«0+0=14»

Το 1993 ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσπαθούσε να πείσει τους εργαζόμενους πως εάν το πρώτο εξάμηνο του έτους πάρουν 0% αύξηση και το δεύτερο ακόμα 0%, στο τέλος θα έχουν κερδίσει 14% του μισθού τους.

 

Δεν απαιτείται ιδιαίτερη φαντασία για να αντιληφθεί κανείς τις αντιδράσεις που ακολούθησαν από πολίτες και Τύπο…

Η δημιουργική λογιστική του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έμεινε στην ιστορία με την ιστορική φράση «0+0=14».

Την Τετάρτη, εικοσιεπτά χρόνια μετά, η κυβέρνηση του επιγόνου Μητσοτάκη ανακοίνωσε δέσμη μέτρων, τα οποία κοστολόγησε στα 24 δισ. ευρώ.

Τα

μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα που έχει νομοθετήσει μέχρι και τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, αγγίζουν τα 6,4 δισ. ευρώ.

Τα χθεσινά επιπρόσθετα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα είναι επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ.

Σε αυτά τα 8,5 δισ. ευρώ προσθέτει τα 2 δισ. της επιστρεπτέας προκαταβολής, που είναι αυτό που λέει η λέξη, «επιστρεπτέα», δηλαδή δάνειο σε επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να το λάβουν, αναβολές πληρωμών συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ που είναι αυτό που λέει η λέξη, δηλαδή «αναβολές» άρα μεταχρονολόγηση πληρωμής και εν τέλει κάποια «προστιθέμενη αξία» των μέτρων των 14 προηγούμενων δισ. ευρώ στην οικονομία, η οποία σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Σταϊκούρας, εκτινάσσει το ποσό στα 20 και όχι στα 24 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε αυτό που επιβεβαίωσε ο Υπουργός Εργασίας, πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους μισθούς επιφέρουν μειώσεις 20% στον ιδιωτικό τομέα.

Επομένως, ή δεν πρέπει να ισχύει πως πλέον ο εργοδότης θα καταβάλλει το 50% του μισθού και το κράτος θα συμπληρώνει το 60% του υπόλοιπου 50%, που συνεπάγεται μείωση μισθού 20% ή η δημιουργική λογιστική έχει πάει σε άλλο επίπεδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
0+0=14,