I can’t breathe: Ο Τραμπ έστειλε την Εθνοφρουρά στη Μινεάπολη «για να γίνει σωστά η δουλειά»

Η Μινεάπολη έχει βυθιστεί στο χάος, με την οργή των διαδηλωτών του κινήματος «i can’t breathe» να ξεχειλίζει για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς, την ώρα που ο Τραμπ «ενεργοποίησε» περισσότερούς από 500 στρατιώτες στην πόλη. 

Μ’ ένα οργισμένο «τιτίβισμα» τοποθετήθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, για τις ταραχές και τις πυρπολήσεις που έλαβαν χώρα για τρίτη συνεχή νύχτα στη Μινεάπολη, από εξαγριωμένους διαδηλωτές

του κινήματος «i can’t breathe» που διαμαρτύρονται για την ρατσιστική βία εναντίον των Αφροαμερικανών, με αφορμή τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. 

Η Εθνική Φρουρά της Μινεσότα ανακοίνωσε στο Twitter ότι τα στρατεύματα έχουν ενεργοποιηθεί, καθώς συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στο St. Paul και τη Μινεάπολις.  

BREAKING NEWS: The National Guard has arrived in #Minneapolis amid violent riots. Police have abandoned 5 precincts in the city. Multiple structures are on fire.#minneapolisriots #GeorgeFloyd pic.twitter.com/oZontkoJzj — BNL NEWS (@BreakingNLive2) May 29, 2020

«Έχουμε ενεργοποιήσει περισσότερους από 500 στρατιώτες στο St. Paul, στη Μινεάπολις και στις γύρω κοινότητες. Η αποστολή μας είναι να προστατεύσουμε τη ζωή, να διατηρήσουμε την περιουσία και το δικαίωμα της ειρηνικής διαδήλωσης. Ένας βασικός στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πυροσβεστικές υπηρεσίες θα μπορούν να ανταποκρίνονται σε κλήσεις» ανέφερε η ανάρτηση.

We have activated more than 500 soldiers to St. Paul, Minneapolis and surrounding communities. Our mission is to protect life, preserve property and the right to peacefully demonstrate. A key objective is to ensure fire departments are able to respond to calls. — MN National Guard (@MNNationalGuard) May 29, 2020

«Δεν αντέχω να βλέπω να συμβαίνει αυτό σε μια μεγάλη αμερικανική πόλη, τη Μινεάπολη. Παντελής έλλειψη ηγεσίας. Είτε ο πολύ αδύναμος δήμαρχος της ριζοσπαστικής αριστεράς, Τζέικομπ Φρέι, οργανώνεται και παίρνει τον έλεγχο της πόλης, είτε θα στείλω την Εθνοφρουρά για να γίνει σωστά η δουλειά.....», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

....These THUGS are dishonoring the memory of George Floyd, and I won’t let that happen. Just spoke to Governor Tim Walz and told him that the Military is with him all the way. Any difficulty and we will assume control but, when the looting starts, the shooting starts. Thank you! — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 29, 2020

Αναφερόμενος στο εξαγριωμένο πλήθος, ο Τραμπ τους χαρακτήρισε «εγκληματίες που ατιμάζουν την μνήμη του Φλόιντ», κάτι που δεν θα επιτρέψει να συμβεί. 

Όπως ανακοίνωσε, μάλιστα, επικοινώνησε με τον κυβερνήτη της Μινεσότα, Τιμ Γουόλτζ και του δήλωσε πως «ο στρατός είναι μαζί του, σε κάθε περίπτωση».

«Σε οποιαδήποτε δυσκολία θα αναλάβουμε τον έλεγχο, αλλά, όταν ξεκινά η λεηλασία, ξεκινούν και οι πυροβολισμοί. Ευχαριστώ!», κατέληξε ο Τραμπ.

Έρευνα για αντισυνταγματική συμπεριφορά της αστυνομίας

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Δικαιοσύνης στη Βουλή των Αντιπροσώπων που τελεί υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών ζήτησε χθες, Πέμπτη, από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να διερευνήσει τη συστηματική ανάρμοστη συμπεριφορά της αστυνομίας, μετά τις αυξανόμενες δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς.

Οι δολοφονίες του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, που πέθανε όταν ένας λευκός αστυνομικός τον κρατούσε στο έδαφος πατώντας τον με το γόνατο του στο λαιμό, και της Μπριόνα Τέιλορ, που πυροβολήθηκε στο διαμέρισμα της στο Λούισβιλ του Κεντάκι, προκαλούν ερωτήματα για εμπλοκή της αστυνομίας σε ένα «πλαίσιο ή πρακτική αντισυνταγματικής συμπεριφοράς», όπως ανέφεραν σε επιστολή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, ο πρόεδρος της επιτροπής Τζέρολντ Νάντλερ, αλλά και άλλα μέλη της που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα