Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Μαζικές συγκεντρώσεις - Συλλήψεις και επεισόδια μετά τις πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκαν οι πορείες για τα 13 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου - Σε ειρηνικό κλίμα η πορείες, όμως δεν έλειψαν και τα επεισόδια.Στο τέλος της έφτασε ακόμα μια 6η Δεκεμβρίου, που από το 2008 αποτελεί «μαύρη» σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας. Έχουν περάσει 13 χρόνια από το μοιραίο εκείνο βράδυ, όταν το…

Ενώνοντας τις φωνές τους, με συνθήματα και με πανό οι διαδηλωτές έδωσαν για ακόμα μια χρονιά το δικό τους μήνυμα,

υπενθυμίζοντας πως «αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη».

Αυτήν την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας, μετά την ολοκλήρωση της πορείας των οργανώσεων και συλλογικοτήτων της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ένταση και συλλήψεις στα Εξάρχεια

Η πορεία πραγματοποιήθηκε ειρηνικά, ωστόσο στο τέλος της έλαβαν χώρα εντάσεις στην περιοχή των Εξαρχείων. Συγκεκριμένα, άτομα έστησαν οδοφράγματα κοντά στην πλατεία και πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, καθώς οι αστυνομία απάντησε με ρίψη χημικών.

Ένας αστυνομικός φέρεται να τραυματίστηκε στο γόνατο από πέτρα, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες το άτομο που πέταξε την πέτρα συνελήφθη. Επίσης, ακόμη τρία άτομα συνελήφθησαν, λόγω του ότι βρέθηκαν στην κατοχή τους: φωτοβολίδα, σπρέι πιπεριού και σφυρί.

Συνολικά, μαζί με αυτούς που συνελήφθησαν το μεσημέρι, οι συλλήψεις ανέρχονται στις επτά, ενώ οι προσαχθέντες εξετάζονται.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι νεαροί έβαλαν φωτιά σε έναν κάδο απορριμμάτων στην οδό Μπενάκη, ενώ επίσης έστησαν οδοφράγματα στους γύρω δρόμους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, βρέθηκαν πάνω από 500 άτομα στο μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στην συμβολή των οδών Τσαβέλλα και Μεσολογγίου, όπου κάθε χρόνο πραγματοποιείται συγκέντρωση, αλλά στο συγκεκριμένο σημείο δεν έγιναν επεισόδια.

Δείτε αποκλειστικό βίντεο του iEidiseis από την ένταση στα Εξάρχεια, με κυνηγητό στην οδό Σόλωνος:

{https://www.facebook.com/iEidiseis.gr/videos/451400183169354/}

Νωρίτερα, στις 12:00 το μεσημέρι, μαθητές και φοιτητές, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 13 χρόνων από την 6η Δεκεμβρίου του2008, με κεντρικό σύνθημα «το κίνημα θα πει την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή.

Θεσσαλονίκη

Εντωμεταξύ, επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν την ολοκλήρωση της πορείας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μια μικρή ομάδα κουκουλοφόρων αποσπάστηκε από την πορεία, στην οδό Εγνατία, και εκτόξευσε φωτοβολίδες, πέτρες, κ.α. αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι είχαν σχηματίσει φραγμό, στο ύψος της πλατείας Σιντριβανίου, προκειμένου να τους εμποδίσει να κινθούν προς τα πανεπιστήμια.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και κάνοντας χρήση χημικών απώθησαν τους κουκουλοφόρους προς την περιοχή της Ροτόντας, ενώ μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό αν έγιναν προσαγωγές ή συλλήψεις. Οι αψιμαχίες συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα, καθώς μικρές ομάδες κουκουλοφόρων, κατά διαστήματα έβγαιναν από κάθετους στην οδό Μελενίκου δρόμους και εκτόξευαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στους αστυνομικούς οι οποίοι τους καταδιώκαν.

Κλειστή παρέμεινε και η οδός Εγνατία, από το ύψος της οδού Ιασωνίδου μέχρι την οδό Αγγελάκη. Κάτω από ισχυρή βροχόπτωση οι αστυνομικές δυνάμεις τους απομάκρυναν από την περιοχή, ενώ αυτήν την ώρα συνεργεία δημοτικών υπαλλήλων απομακρύνουν κάδους και άλλα αντικείμενα.

Η μικρή ομάδα των κουκουλοφόρων συμμετείχε στην πορεία μελών του ευρύτερου αντεξουσιαστικού χώρου. Προηγήθηκε συγκέντρωση στην Καμάρα και στη συνέχεια οι διαδηλωτές, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κνήθηκαν μέσω των οδών Τσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη και Εγνατία.

Συνολικά 35 προσαγωγές και πέντε συλλήψεις είναι ο νεότερος απολογισμός της ΕΛΑΣ για τα αποψινά επεισόδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση της πορείας για τη συμπλήρωση 13 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η εξέταση των προσαχθέντων συνεχίζεται, ενώ ο αριθμός των συλληφθέντων, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί. Επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το πρωί της Τρίτης (7/12).

Φοιτητικοί σύλλογοι και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, την ίδια περίπου ώρα, συγκεντρώθηκαν στην οδό Εγνατία, μπροστά από το άγαλμα Βενιζέλου και μέσω των οδών Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή η δεύτερη αυτή πορεία κατέληξε στο σημείο όπου ξεκίνησε, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Η δολοφονία που συγκλόνισε την Ελλάδα

Η μοιραία συνάντηση δράστη και θύματος έγινε λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου. Αρχικά υπήρξε φραστική αντιπαράθεση μιας ομάδας νεαρών με τον ειδικό φρουρό και τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη. Στη συνέχεια, οι δυο άνδρες διατάχθηκαν να αποσυρθούν από τον τόπο του επεισοδίου. Προς στιγμή υπάκουσαν στις εντολές των προϊσταμένων τους, αλλά λίγο μετά επανήλθαν πεζή στην οδό Τζαβέλα, όπου βρισκόταν η παρέα των νεαρών.

Η φραστική αντιπαράθεση συνεχίστηκε και τότε ξαφνικά ο Κορκονέας έβγαλε το υπηρεσιακό του περίστροφο και πυροβόλησε τρεις φορές. Μία από τις σφαίρες χτύπησε θανάσιμα τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Αμέσως μετά, οι δυο ειδικοί φρουροί ενημέρωσαν, ως όφειλαν, την υπηρεσία τους για το συμβάν, αναφέροντας ότι δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και μπουκάλια από τους νεαρούς. Είναι και το σενάριο που διακινεί η αστυνομία τις πρώτες ώρες. Στις ανακοινώσεις της κάνει λόγο για τον εξοστρακισμό της σφαίρας που προκάλεσε το θάνατο του νεαρού παιδιού.

Οι δυο ειδικοί φρουροί συνελήφθησαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, όπως και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Εξαρχείων, στη δύναμη των οποίων ανήκαν. Στην πρώτη του κατάθεση, ο δράστης υποστήριξε ότι πυροβόλησε τρεις φορές, δύο στον αέρα και μία στο έδαφος. Οι αυτόπτες μάρτυρες, όμως, τον διέψευσαν, καθώς κατέθεσαν ότι πυροβόλησε κατευθείαν προς την πλευρά των νεαρών, οι οποίοι δεν προκάλεσαν τους δύο αστυνομικούς.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, Μαζικές, - Συλλήψεις, Αθήνα, Θεσσαλονίκη,alexandros grigoropoulos, mazikes, - syllipseis, athina, thessaloniki