Αμπέρτο Ασκάρι: 65 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου οδηγού της Φόρμουλα 1

Σαν σήμερα ο θάνατος του κορυφαίου οδηγού, Αμπέρτο Ασκάρι.

Ο μεγαλύτερος ιταλός οδηγός αγώνων στην ιστορία της φόρμουλα 1, Αμπέρτο Ασκάρι, αφήνει την τελευταία του πνοή στην πίστα της Μόντσα, σαν σήμερα πριν από 65 χρόνια.

Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Μαΐου 1955 όταν το αγωνιστικό όχημα της Φεράρι «750 Monza» έφυγε από την πορεία του και αναποδογύρισε μερικά μέτρα μετά την Curva del Vialone στην

πίστα της Μόντσα στην Ιταλία. Ο οδηγός του Αλμπέρτο Ασκάρι δέχθηκε πολλαπλά χτυπήματα και υπέκυψε στα τραύματά του μερικά λεπτά αργότερα. Δεν ήταν απλώς ένας  γρήγορος οδηγός αγώνων αλλά ένα σύμβολο τόσο για την Ιταλία όσο και για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό παγκοσμίως.

Ένα γεγονός που πολλοί προσπερνούν όσον αφορά τον θάνατό του είναι ότι εκείνη την ημέρα δεν προβλεπόταν να καθίσει στην θέση του οδηγού αλλά να παρευρεθεί μαζί με τους μηχανικούς της ομάδας στον αγώνα επίδειξης «Monza 1000». την στιγμή όμως που ο ομόσταυλός του Γιουτζίνιο Καστελότι τον κάλεσε να τρέξει μερικούς γύρους με το αγωνιστικό αυτοκίνητο, δεν του αρνήθηκε. Στον τρίτο γύρο έχασε τον έλεγχο της Φεράρι, που αναποδογύρισε και έχασε την ζωή του στην προ-τελευταία στροφή της πίστας. Σήμερα στο σημείο εκείνο βρίσκονται οι στροφές 8,9,10 του γκραν πρι της Ιταλίας που φέρουν την ονομασία «Variante Ascari».

Γεννημένος στο Μιλάνο στις 13 Ιουλίου 1918, έδειξε από νωρίς την αγάπη του για την ταχύτητα λαμβάνοντας μέρος σε αγώνες με μοτοσυκλέτες. Το 1950 ο Ένζο Φεράρι τον επιλέγει για να καθίσει στο μονοθέσιο της ομάδας του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της φόρμουλα ένα και θα δικαιωθεί δύο χρόνια αργότερα, όταν ο Ασκάρι θα κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με 6 νίκες στα 8 γκραν πρι. Ένα χρόνο αργότερα ο μιλανέζος οδηγός θα επαναλάβει τον θρίαμβο, με 5 νίκες από τους συνολικά εννιά αγώνες, τερματίζοντας μπροστά από τον Χουάν Μανουέλ Φάντζιο.

Ο Ασκάρι είναι ο μοναδικός ιταλός οδηγός που έχει κερδίσει το πρωτάθλημα για λογαριασμό της Φεράρι και πρώτος πρωταθλητής της Σκουντερία, μαζί με τον Μίκαελ Σουμάχερ είναι οι μόνοι οδηγοί που έχουν κατακτήσει διαδοχικά πρωταθλήματα για την ιταλική ομάδα.

{https://youtu.be/z7825kvROuI}

Keywords
Τυχαία Θέματα