ενοχλητικές» ερωτήσεις για το Ιράν ή τη διαδικασία παραπομπής του και η ελληνική πλευρά είχε κάθε λόγο να συμφωνήσει σε αυτό, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ακύρωνε επικοινωνιακά τη σημασία του ραντεβού στο Λευκό Οίκο

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας επισημάνει μέσα από την συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ ότι η κυβέρνηση έκανε ένα σημαντικό λάθος με την κατάθεση του νομοσχεδίου για αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να είναι σαφές ποια στάση θα τηρήσει ο Πρόεδρος Τραμπ έναντι των τουρκικών απειλών. Δηλαδή ότι η κυβέρνηση είχε ένα χαρτί διαπραγμάτευσης το οποίο δεν το εκμεταλλεύεται επαρκώς, ειδικά δε καθώς ο Τραμπ έχει εκφράσει ενστάσεις πρόσφατα στην υιοθέτηση του νομοσχέδιου Menendez.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανησυχία Τσίπρα, Μητσοτάκη Τραμπ – Συναγερμός, ΣΥΡΙΖΑ,anisychia tsipra, mitsotaki trab – synagermos, syriza