Let’s be S.M.A.R.T.: Eθελοντισμός και προσφορά – Μαθαίνοντας να αγαπάς τα ζώα στην πράξη

Όταν χαμηλώνεις για να δώσεις ένα χάδι.....τότε είσαι ο πιο ψηλός άνθρωπος του κόσμου. Η οργάνωση «Let’s be S.M.A.R.T.» αποτελεί ένα πολύ φωτεινό παράδειγμα αυτής της φιλοσοφίας. Δραστηριοποιείται στη χώρα μας τα τελευταία 9 χρόνια και μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει και περιθάλψει περισσότερα από 200 γατάκια, ενώ τουλάχιστον 100 από αυτά βρήκαν το δικό τους… παντοτινό σπίτι.

Εθελοντισμός. Προσφορά. Δόσιμο. Έννοιες που όλοι μας γνωρίζουμε, αλλά που δυστυχώς λίγοι τις μετουσιώνουν σε πράξεις. Προσφέρεις σε όσους

έχουν ανάγκη, σε όσους χρειάζονται βοήθεια, σε όσους στάθηκαν λιγότερο τυχεροί από κάποιους άλλους. Είτε αυτοί είναι άνθρωποι είτε είναι ζώα.

Δυστυχώς στη χώρα μας, το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων παραμένει εν έτη 2020 ένα μεγάλο «αγκάθι», καθώς υπολογίζεται ότι τα ζώα που «ζουν» στους δρόμους της Ελλάδας ξεπερνούν κατά πολύ το ένα εκατομμύριο. Από όποιο δρόμο και εάν περάσεις, σε όποια γειτονιά και αν περπατήσεις, σίγουρα θα συναντήσεις μια φοβισμένη ψυχή να αναζητά λίγο φαγητό ή ένα χάδι.

Φατσούλες που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι υποσιτισμένες και άρρωστες. Ψυχούλες που δεν έφταιξαν σε τίποτα και δεν φέρουν καμία ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Την ευθύνη για αυτές τις ψυχές φέρουν οι άνθρωποι. Το κράτος και οι πολίτες του. Άλλωστε ο τρόπος που κάποιος αντιμετωπίζει ένα ζώο, είναι δείγμα παιδείας και πολιτισμού. Η προσφορά, η φροντίδα, η αγάπη είναι αρετές που σε γεμίζουν, σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο και στο τέλος της ημέρας, σου χαρίζουν την μεγαλύτερη ικανοποίηση, την μεγαλύτερη ανταμοιβή από όλες.

Η οργάνωση «Let’s be S.M.A.R.T.» αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα αυτής της φιλοσοφίας. Δραστηριοποιείται στη χώρα μας τα τελευταία 13 χρόνια και αποκλειστικό της μέλημα αποτελεί η διάσωση, φροντίδα αλλά και υιοθεσία όσων το δυνατόν περισσότερων αδέσποτων ζώων και κυρίως γατιών. Ένα πολύ μεγάλο δίκτυο έχει στηθεί που βασίζεται κατά κύριο λόγο σε εθελοντές από την Ελλάδα αλλά και απ΄όλο τον κόσμο (Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική κ.α.) προσφέροντας τροφή, στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσα αξιαγάπητα τετράποδα έχουν ανάγκη.

Όπως εξηγεί στο iEidiseis.gr η ιδρύτρια της οργάνωσης κυρία Τζούλι Κέλλυ, στα δυο καταφύγια έχουν φιλοξενηθεί περισσότερα από 200 γατάκια, ενώ μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 100 υιοθεσίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Δεν είναι λίγα τα γατιά, που από μια εγκαταλελειμμένη οικοδομή της Αθήνας, βρέθηκαν να κουρνιάζουν σε ένα καναπέ της Νέας Υόρκης, του Μπουένο Σάιρες ή του Άμστερνταμ.

Το «ταξίδι» τους από την εγκατάλειψη στην εύρεση μιας δια βίου οικογένειας δεν ήταν εύκολο, αλλά χάρις στην ομάδα του «Let’s be S.M.A.R.T» δεν ήταν και ακατόρθωτο.

-Πότε ξεκίνησε η λειτουργία της οργάνωσης «Let’s be Smart»? Ποιο ήταν το όραμα σας;

«Η οργάνωση ξεκίνησε το 2007 στην Ελλάδα. Ταξίδευα στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι από το 1998, μέχρι που μετακόμισα μόνιμα εδώ το 2005. Σε κάθε μου επίσκεψη ωστόσο, έβλεπα όλο και περισσότερα αδέσποτα στους δρόμους και ήθελα με κάποιο τρόπο να βοηθήσω. Συνειδητοποίησα πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση των ανθρώπων, ώστε να αντιληφθούν την θετική επίδραση που μπορούν να έχουν πάνω τους τα ζώα αλλά και την φοβερά θετική ενέργεια που αυτά προσφέρουν.

Κατάλαβα πως σαν κοινωνία έπρεπε να γίνουμε/παραμείνουμε/μάθουμε… «to be SMART» και κατ’ επέκταση δημιούργησα τη λέξη «Let’s be S.M.A.R.T.» (Successfully Managing Animal Rights Today / Επιτυχής Διαχείριση των Δικαιωμάτων των Ζώων Σήμερα.) Έτσι ξεκίνησα την αναζήτησή μου για να βοηθήσω τα αθώα και πολλές φορές εγκαταλελειμμένα ζώα».

-Πόσα καταφύγια διατηρεί η «Let’s be S.M.A.R.T.»;

«Αυτή τη στιγμή διατηρούμε ένα βασικό καταφύγιο στην περιοχή Κουβαράς της Νοτιοανατολικής Αττικής και ένα κέντρο φιλοξενίας για τα γατιά που χρήζουν περαιτέρω φροντίδας».

-Υπάρχει συνεργασία και με αντίστοιχες οργανώσεις του εξωτερικού;

«Συνεργαζόμαστε με άλλους τοπικούς οργανισμούς καθώς πιστεύουμε ότι η συνεργασία για την καλή μεταχείριση των ζώων είναι υψίστης σημασίας, αλλά και με αρκετές διεθνής οργανισμούς που βοηθούν στις υιοθεσίες».

-Ποιος είναι ο στόχος της οργάνωσης;

«Ο βασικότερος στόχος μας είναι να προσφέρουμε εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, ώστε να επηρεάσουμε τις τοπικές κοινωνίες και ειδικότερα τα παιδιά, αφού εκείνα είναι που θα διαμορφώσουν το μέλλον μας, προκειμένου να γίνουμε περισσότερα ζωόφιλοι και παράλληλα να βοηθήσουμε στην διάσωση, φροντίδα και υιοθεσία όσων περισσότερων αδέσποτων μπορούμε. Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα τελευταία παγκόσμια εκπαιδευτικά εγχειρήματα μας είναι τα S.M.A.R.T βίντεο κινουμένων σχεδίων για παιδιά και ενήλικες, τα οποία επεξηγούν με εκπαιδευτικό αλλά και συνάμα ευχάριστο τρόπο, όσα πρέπει οι άνθρωποι να ξέρουμε για τα ζώα.

Μέχρι στιγμής έχουμε δημιουργήσει τέσσερα διαφορετικά βίντεο, το καθένα με το δικό του ξεχωριστό μήνυμα. Από τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αγαπάμε, να σεβόμαστε και να φροντίζουμε τα ζώα (Βίντεο # 1 ο Γιώργος ο υπέρ-ήρωας) και την αξία που έχει η πράξη της υιοθεσίας ενός ζώου από ένα καταφύγιο (Βίντεο # 2 Υιοθέτησε, Μην αγοράζεις), μέχρι τη φροντίδα των ζώων (Βίντεο # 3 Η Φροντίδα ενός υιοθετημένου ζώου) και τη σημασία της στείρωσης σε αδέσποτα αλλά και δεσποζόμενα ζώα. (Βίντεο # 4 Η σημασία της στείρωσης).

Επιπλέον, αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε πολλά ακόμη βίντεο για τα οφέλη των ζώων σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, σε αυτιστικά παιδιά, σε ανθρώπους με διαταραχές μετατραυματικού στρες, σε πρόσφυγες, την παροχή πρώτων βοηθειών σε γάτες και σκύλους, την εκπαίδευση ζώων και πολλά άλλα. Όλα τα βίντεο της σειράς μας περιλαμβάνουν επίσης στατιστικά, πολλές συμβουλές και ιστορίες ζώων, ενώ είναι διαθέσιμα στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα αραβικά».

-Είναι εύκολη η υιοθεσία τους; Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;

«Τα social media και οι επαφές μας με τις σωστές οργανώσεις είναι αυτό που βοηθάει στην διαδικασία της υιοθεσίας, αλλά είναι πάντα πρόκληση να βρεις ένα «καλό» σπίτι. Μερικές φορές είναι καθαρά θέμα τύχης η επιτυχής έκβαση υιοθεσίας ενός αδέσποτου, ωστόσο τις περισσότερες φορές απαιτείται πολύ μεγάλη προσπάθεια από το προσωπικό των καταφυγίων, με συνεχή περίθαλψη και φροντίδα ώστε τα γατιά να πληρούν τις προϋποθέσεις (υγείας) για να υιοθετηθούν. Πιστεύουμε ότι η εξαιρετική φροντίδα που προσφέρουμε είναι αυτή που τους επιτρέπει να κοινωνικοποιηθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στην προσαρμογή τους στο νέο σπίτι. Μας προσφέρει μεγάλη χαρά να βλέπουμε τα γατάκια μας στα νέα τους σπίτια, με τους νέους ιδιοκτήτες, γι αυτό και φροντίζουμε πάντα να μένουμε σε επαφή με τους ανάδοχους και να μαθαίνουμε όλα τα νέα για τα γατάκια μας».

-Ως αναγνωρισμένη ΜΚΟ, λαμβάνεται την απαραίτητη βοήθεια ή και χρηματοδότηση από την πολιτεία; 

«Η οργάνωσή μας είναι μια ΜΚΟ και κατ’ επέκταση βασίζεται σε ιδιωτικές χορηγίες, χωρίς την εμπλοκή κρατικών κονδυλίων. Βασιζόμαστε πλήρως σε δωρεές και στη βοήθεια που προσφέρουν διάφορες επιχειρήσεις με την μείωση των τιμών για την τροφή και τις άλλες απαραίτητες προμήθειες των καταφυγίων».

-Υπάρχουν δράσεις που να εξασφαλίζουν μια επιπλέον χρηματοδότηση στο καταφύγιο ή βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στα χρήματα που δωρίζουν οι εθελοντές;

«Έχουμε ξεκινήσει την κατασκευή προϊόντων, αποκλειστικά από την ομάδα του καταφυγίου και τους εθελοντές, που σχετίζονται με τα ζώα (παιχνίδια, κούπες και μπλουζάκια), ώστε όποιος επιθυμεί να βοηθήσει να μπορεί μέσω της αγοράς αυτών των προϊόντων, να στηρίξει το πολύτιμο έργο μας». 

Μαρτυρίες εθελοντών

Ίνα / Ολλανδία

«Δουλεύω για την οργάνωση τους τελευταίους τρεις μήνες και βρήκα τη θέση μέσω του προγράμματος εθελοντισμού Workaway. Για εμένα είναι μια εύκολη δουλειά, πρώτον γιατί αγαπώ πολύ τις γάτες και δεύτερον γιατί τόσο το καταφύγιο, όσο και το κέντρο φιλοξενίας είναι οργανωμένα πάρα πολύ καλά. Οι αρμοδιότητες μου περιλαμβάνουν τον καθαρισμό του σπιτιού, τις τουαλέτες και τα κρεβάτια των γατιών, τα τάισμα τους αλλά και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, εάν αυτό απαιτείται. Επίσης, το παιχνίδι μαζί τους φυσικά, αλλά και οι κατασκευή των παιχνιδιών για κατοικίδια τα οποία πωλούνται μέσω του site της οργάνωσης, με σκοπό την στήριξη του έργου της. Έχω δουλέψει εθελοντικά πολλές φορές στη ζωή μου, τόσο με ζώα όσο και με ανθρώπους, κάτι που με γεμίζει χαρά, καθώς έχω την ευκαιρία να γνωρίσω και να συναναστραφώ πανέμορφα, αξιαγάπητα ζώα αλλά και υπέροχους ανθρώπους. Θα ήταν πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω μια μόνο στιγμή, στο διάστημα που εργάζομαι ως εθελόντρια στο «Let’s be SMART», αφού σε καθημερινή βάση το να προσφέρεις και να φροντίζεις είναι από μόνο του ξεχωριστό. Ωστόσο, ένα γεύμα σε ένα αυθεντικό ελληνικό ταβερνάκι μαζί με άλλους εθελοντές, η ημέρα των Ευχαριστιών που την περάσαμε όλοι μαζί στο καταφύγιο, αλλά και η διάσωση ενός τοσοδούλικου μαύρου γατιού, τον οποίο ονόμασα Mr White, σίγουρα είναι στιγμές που κατέχουν μια πολύ ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου».

Jeremy / ΗΠΑ / Νέα Υόρκη

«Δουλεύω για την οργάνωση περίπου δυο μήνες. Βρήκα τη θέση μέσω του προγράμματος Workaway, μου φάνηκε πολύ διασκεδαστική και ελκυστική και έτσι δήλωσα ενδιαφέρον. Η δυσκολία όσον αφορά τη δουλειά δεν έγκειται στη σωματική καταπόνηση, αφού οι εργασίες που έχεις να διεκπεραιώσεις είναι πολύ απλές, αλλά αφορά περισσότερο το πνευματικό και ψυχολογικό επίπεδο, καθώς κάθε ενασχόληση με ζώα απαιτεί ένα αρκετά υψηλό επίπεδο κατανόησης και υπομονής. Πρέπει να ξέρεις τα πάντα γύρω από τις γάτες αλλά και να καταλαβαίνεις τις συμπεριφορές και τις αντιδράσεις τους, αφού η κάθε μια έχει τον δικό της χαρακτήρα, τις δικές της ανάγκες και τις δικές της προτιμήσεις. Αν και αυτή είναι η πρώτη φορά που δουλεύω ως εθελοντής με ζώα, δεν είναι η πρώτη μου επαφή με τον εθελοντισμό, αφού έχω εργαστεί σε πάρα πολλές οργανώσεις, τόσο στη Νέα Υόρκη όπου ζω, όσο και στο εξωτερικό. To «Let’s be Smart» όμως, είναι μια πάρα πολύ διασκεδαστική και συναρπαστική οργάνωση. Άλλωστε όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτήν, έχουν ως μοναδικό σκοπό τους να κάνουν ότι είναι δυνατόν, προκειμένου να βοηθήσουν τα ζώα με όποιο τρόπο μπορούν. Για αυτό και θα την συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε όσους ενδιαφέρονται να εργαστούν εθελοντικά ή να υιοθετήσουν ένα ζώο!». 

Η ιστορία του Ρομέου:

Η ιστορία τoυ Τσάρλι:

Η ιστορία της Σόφι:

Δείτε ΕΔΩ το site της Οργάνωσης

Keywords
Τυχαία Θέματα