Αγία Σοφία: Διεθνής κατακραυγή για την μετατροπή σε τζαμί

Η απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, έχει δημιουργήσει διεθνείς αντιδράσεις.

Η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας και η συγκεκριμένη απόφαση έχει προκαλέσει την γνώμη της διεθνούς κοινότητας.

Χαρακτηριστικά, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ,περιέγραψε την εν λόγω απόφαση ως «λυπηρή».

Έτσι, σημείωσε πως «η Αγία Σοφία έχει ισχυρή

συμβολική, ιστορική και παγκόσμια αξία. Η Τουρκία έχει αναπτύξει μια παράδοση πολιτιστικής διατήρησης καθώς και αναγνωρισμένη παράδοση πνευματικής και πολιτιστικής ανοικτότητας».

Παράλληλα, τόνισε ότι «η απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας να ανατρέψει μία από τις αποφάσεις ορόσημο της σύγχρονης Τουρκίας και η απόφαση του Προέδρου Ερντογάν να θέσει το μνημείο υπό τη διεύθυνση της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων, είναι λυπηρή».

Ακόμη, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι «ως ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας των Πολιτισμών, η Τουρκία έχει δεσμευτεί να προωθήσει τον διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο και να προωθήσει την ανεκτικότητα και τη συνύπαρξη».

Επιπλέον, αντιδράσεις υπήρξαν από τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Ο ίδιος σε ανάρτηση του, στο Twitter, έγραψε πως «η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είναι μία ακόμη πρόκληση για το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου και των διεθνών οργάνων που τον εκπροσωπούν. Συνιστά ιστορική εκτροπή και βεβήλωση ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με ιδιαίτερη αξία για τους όπου γης χριστιανούς».

Επίσης, συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο ο Δημοκρατικός βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, Ντέιβιντ Σισελίνι, τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνέπειες γι' αυτή την απόφαση.

«Ο κόσμος πρέπει να εξοργιστεί με την απόφαση του Ερντογάν να πάρει την Αγία Σοφία- μέρος της κοινής μας παγκόσμιας κληρονομιάς - και να τη χρησιμοποιήσει ως πολιτικό εργαλείο που διαιρεί. Θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την παραβίαση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αγία Σοφία, Διεθνής,agia sofia, diethnis