Tσίπρας: Στην Ευρώπη επιδοτούν την εργασία, στην Ελλάδα επιδοτούν την ανεργία

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας τους κινδύνους που να μπει εκ νέου η Ελλάδα σε περιπέτειες. Τι είπε για την εργασία και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει η χώρα, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην οικονομία, στα σενάρια των πρόωρων ελογών, αλλά και στο ναύαγιο του Eurogroup,

αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αφού αναφέρθηκε στη δύσκολη μάχη μέσα σε αντίξοες συνθήκες που δίνει η χώρας μας τόνισε ότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή να αντιπαρατίθενται τα κόμματα.

«Το κρίσιμο τούτη την ώρα δεν είναι να σκεφτούμε με όρους πολιτικού κόστους, είναι μια δύσκολη μάχη σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και σε αυτή τη μάχη δεν έχει νόημα τα κόμματα να ερίζουν, αλλά το να προσπαθήσουμε να συμβάλουμε όσο μπορούμε για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και ευχήθηκε σε αυτή την μάχη να πετύχει η κυβέρνηση καθώς δεν φορά την ίδια αλλά μια ολόκληρη κοινωνία.

Όπως είπε "παραλείψεις, αδυναμίες και καθυστερήσεις υπάρχουν και τις επισημαίνουμε για να διορθωθούν", όμως είναι αδιανόητο τόσες εβδομάδες μετά το πρώτο κρούσμα να υπάρχουν αυτές οι "τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία σε υλικά ατομικής προστασίας των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη της πρώτης γραμμής".

Μάλιστα έστρεψε τα βέλη του κατά της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας και της εργασίας και συγκεκριμένα στην ποιότητα των μέτρων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ενώ όλη Ευρώπη επιδοτεί την εργασία, στην Ελλάδα επιδοτούν την ανεργία και την αναστολή των συμβάσεων.

«Είστε ευχαριστημένος ως εργοδότης κ. Χατζηνικολάου με την λογική της κυβέρνησης που επιδοτεί την αναστολή των συμβάσεων εργασίας και όχι την ίδια την εργασία; Είστε ευχαριστημένος από το γεγονός ότι οδηγεί σε εκ περιτροπής εργασία και μάλιστα μόνο το 10% του προσωπικού των εφημερίδων. Πως θα βγάλετε εφημερίδα όταν για λόγους δημόσιας υγείας πρέπει να δουλεύουν από το σπίτι οι εργαζόμενοι και σας λέει η κυβέρνηση, μόνο το 10% από το σπίτι. Το υπόλοιπο 90% θα πρέπει να δουλεύει ο ένας πάνω στον άλλον;. Πουθενά στην Ευρώπη δεν επιδοτούν την ανεργία επιδοτο΄λυν την εργασία. Μπορεί να μην δίνουν το 100% που προτείνουμε εμείς αλλά δίνουν το 80% και το 90%. Επιδοτούν την εργασία και όχι την ανεργία, όπως κάνει ο κ. Βρούτσης».

Για την οικονομική κρίση λόγω του κορονοϊού ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα έχουμε ύφεση μεγαλύτερη από το 2008 και αναφέρθηκε στο «μαξιλάρι ασφαλείας» των 37 δισ. ευρώ που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας ένα μέρος να διατεθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

«Από αυτά τα 37 δις, τα 16,5 είναι «κλειδωμένα» για την εξυπηρέτηση του χρέους τα επόμενα χρόνια, άρα είναι περίπου 20 δισ. ευρώ διαθέσιμα, συν τα 20 δισ. που είναι διαθέσιμα από ευρωπαϊκούς και άλλους πόρους, συν 12 δισ. ρευστότητας από την ΕΚΤ. Άρα υπάρχει «ζεστό χρήμα» περίπου 50 δισ., από τα οποία ένα πακέτο 14 δισ. μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς να υπάρξει αύξηση του χρέους, καθώς προέρχεται από τα υπερπλεονάσματα για τα οποία είχε κατηγορηθεί τόσο πολύ η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα επανέλαβε την πρότασή του, από αυτά τα 14 δισ. να πληρωθεί από το Κράτος ένας μισθός σε κάθε εργαζόμενο και να δοθεί εισόδημα όσο το 1/12 ενός επιχειρηματία, μαζί με την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό σημαίνει ότι με 7 δισ., συν 1 το Δώρο Πάσχα, με 8 δισ. μέχρι τον Μάιο, δηλαδή, μπορούμε να ξεφύγουμε από την κρίση, καθώς θα υπάρξουν περιθώρια για κατανάλωση, που θα κρατήσει ζωντανή την αγορά, αλλιώς αργότερα θα χρειαστούν πολλαπλάσια χρήματα.

«Πρέπει να διατηρήσουμε την αγορά, την προσφορά και την ζήτηση, στα επίπεδα του Φεβρουαρίου», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι οι οφειλές από φόρους και εισφορές που τώρα έχουν «παγώσει» θα πληρωθούν κάποια στιγμή.

«Αυτές τις δύσκολες ώρες θα περίμενε κανείς από την Κυβέρνηση να αντιμετωπίζει με λιγότερη αλαζονεία και περισσότερη σοβαρότητα τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και των ανθρώπων που κατάφεραν να βγάλουν την χώρα από την κρίση και να μειώσουν το χρέος», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην κριτική Πέτσα στον Τσακαλώτο και επανέλαβε ότι το «μαξιλάρι ασφαλείας» φέρνει την Ελλάδα σε καλύτερο σημείο από ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει έγκαιρα και δημόσια, για να αποφευχθούν κίνδυνοι, αναφέροντας χαρακτηριστικά, «η αγωνίας μας είναι ειλικρινής, γιατί η χώρα δεν αντέχει άλλη περιπέτεια». 

Αναφορικά με τα ευρήματα δημοσκοπήσεων που γίνονται αυτήν την περίοδο και δείχνουν ευρύ προβάδισμα της ΝΔ, αλλά και τις συζητήσεις περί εκλογών είπε ότι «όποιος ζητά να απαντήσουν οι πολίτες ποιόν θα ψήφιζαν αύριο, όταν δεν ξέρουμε ποιοι θα είναι μαζί μας αύριο, διαπράττουν λάθος, το οποίο δεν θα τους συγχωρέσει ο ελληνικός λαός και θα τους οδηγήσει σε πολιτική ζημία». 

Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι «θα πρέπει να εξηγήσει που στηρίζει την θέση ότι μπορεί με αυτάρκεια την χώρα από την κρίση και πρέπει να μας πει το σχέδιο του», σημειώνοντας ότι «αυτήν την ώρα πρέπει να δράσουμε έγκαιρα για να σώσουμε ζωές και να μην μπούμε σε εθνικές περιπέτειες», συμπληρώνοντας ότι «λίγο θα έπρεπε να νοιάζουν κάποιον αν και πότε θα γίνουν εκλογές, όταν ακόμη δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα γίνουν και πότε οι Πανελλαδικές Εξετάσεις». 

Αναφορικά με την έκβαση του Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την Γερμανία και την Ολλανδία για «κοντόφθαλμη πολιτική» και πρόσθεσε ότι δεν είναι καθησυχαστικές οι προθέσεις για λήψη μέτρων έως 500 δισ. ευρώ, όταν οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απαίτηση μέτρων ύψους 1,5 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω του κορονοϊού.

Keywords
ελλαδα, εργασια, ανεργια, ευρωπη, αλέξης τσίπρας, δωρο πασχα, τσιπρας, συριζα, ΑΝΤ1, δις, ΕΚΤ, σημαίνει, πασχα, προσφορες, χρεος, εκλογες, πανελλαδικες 2012, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, οικονομικη κριση, χωρες, γερμανια, οικονομια, ολλανδια, προγραμμα, υφεση, ωρα, αγορα, αυξηση, εβδομαδες, γεγονος, γινει, γινονται, δις, δοθει, δωρο, ευρω, ειλικρινης, ειπε, υπαρχει, εκβαση, εξυπηρετηση, επρεπε, εφημεριδα, ζητα, ιδια, κυβερνηση, λαθος, ληψη, λογο, μισθος, νοημα, νοσοκομεια, ποιοτητα, συγκεκριμενα, συζητηση, σπιτι, σχεδιο, φορα, χατζηνικολαου, ωρες, εθνικο, χωρα, πακετο, σημαίνει, υγειας, υλικα
Τυχαία Θέματα
Tσίπρας, Ευρώπη, Ελλάδα,Tsipras, evropi, ellada