Ανεβάζει τους τόνους ο Ερντογάν: Η Ελλάδα θα πληρώσει για τις πράξεις της

Τουρκία: Κλιμακώνει τη ρητορική έντασης ο Ερντογάν - Προανήγγειλε επιχειρήσεις εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία και η Λιβύη μπορούν να πραγματοποιήσουν κοινές επιχειρήσεις έρευνας στην ανατολική Μεσόγειο μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεννόησης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Ο

Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση από την Ελλάδα του Λίβυου πρέσβη, λέγοντας πως η «Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα γι’ αυτές τις ενέργειες της διεθνώς».

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους παράλληλα ανέφερε πως «με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, Ελλάδα και Ισραήλ δεν μπορούν να σχηματίσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου, χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας».

Συμπλήρωσε πως η Τουρκία θα προμηθευτεί με ένα νέο πλοίο-γεωτρύπανο για να συνεχίσει τις ερευνητικές δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας πως θα επεκτείνει τις επιχειρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα ή σε διεθνή ύδατα.

Η επόμενη κίνηση της Αθήνας

Την ίδια στιγμή, η Ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να απαντήσει στο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης, για τις θαλάσσιες ζώνες, με δύο επιστολές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, τις επόμενες ώρες η Κυβέρνηση θα αποστείλει δύο επιστολές με αποδέκτες τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτέρες και τον πρόεδρο τους συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, που αυτήν την στιγμή είναι ο Αμερικανός εκπρόσωπος.

Σε αυτές τις επιστολές, που θα έχουν μικρές διαφορές στις λεκτικές διατυπώσεις, η Αθήνα θα αναπτύσσει με λεπτομέρειες τη θέση της, ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιαζόμενη από την Τουρκία υπέγραψε το κείμενο της συμφωνίας και θα επισημαίνει ότι στερείται οποιουδήποτε σοβαρού περιεχομένου, ενώ θα αναδεικνύει και τους κίνδυνους που προκύπτουν στον χώρο της Μεσογείου, από αυτήν την τακτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τούρκος αντιπρόεδρος: Δεν θα κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση σε Κύπρο, Αν. Μεσόγειο και Αιγαίο

Keywords
Τυχαία Θέματα