Sputnik Light: Το ρωσικό μονοδοσικό εμβόλιο - Τι γνωρίζουμε

Το «πράσινο φως» για τη χρήση του νέου, μονοδοσικού, εμβολίου κατά του κορονοϊού, Sputnik Light, έδωσε η Ρωσία. Κοστίζει 8,3 ευρώ και προσφέρει αποτελεσματικότητα 79,4% 28 μέρες μετά τον εμβολιασμό.

Η Ρωσία ενέκρινε προς χρήση το μονοδοσικό εμβόλιο Sputnik Light σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της παρασκευάστριας εταιρίας, του ρωσικού υπουργείου

Υγείας και του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF).

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik Light, το οποίο ανέπτυξε το Ινστιτούτο Γκαμαλέι της Μόσχας, συνιστά το πρώτο συστατικό του εμβολίου Sputnik-V, είναι αποτελεσματικό κατά 79,4%, 28 ημέρες μετά την ανοσοποίηση, ενώ ο δείκτης αποτελεσματικότητας στο επίπεδο αυτό που προσεγγίζει το 80% υπερβαίνει τους δείκτες αποτελεσματικότητας άλλων εμβολίων που απαιτούν δύο δόσεις.

Το εμβόλιο κοστίζει λιγότερο από 8,3 ευρώ και προορίζεται για εξαγωγή ενώ μπορεί να αυξήσει των αριθμό των ανθρώπων που έχουν μερική ανοσία.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου η δεύτερη φάση της μελέτης ασφάλειας και ανοσογονικότητας του εμβολίου Sputnik Light απέδειξε ότι:

Το Sputnik Light μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη αντιγόνων IgG αντισωμάτων στο 96,9% των ατόμων την 28η ημέρα μετά τον εμβολιασμό. Το εμβόλιο Sputnik Light προκαλεί την ανάπτυξη αντισωμάτων εξουδετέρωσης ιών στο 91,67% των ατόμων την 28η ημέρα μετά την ανοσοποίηση. Η κυτταρική ανοσοαπόκριση έναντι της πρωτεΐνης S του SARS-CoV-2 αναπτύσσεται στο 100% των εθελοντών τη 10η ημέρα. Η ανοσοποίηση ατόμων με προϋπάρχουσα ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 με Sputnik Light μπορεί να προκαλέσει την αύξηση του επιπέδου των ειδικών αντιγόνων IgG αντισωμάτων κατά περισσότερο από 40 φορές σε 100% των ατόμων 10 ημέρες μετά την ανοσοποίηση. Δεν καταγράφηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό με το Sputnik Light.

Introducing a new member of the Sputnik family - a single dose Sputnik Light! It’s a revolutionary 1-shot COVID-19 vaccine with the 80% efficacy - higher than many 2-shot vaccines. Sputnik Light will double vaccination rates and help to handle epidemic peaks ✌️ pic.twitter.com/BCybe8yYWU — Sputnik V (@sputnikvaccine) May 6, 2021

SPUTNIKΕΜΒΟΛΙΟSPUTNIK VΚΟΡΟΝΟΙΟΣΠΑΝΔΗΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα