Greek Mafia: Άφησαν τη νύχτα και έπιασαν καύσιμα και τσιγάρα - «Εκεί είναι το κέρδος το μεγάλο»

Οι «μπίζνες» της Greek Mafia και οι πρόσφατες εκτελέσεις. «Έχουν ουρά», λέει ο επίτιμος αρχηγός ΕΛ.ΑΣ Ιωάννης Ραχωβίτσας.Για τις «μπίζνες» της Greek Mafia, τη διαχρονική απειλή που αποτελεί το οργανωμένο έγκλημα, καθώς και για τη νεανική παραβατικότητα μίλησε ο επίτιμος αρχηγός ΕΛ.ΑΣ Ιωάννης Ραχωβίτσας, στον απόηχο των…

Μαφία: Ο πόλεμος ξένων «παικτών» με τις «εγχώριες» ομάδες

Τα «ιλιγγιώδη» κέρδη από το λαθρεμπόριο τσιγάρων έγιναν αιτία για να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ αντιμαχόμενων ομάδων και να εκτελεστούν δύο συμβόλαια θανάτου σε Σκούρτα Βοιωτίας και Κορυδαλλό, όπως και πολλές βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσεις.

Αυτό αποκάλυψαν χθες αρμόδιοι αξιωματικοί της Αστυνομίας, οι οποίοι τόνισαν ότι ο «τζίρος» από τα παράνομα τσιγάρα είναι τεράστιος. Αστυνομικές πηγές εξηγούν στο iEidiseis ότι η ζήτηση εκτοξεύτηκε από την περίοδο των Μνημονίων και μετά, με αποτέλεσμα τα κυκλώματα να… σπεύσουν να «καλύψουν το κενό» που υπήρχε στην προσφορά. Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι το 2009 η κατανάλωση λαθραίων τσιγάρων αντιστοιχούσε μόλις στο 3% των καπνιστών. Τα χρόνια που ακολούθησαν άρχισε να «θεριεύει» το λαθρεμπόριο, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης.

Κάθε χρόνο κατάσχονται κατά μέσο όρο 800 εκατομμύρια τεμάχια τσιγάρων και 300 τόνοι καπνού, ενώ οι απώλειες για το Δημόσιο ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα παραγωγό των λαθραίων τσιγάρων και ταυτόχρονα κόμβο διανομής τους προς χώρες της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα δρουν κυκλώματα που παράγουν τσιγάρα σε κρυφά εργοστάσια, όπου δουλεύουν «έγκλειστοι» εργάτες, ενώ υπάρχουν και κυκλώματα που τα εισάγουν μέσω τελωνειακών σταθμών και στη συνέχεια τα διακινούν. Εκτιμάται από τις αστυνομικές Αρχές ότι στη χώρα μας υπάρχουν τέσσερα μεγάλα εργοστάσια παραγωγής παράνομων τσιγάρων.

Αστυνομικές πηγές αποκαλύπτουν ότι πριν από μερικά χρόνια ισχυροί «παίχτες» παγκοσμίου επιπέδου στη λαθροδιακίνηση επιχείρησαν να «επιβληθούν» στη μαύρη αγορά της χώρας μας. Τότε ήταν που ξέσπασε «πόλεμος» με τις «εγχώριες» ομάδες. Μάλιστα, ενδεχομένως κάποιοι εντός της χώρας να υποτίμησαν μέχρι που ήταν ικανοί να φτάσουν οι «αντίπαλοι». Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με καλή γνώση του θέματος σημειώνουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπήρχαν αρκετά «άγνωστα» στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης περιστατικά στη δυτική Αττική, τα οποία σχετίζονται με τον ακήρυχτο πόλεμο για την «πίτα» των κερδών από τη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων.

Πρόκειται για ξεκαθαρίσματα μεταξύ «τσιγαράδων» (όπως λέγονται στην αργκό) που σε επίπεδο έρευνας δεν προχώρησαν από τις Αρχές λόγω της ομερτά. Η μία ομάδα έβαζε βόμβες σε στόχους των αντιπάλων και η άλλη απαντούσε με ανελέητους ξυλοδαρμούς. Χαρακτηριστικό είναι, όπως λένε οι ίδιες πηγές, ότι υπήρξαν άτομα που κατέληξαν πολύ σοβαρά τραυματισμένα στο νοσοκομείο, χωρίς να πουν ούτε λέξη στους αστυνομικούς που προσπάθησαν να αλιεύσουν πληροφορίες σε σχέση με το τι πραγματικά τους συνέβη.

Οι αστυνομικοί καταλάβαιναν, συνθέτοντας διάφορα κομμάτια του παζλ, ότι πίσω από τις βόμβες και τους ξυλοδαρμούς κρύβονταν κυκλώματα που διακινούν λαθραία τσιγάρα. Είχαν μάλιστα την πληροφορία ότι ένας «παίχτης» παγκόσμιας εμβέλειας επί της συγκεκριμένης εγκληματικής δραστηριότητας βρίσκεται στην Ουκρανία και επιχειρεί να απλώσει τα «δίχτυα» του στη χώρα μας.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό και ενώ οι εκατέρωθεν επιθέσεις πύκνωναν οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να συλλέξουν στοιχεία για να «δέσουν» τη δικογραφία. Το σκεπτικό πάνω στο οποίο βασίστηκαν για να ξεκινήσουν την έρευνα και να βρουν τη σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να εξιχνιάσουν τα συμβόλαια θανάτου, περιγράφεται στη δικογραφία της υπόθεσης ως εξής:

«Αρχικά, με δεδομένη τη σχέση μεταξύ των δολοφονιών, την πρόκληση εμπρησμών σε μονάδες παραγωγής καπνικών προϊόντων αλλά και τη σχέση του ενός εκ των θυμάτων δολοφονικής επίθεσης και του στενού κύκλου επαφών του με τον χώρο των λαθραίων τσιγάρων, όπως προκύπτει από το ποινικό του παρελθόν, πιθανολογήθηκε ότι η δράση της οργάνωσης των δραστών θιγόταν από την δράση της ομάδας θύματος. Κατόπιν αυτών, διαπιστώθηκε ότι τα θύματα (Σκαφτούρος και Ρουμπέτης) είχαν στοχοποιηθεί από την ίδια εγκληματική ομάδα και εκτιμήθηκε βάσιμα ότι ο αρχικός «στόχος» της εγκληματικής οργάνωσης ήταν ο Σκαφτούρος Ιωάννης.

Όσον αφορά στο θύμα (ηλικίας 47 ετών) από την Πιερία, από την έως τώρα συνολική έρευνα δεν διαπιστώθηκε άμεση σχέση με την οικογένεια Σκαφτούρου , ούτε με τα λαθραία καπνικά προϊόντα. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένη η σχέση του με μέλη της εγκληματικής ομάδας, αφού σύμφωνα με το αρχείο της Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι. ο βασικός κατηγορούμενος και το θύμα της Πιερίας αποτελούσαν μέλη εγκληματικής ομάδας που ειδικεύονταν σε εκβιασμούς, ληστείες και πιθανόν είχαν σχέση με υπόθεση ανθρωποκτονίας που έλαβε χώρα στο Κίεβο της Ουκρανίας, χωρίς ωστόσο να προκύψουν περαιτέρω επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος τους».

Η έρευνα άρχισε να ξεδιπλώνεται από δύο στοιχεία. Από ένα δακτυλικό αποτύπωμα πάνω στη μηχανή των δραστών στη δολοφονία του Σκαφτούρου στη Βοιωτία και από τον εντοπισμό ενός κλεμμένου αυτοκινήτου στη δυτική Αττική, μέσα στο οποίο βρέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα, ένα δακτυλικό αποτύπωμα και γενετικό υλικό. Το όχημα αυτό, σύμφωνα με την Αστυνομία, χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση του Ρουμπέτη.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι κάποιοι από τους κατηγορουμένους είχαν στενές επαφές με ποινικούς στην Ουκρανία. Ίχνη τους εντοπίστηκαν στην Οδησσό, στο Κίεβο αλλά και σε ρωσόφωνη περιοχή (επί ουκρανικού πάντα εδάφους) που ελέγχεται από τη Ρωσία. Η Αστυνομία δεν αποκλείει κάποιες από τις εντολές της εγκληματικής οργάνωσης να «εκπορεύονταν» από την Ουκρανία. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι αστυνομικοί εντόπισαν τα ίχνη δύο κινητών τηλεφώνων που αγοράστηκαν στην Οδησσό της Ουκρανίας και μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα. Τα κινητά αυτά τηλέφωνα εξέπεμπαν από τις 3 Απριλίου 2023 έως τις 23 Απριλίου 2023.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Greek Mafia, Άφησαν, - Εκεί,Greek Mafia, afisan, - ekei