AstraZeneca και Johnson & Johnson: Ποιους εμβολιάζουν Γερμανία, Γαλλία, Νορβηγία

Αναστάτωση, αλλαγές και επαναπροσδιορισμός των επιλογών και των ηλικιακών ομάδων για τα εμβόλια. Σε ποιους χορηγούν τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson &Johnson Γερμανία, Γαλλία και Νορβηγία.

Οι παρενέργειες των εμβολίων, οι παραδόσεις και οι συμφωνίες αλλάζουν τα δεδομένα για τα εμβόλια στις χώρες της Ευρώπης. Σε ποιους

χορηγούν τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson &Johnson οι αρχές της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Νορβηγίας.

Johnson &Johnson και AstraZeneca για όλους στη Γερμανία

Την κατάργηση της σειράς προτεραιότητας για τον εμβολιασμό και με το εμβόλιο της Johnson &Johnson, αποφάσισε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε συνεργασία με τα κρατίδια, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν.

Είχε προηγηθεί το «πράσινο φως» για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε όλους ενήλικες την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα για τους ενήλικες άνω των 60 ετών, η Γερμανία αποφάσισε να χορηγείται σε όλους, ωστόσο, για τους νεότερους θα γίνεται εφόσον το εγκρίνει ο γιατρός τους.

«Μέχρι το τέλος Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου θεωρούμε ότι θα έχει δοθεί σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών η δυνατότητα να εμβολιαστούν» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca και J&J στη Νορβηγία

Αρμόδια επιτροπή της Νορβηγίας ζήτησε να ανασταλεί η χρήση των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson &Johnson λόγω των σπάνιων παρενεργειών τους.

Η Νορβηγία λοιπόν θα πρέπει να αποκλείσει από την εμβολιαστική της εκστρατεία τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson &Johnson λόγω του κινδύνου εμφάνισης σπάνιων αλλά επικίνδυνων παρενεργειών, ανακοίνωσε σήμερα η αρμόδια επιτροπή της χώρας.

Ωστόσο όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν με οποιοδήποτε από τα δύο σκευάσματα, θα μπορούν να το κάνουν, πρόσθεσε η ίδια επιτροπή.

Οι νορβηγικές αρχές ανέστειλαν στις 11 Μαρτίου τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς μικρός αριθμός εμβολιασθέντων, κυρίως νεότερης ηλικίας, εμφάνισε θρομβοεμβολικά επεισόδια.

«Όχι» AstraZeneca στους κάτω των 55 ετών λέει η Γαλλία

Στη Γαλλία η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μάλλον δεν θα επεκταθεί στους ενήλικες κάτω των 55 ετών, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, η εκστρατεία ανοσοποίησης με το εμβόλιο της AstraZeneca «πιθανόν» δεν θα επεκταθεί στους ενήλικες κάτω των 55 ετών.

Η Ανώτατη Αρχή Υγείας (HAS) είχε αποφασίσει στα μέσα Μαρτίου να περιορίσει τη χρήση του εμβολίου αυτού στους ενήλικες άνω των 55 ετών λόγω της σπάνιας εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες.

Ο Γάλλος υπουργός είχε ζητήσει από τη HAS στα τέλη Απριλίου να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτραπεί σε όλους όσοι το επιθυμούν, ανεξαρτήτως ηλικίας, να λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Σήμερα δήλωσε ότι αναμένει την απάντηση της υπηρεσίας.

Ωστόσο, από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ κάλεσε το Σάββατο τους περίπου 13 εκατομμύρια Γάλλους άνω των 55 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη κατά του κορονοϊού να το πράξουν «με όλα τα εμβόλια, κυρίως με αυτό της AstraZeneca».

Από την έναρξη των εμβολιασμών στη Γαλλία με το AstraZeneca έχουν καταγραφεί «30 περιστατικά, ανάμεσά τους 9 θάνατοι» από σπάνιες θρομβώσεις σε σύνολο περισσότερων από 3.855.000 δόσεων που είχαν χορηγηθεί ως τις 29 Απριλίου, σύμφωνα με την Γαλλική Υπηρεσία Φαρμάκων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι τα οφέλη του εμβολίου της J&J υπερτερούν τυχόν παρενεργειών, αφού εξέτασε τα σπάνια περιστατικά εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες στις ΗΠΑ. Ωστόσο κάθε χώρα μέλος της ΕΕ αποφασίζει ξεχωριστά σε ποιους θα το χορηγεί.

ASTRAZENECAJOHNSON &JOHNSONΕΜΒΟΛΙΟΕΜΒΟΛΙΑΕΥΡΩΠΗΗΛΙΚΙΕΣΓΕΡΜΑΝΙΑΓΑΛΛΙΑΝΟΡΒΗΓΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα