«Next Generation EU»: Πακέτο 750 δισ., τα 32 δισ. με επιχορηγήσεις και δάνεια για την Ελλάδα

Ένα εργαλείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο ονομάζεται «Next Generation EU», το οποίο θα προστεθεί στον επταετή προϋπολογισμό της Κομισιόν ύψους 1,1 τρισεκατομμύριου ευρώ ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει τις διαφορετικές θέσεις επιμέρους κρατών.

Κατά την επικεφαλής της Κομισιόν, το εργαλείο αυτό σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δράσεις που έχουν ανακοινωθεί (ESM, πρόγραμμα Sure κτλ) δημιουργούν μια δύναμη πυρός 2,4 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Από τα 750 δισ. ευρώ τα 500 δισ. ευρώ θα διανεμηθούν ως «επιχορηγήσεις» και 250 δισ.

ευρώ ως δάνεια προς τα κράτη-μέλη.

Τα χρήματα θα αντληθούν από την Κομισιόν που έχει υψηλή αξιολόγηση. Θα επενδυθούν για την στήριξη της οικονομίας, ενώ παράλληλα θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή μετεξέλιξη της Ευρώπης.

Πρέπει να επενδύσουμε πολύ σήμερα αλλά με τρόπο που οι επόμενες γενιές θα επωφεληθούν, σημείωσε μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο.

Με βάση τις πληροφορίες του Bloomberg, η Ελλάδα μπορεί να λάβει επιχορηγήσεις 22,5 δισ. ευρώ και περίπου 9,5 δισ. ευρώ σε δάνεια. Η Ιταλία θα δικαιούται 81,8 δισ. ευρώ με βάση την πρόταση και η Ισπανία 77,3 δισ. ευρώ. Η είδηση προκάλεσε ράλι στα ευρωπαϊκά ομόλογα της περιφέρειας.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ από τον κορονοϊό θα λειτουργήσει ως μια καλή βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

{https://twitter.com/EU_Finance/status/1265614065356935168}

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Είναι η ώρα της Ευρώπης, είναι η ώρα της ευθύνης...»

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους να «παραμερίσουν τις παλιές προκαταλήψεις» και να στηρίξουν το σχέδιό της για ανάκαμψη ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε ομιλία της στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το σχέδιό της προκαλεί την αντίδραση ορισμένων κρατών μελών , όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Σουηδία, που θα προτιμούσαν αυτήν η οικονομική στήριξη να γίνει αποκλειστικά δανείων και όχι επιχορηγήσεων, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνει έναν σχεδιασμό των δύο.

Η Γερμανία εξήγησε στους ευρωβουλευτές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να δανεισθεί 750 δισεκατομμύρια ευρών στις αγορές εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα 550 δισεκατομμύρια από τα οποία θα χορηγηθούν ως επιχορηγήσεις και τα 250 υπό μορφήν δανείων προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ωστόσο κατέστησε σαφές ότι οι επιχορηγήσεις συνιστούν «επένδυση» για το μέλλον: «στην ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς, στην ψηφιοποίηση της οικονομίας, στην Πράσινη Συμφωνία και στο σθένος».

«Είμαι μία επείγουσα και εξαιρετικού χαρακτήρα ανάγκη για μία επείγουσα και εξαιρετικού χαρακτήρα κρίση. Ας βάλουμε στην άκρη τις παλιές προκαταλήψεις. Είναι η ώρα της Ευρώπης, την ώρα που ενισχύονται οι διαφορές και οι ανισότητες... Η κρίση την οποία καλούμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε είναι τεράστια... Αλλά η ευκαιρία για την Ευρώπη είναι επίσης τεράστια, όπως και η ευθύνη μας για να πράξουμε αυτό που πρέπει στην κατάσταση αυτή».

Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωση, η Μαδρίτη χαιρέτισε την πρόταση, σημειώνοντας ότι ικανοποιεί «πολλά από τα αιτήματα της Ισπανίας». Το Reuters μετέδωσε νωρίτερα ότι η Ισπανία θα λάβει 140 δισεκ. ευρώ από το ταμείο, εκ των οποίων τα 77 δισεκ. θα είναι επιχορηγήσεις και τα 63 δισ. δάνεια.

Η Κομισιόν σχεδιάζει να αντλήσει η ίδια τα κεφάλαια από τις αγορές, στηριγμένη σε εγγυήσεις των κρατών-μελών. Τα χρήματα θα εξοφληθούν σε βάθος δεκαετιών. Η Κομισιόν εισηγείται και ορισμένες πηγές νέων εσόδων για να χρηματοδοτηθούν οι σχεδιασμοί. Μεταξύ αυτών, η είσπραξη πόρων από τους ρύπους και ένας νέος ψηφιακός φόρος.

Την πρόταση χαιρέτισε ο πρωθυπουργός

{https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1265622582738509825}

Keywords
Τυχαία Θέματα