Plaquenil: Φρένο στην αλόγιστη διάθεσή του από τα φαρμακεία βάζει ο ΕΟΦ

Το σκεύασμα έκανε φτερά από τα φαρμακεία μετά τα δημοσιεύματα ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό ενάντια στον κορονοϊό, θέτοντας όμως σε κίνδυνο όσους το χρειάζονται

Φρένο στην αλόγιστη διάθεση του Plaquenil βάζει με απόφασή του ο ΕΟΦ. Κατόπιν γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων του Οργανισμού, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρό του, ο τρόπος διάθεσης του PLAQUENIL ορίζεται με «Περιορισμένη ιατρική

συνταγή από ειδικό ιατρό, φυλασσόμενη επί διετία».

Της απόφασης είχε προηγηθεί επιστολή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και στον ΕΟΦ στην οποία υπογραμμιζόταν ο κίνδυνος πολύ σύντομα να μην μπορούν να προμηθευτούν το παραπάνω σκεύασμα, ασθενείς που το έχουν πραγματική ανάγκη. 

«Με αφορμή την πολύ αυξημένη ζήτηση του φαρμάκου Plaquenil με την δραστική ουσία υδροχλωροκίνη και τις πιέσεις που δέχονται γιατροί και φαρμακοποιοί για την χορήγηση του, μετά από δημοσιεύματα ότι ίσως βοηθά στην θεραπεία του covid-19, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά , παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την χορήγηση του με συνταγή φυλασσομένη επί διετία όπως έχει γίνει για το TAMIFLU και για τα άλλα αντιϊκα φάρμακα.

Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος πολύ σύντομα να μην μπορούν να προμηθευτούν το παραπάνω σκεύασμα, ασθενείς που το έχουν πραγματική ανάγκη και να διακόψουν την θεραπεία τους με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία τους»,  ανέφερε η επιστολή. 

Ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο Open για τη φημολογία περί θεραπευτικής ιδιότητας από πλευράς χλωροκίνης, τόνισε πως η εν λόγω ουσία είναι επικίνδυνη, πως είναι λάθος να τη χρησιμοποιούμε και πως είναι λάθος να πωλείται από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή γιατρού καθώς αυτό απαγορεύεται.

Παράλληλα, ο κ. Κούβελας πως το φάρμακο για SARS-CoV-2 δεν αναμένεται να δημιουργηθεί γρήγορα, την ίδια ώρα που έγινε γνωστό πως απέτυχε η πρώτη κλινική δοκιμή μια ελπιδοφόρα θεραπεία δύο αντιικών φαρμάκων για τον νέο κορονοϊό.

«Δεν θα προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι για τον ερχόμενο χειμώνα. Γιατί δεν ξέρουμε αν θα επανεμφανιστεί και γιατί δεν υπάρχει χρόνος. Κι ο SARS εξαφανίστηκε μόνος του κι ο Εμπολα δεν ξαναχτύπησε, οπότε δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί κι αυτός ο ιός», επεσήμανε.

Διαβάστε ακόμη:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market 

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα