Το «κόλπο» του Κονσεϊσάο με τους διαιτητές έχει στόχο τον Γερμανό και τον Ολυμπιακό

Τι θα κάνει απόψε ο Ολυμπιακός στο «Ντραγκάο» με αντίπαλο την Πόρτο του Κονσεϊσάο; Να ένα καλό ερώτημα με δεκάδες ή εκατοντάδες απαντήσεις και καμία από αυτές μονοσήμαντη. Κανένας, δηλαδή, δεν μπορεί (και δεν το επιχειρεί) να διατυπώσει «μία και μοναδική» πρόβλεψη, ακριβώς επειδή μια τέτοια πρόβλεψη είναι αδύνατο να γίνει.

Αν, ντε και καλά, χρειάζεται να απαντηθεί το ερώτημα μια λογική απάντηση είναι «ο Ολυμπιακός θα

πάρει ό,τι θα διεκδικήσει στο χορτάρι, ίσως και κάτι παραπάνω».

Τι σημαίνει η απάντηση αυτή; Οι ερυθρόλευκοι είναι μια σύγχρονη, ανταγωνιστική ομάδα και στο επίπεδο του UEFA Champions League, έχουν δυνατότητες να απαντήσουν σε όλα τα προβλήματα που η Πόρτο θα τους θέσει, οι ίδιοι είναι σε θέση, με λογικές επιθέσεις, να απειλήσουν την ομάδα του Πέπε, συνεπώς το ματς θα κριθεί περισσότερο από τη διάθεση, από την επιθυμία και λιγότερο από τις τακτικές.

Στην ουσία μιλάμε για ένα κανονικό mind game, που έχει ξεκινήσει να «παίζεται» μέρες πριν, δηλαδή αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα της Πόρτο με την Σίτι, τότε που ο Κονσεϊσάο, με γνωστό το αποτέλεσμα στο Καραϊσκάκη, ξεκαθάρισε τον βασικό στόχο της ομάδας του «να απαντήσει στο ματς με τον Ολυμπιακό».

Από την ώρα εκείνη μέχρι και σήμερα ο προπονητής της Πόρτο δεν έχει αφήσει ούτε μια μέρα, ούτε μια ώρα που να μην επαναφέρει στη δημόσια κουβέντα τον σημερινό αγώνα σε μια σχεδιασμένη επιχείρηση να πάρει το πάνω χέρι στον αγώνα του μυαλού και να βάλει τον Ολυμπιακό σε θέση να κυνηγάει το ματς πριν καν αυτό ξεκινήσει.

Μέχρι και για την μετάθεση του αγώνα με τον Π.Α.Ο.Κ. βρήκε χρόνο και τρόπο να μιλήσει «καρφώνοντας» τη δική του διοργανώτρια αρχή που δεν προχώρησε σε μια παρόμοια κίνηση για να του δώσει χρόνο να ξεκουράσει όλη την ομάδα και όχι μερικούς μόνο κομβικούς ποδοσφαιριστές.

Στο «κόλπο» και οι σκληρές αναφορές στον διαιτητή του ματς με την Σίτι, ώστε ο Γερμανός Ντάνιελ Ζίμπερτ, που σήμερα θα σφυρίξει στο «Ντραγκάο», να γνωρίζει από πριν πέρα από το μέγεθος της Πόρτο και τα παράπονα που διατύπωσε ο προπονητής της Πόρτο για τον συνάδελφό του την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο πιάνεται από όπου μπορεί να πιαστεί για να βγάλει από την μύγα ξίγκι και να διαμορφώσει πριν τον αγώνα ένα περιβάλλον πίεσης σε βάρος του Ολυμπιακού κρίνοντας, ίσως, ότι οι ερυθρόλευκοι δύσκολα μπορούν να ανταποκριθούν στην πίεση αυτή, άρα θα ξεκινήσουν τον αγώνα με ρόλο δεύτερο.

Έχει δίκιο. Σε όλα όσα κάνει ο Πορτογάλος τεχνικός έχει δίκιο για ένα απλό λόγο: γνωρίζει ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να κερδίσει «στα ίσια» ένα παιχνίδι αφήνοντας το να εξελιχθεί μόνο πάνω στο χορτάρι, χωρίς παράλληλα να επιδιώξει να παίξει με το μυαλό και την ψυχολογία των ερυθρολεύκων.

Βεβαίως, όπως συμβαίνει πάντα με τους υπολογισμούς και τα σχέδια επί χάρτου, τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο, όλα είναι προς αναζήτηση, προς επιβεβαίωση.

Ο Ολυμπιακός δεν είναι πλέον εκείνη η ομάδα που ζούσε, στατιστικά απλώς, ένα «εφιάλτη» στα δεύτερα ματς στο Champions League μετά από μεγάλες επιτυχίες στα πρώτα. Ούτε καν εκείνη η ομάδα που ακούει το όνομα του αντιπάλου και οι ποδοσφαιριστές της στήνονται στην ουρά για αυτόγραφα.

Τα χρόνια που πέρασαν, οι εμπειρίες που συγκεντρώθηκαν, οι επιλογές που έγιναν σε πρόσωπα διαμόρφωσαν ένα εντελώς νέο χαρακτήρα, πλευρές του οποίου η ομάδα φρόντισε να δείξει ακόμη και με αντίπαλο την πολύ μεγάλη Μπάγερν, αλλά και την Τότεναμ, την Άρσεναλ ή τη Γουλβς.

Ο Ολυμπιακός έμαθε (κάποιες φορές με σκληρό τρόπο) να κοιτάζει στα μάτια μεγαθήρια, να μην χάνει από τα αποδυτήρια στο mind game, να απειλεί παντού ακόμη και μια σχετική άγνοια κινδύνου, να διεκδικεί όλα όσα δικαιούται και να ψάχνει περισσότερα.

Σήμερα είναι μια καλή ευκαιρία να δείξει πως όλα όσα προστέθηκαν στο χαρακτήρα του ως ομάδας, στην ψυχολογία του, στο μυαλό του όλα αυτά τα χρόνια έχουν διαμορφώσει μια ψυχολογία πρωταγωνιστή, συνεπώς μιας ομάδας έτοιμης να πάρει ό,τι ζητήσει από το παιχνίδι.

Το σημαντικότερο; Ο Ολυμπιακός είναι πια μια ομάδα που ακόμη και αν δεν φύγει από ένα γήπεδο με όσα δικαιούται με την απόδοση του δεν χάνει το μυαλό του, δεν βυθίζεται σε σκοτεινές σκέψεις, δεν αλλάζει πετσί. Παραμένει πιστός στον σχεδιασμό του, χωρίς να επιτρέπει δεύτερες σκέψεις.

Πόσο σημαντικές είναι αυτές οι πλευρές του χαρακτήρα του θα φανεί σήμερα απέναντι σε μια πεινασμένη για τη νίκη ομάδα που ξέρει πως αν ηττηθεί ή δεν νικήσει χάνεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα