Αυστρία: Lockdown από σήμερα για ανεμβολίαστους - Μέτρα σε Ολλανδία και Βερολίνο

Σε lockdown από σήμερα οι ανεμβολίαστοι στην Αυστρία, μερικό lockdown στην Ολλανδία και σκέψεις στη Γερμανία. Σε επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού προχωρούν ολοένα και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη βάζοντας κυρίως στο στόχαστρό τους ανεμβολίαστους. Ήδη από σήμερα νέα πραγματικότητα ισχύει στην Αυστρία…

Σκέψεις
για μέτρα και στη Γερμανία

Οι αποφάσεις της αυστριακής κυβέρνησης εντείνουν την πολιτική αντιπαράθεση και στη Γερμανία, όπου το γενικό lockdown εξακολουθεί να απορρίπτεται από την κυβέρνηση, αλλά παραμένει υπαρκτό ενδεχόμενο για επιμέρους περιοχές.

Χθες το βράδυ, σε πολιτική συζήτηση στην τηλεόραση της Bild, εκπρόσωποι του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των Φιλελευθέρων (FDP) απέφυγαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο. Ο εκπρόσωπος του SPD για θέματα Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής αντίστοιχων περιορισμών για τους ανεμβολίαστους και ζήτησε την ακύρωση μεγάλων εκδηλώσεων, όπως οι γιορτές του Καρναβαλιού και οι χριστουγεννιάτικες αγορές.

Όποια εκδήλωση πραγματοποιείται, διευκρίνισε, θα πρέπει να αφορά μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες, οι οποίοι όμως θα έχουν επιπλέον ελεγχθεί με τεστ. Προειδοποίησε ότι «σε λίγες ημέρες θα έχουν γεμίσει οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας». Από την πλευρά του CDU, ο υπηρεσιακός προσωπάρχης της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν συμφώνησε στην ακύρωση των χριστουγεννιάτικων αγορών στις περιοχές με έξαρση της πανδημίας: «δεν γίνεται να συνεχίζει κανείς την κοινωνική του ζωή υπό αυτές τις συνθήκες», τόνισε. Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, τονίζοντας ότι «αν κλειστούν μέσα και οι εμβολιασμένοι, θα στείλουμε το λάθος μήνυμα: ότι ο εμβολιασμός δεν έχει αποτέλεσμα».

Από σήμερα πάντως περιορίζεται σημαντικά η κοινωνική ζωή των ανεμβολίαστων και στο Βερολίνο, καθώς -σε πρώτη φάση ως την 28η Νοεμβρίου- δεν θα έχουν πρόσβαση σε χώρους εστίασης, αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, γυμναστήρια, κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής, αλλά και στους ζωολογικούς και βοτανικούς κήπους της πρωτεύουσας. Τα διάσημα νυχτερινά κλαμπ του Βερολίνου λειτουργούσαν ήδη με τον συγκεκριμένο κανονισμό.

Επιπλέον, αν και ο κανόνας δεν ισχύει για τα ξενοδοχεία, θα εφαρμόζεται για τους τουρίστες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τουριστικά λεωφορεία ξεναγήσεων και τουριστικά σκάφη στον ποταμό Σπρέε. Κύριος λόγος της απόφασης της τοπικής Γερουσίας είναι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, αλλά και η σημαντική επιβάρυνση των νοσοκομείων της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charité ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ακυρώνει όλες τις τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω της υπερφόρτωσης του συστήματος.

Ανάλογοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους ισχύουν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα στην Σαξονία, ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσουν η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων, σε μια νέα προσπάθεια συντονισμού και εφαρμογής ενιαίων κανονισμών.

Μερικό lockdown στην Ολλανδία

Σε μερικό lockdown τριών εβδομάδων έχει εισέλθει ήδη από το Σάββατο 13 Νοεμβρίου η Ολλανδία. Συγκεκριμένα η τηλεργασία αυξάνεται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο ενώ οι αθλητικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατηγορίας ποδοσφαίρου θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Την ίδια ώρα σχολεία, θέατρα και κινηματογράφοι θα παρέμεναν ανοιχτά ενώ τα μπαρ και εστιατόρια θα κλείνουν από τις 7 το απόγευμα.

Τα μέτρα δεν έτυχαν καθολικής αποδοχής από τους πολίτες καθώς μετά την ανακοίνωσή τους ξέσπασαν συγκρούσεις με διαδηλωτές.

{https://twitter.com/Guerrer55550150/status/1459392090149122048}

{https://twitter.com/EliseiNicole/status/1459249375784415234}

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα