Megaron Online: Ο Ζούμπιν Μέτα διευθύνει τη Φιλαρμονική του Ισραήλ

 Η sold-out συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ υπό τη διεύθυνση του διάσημου μαέστρου, με την Ελληνίδα σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση, θα μεταδοθεί από την ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 27 Μαΐου στις 9 το βράδυ.

Ήταν ένα από τα σημαντικότερα μουσικά events του 2016. Οι φίλοι της κλασικής μουσικής και του λυρικού τραγουδιού γέμισαν ασφυκτικά την Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για να απολαύσουν

την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ και την Ελληνίδα υψίφωνο Χριστίνα Πουλίτση σε ένα πρόγραμμα με δημοφιλείς άριες και την περίφημη «Παθητική» συμφωνία του Τσαϊκόφσκι, υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου αρχιμουσικού Ζούμπιν Μέτα.

Η συναυλία άνοιξε με την Εισαγωγή από την όπερα «Όμπερον» (ή «Ο όρκος του βασιλιά των ξωτικών») του ρομαντικού γερμανού συνθέτη Καρλ Μαρία φον Βέμπερ, ένα λυρικό έργο που σημείωσε τεράστια επιτυχία όταν πρωτοανέβηκε στα 1826 στο Λονδίνο. Ακολούλησαν τρία από τα πιο λαμπερά διαμάντια του ρεπερτορίου για σοπράνο κολορατούρα, ερμηνευμένα από τη Χριστίνα Πουλίτση, όπως η πυροτεχνική «Άρια της εκδίκησης» [«Der Ηölle Rache»] της Βασίλισσας της Νύχτας («Μαγικός αυλός» του Μότσαρτ), η μεγάλη άρια της Τζίλντας [«Caro nome»/«Όνομα αγαπημένο»] από τον «Ριγκολέττο» του Βέρντι, και η άρια της Ροζίνας «Una voce poco fa» [«Λίγο πριν, μια φωνή»] από τον κοσμαγάπητο «Κουρέα της Σεβίλλης» του Τζοακίνο Ροσσίνι.

Στο δεύτερο μέρος η ορχήστρα ερμήνευσε την Συμφωνία αρ. 6 σε σι ελάσσονα, έργο 74 («Παθητική»), την τελευταία του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, ο οποίος είχε δηλώσει ότι τον ικανοποιούσε περισσότερο από κάθε άλλη του σύνθεση. Το προσωνύμιο «Παθητική» οφείλεται στον αδελφό του λαμπρού ρώσου μουσουργού και δεν είναι άστοχο, αφού η παρτιτούρα, παρά τις λιγοστές φωτεινές σελίδες της, είναι βαθύτατα μελαγχολική. Η Έκτη παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση στην Αγία Πετρούπολη το 1893 με τον ίδιο τον Τσαϊκόφσκι στο πόντιουμ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συναυλία της Φιλαρμονικής του Ισραήλ υπό τον Ζούμπιν Μέτα (διάρκεια: 98 λεπτά) και να δείτε το πρόγραμμά της στον σύνδεσμο http://www.megarononline.gr/events/israel-philharmonic-zubin-mehta/.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα