Τα επτά «πρέπει» που… καίνε την ΑΕΚ

19:50 23/9/2020 - Πηγή: To10.gr

Ώρα… Ευρώπης για την ΑΕΚ, με την Ένωση να προετοιμάζεται για τη μονομαχία με την Σεντ Γκάλεν. Οι «κιτρινόμαυροι» ρίχνονται αύριο (24/9, 21:30) στον τρίτο προκριματικό του Europa League, με το έργο της Ένωσης στην Ελβετία να είναι δύσκολο.

Η ΑΕΚ έχει μπροστά της ένα ματς… ζωής ή θανάτου. Μέχρι το επόμενο, φυσικά, καθώς στη συνέχεια, πιθανότατα θα βρει μπροστά

της την Βόλφσμπουργκ. Ο αγώνας με τους Ελβετούς (όπως και αυτός στα playoffs) είναι μονός, όποτε άπαντες καταλαβαίνουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη. Η Ένωση καλείται να φύγει με την πρόκριση από το Κίμπουν Παρκ, ειδάλλως η εσωστρέφεια θα βρεθεί στην… πόρτα της. Το ματς με την Σεντ Γκάλεν είναι πολύ σημαντικό και το «10» αναλύει τους λόγους.

Την «βαραίνει» ο χαμένος τελικός

Στις 12 Σεπτεμβρίου, η ΑΕΚ αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στον τελικό του Βόλου. Η ομάδα του Μάσιμο Καρέρα ήταν άνευρη, άχρωμη, χωρίς φαντασία και μοιραία ηττήθηκε για τέταρτη συνεχόμενη φορά στον τελικό του Κυπέλλου.

Ουσιαστικά, οι «κιτρινόμαυροι» έχασαν το ματς με κάτω τα χέρια και αυτό πλήγωσε τον οργανισμό που λέγεται ΑΕΚ. Ήταν τεράστια η απώλεια για την Ένωση, που ήλπιζε να βάλει… φρένο στις αποτυχίες. Μετά και τον χαμένο τελικό, ο Δικέφαλος δεν έχει την πολυτέλεια για νέες… απογοητεύσεις. Και στο ματς με την Σεντ Γκάλεν, έχει την ευκαιρία να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Ματς «φωτιά» για Καρέρα

Ο αγώνας είναι πολύ σημαντικός τόσο για την ΑΕΚ, όσο και για τον Μάσιμο Καρέρα. Ο Ιταλός τεχνικός δεν αισθάνεται και πολύ άνετα στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο. Μετά τον χαμένο τελικό, υπήρξε προβληματισμός στα υψηλά κλιμάκια. Και αναμφίβολα, η αναμέτρηση με την Σεντ Γκάλεν είναι ένα τεστ και για τον Καρέρα.

Στις 8 Δεκεμβρίου, ο 56χρονος ανέλαβε τα ηνία της Ένωσης και ασφαλώς του πιστώνεται η μεταμόρφωση της ομάδας. Ο Μάσιμο Καρέρα έδωσε ταυτότητα στην ΑΕΚ, με τους «κιτρινόμαυρους» να παίρνουν αυτό που θέλουν από τα ματς και να φτάνουν μια… ανάσα από τα προκριματικά του Champions League. Όμως, ο χαμένος τελικός βάρυνε το κλίμα στις τάξεις της ομάδας. Και είναι δεδομένο, πως αν η Ένωση αποκλειστεί αύριο, τότε θα βρεθεί σε δύσκολη θέση και ο 56χρονος προπονητής.

Το «δώρο» στον ΠΑΟΚ

Η εντός έδρας αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ για τα playoffs της Super League, σήκωσε μπόλικη… σκόνη. Άπαντες θυμούνται το περιστατικό με τα ληγμένα δελτία των «ασπρόμαυρων», με την Ένωση να επιλέγει να μην κάνει ένσταση.

Η απόφαση των «κιτρινόμαυρων» οδήγησε την ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα στα προκριματικά του Champions League, με τους «ασπρόμαυρους» να έχουν ακόμα μια… ζαριά για τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ο ΠΑΟΚ έχει ήδη εξασφαλίσει πολλά εκατομμύρια με τις δυο προκρίσεις (και τον όμιλο του Europa League), ενώ έχει μπροστά του ακόμα περισσότερα. Με λίγα λόγια, η ομάδα της Θεσσαλονίκης βρίσκεται ήδη σε ευρωπαϊκό όμιλο και έχει τη δυνατότητα να περάσει για πρώτη φορά στα group stages του Champions League. Θα είναι τεράστιο το πλήγμα για την ΑΕΚ, να παρακολουθεί από… μακριά τις ευρωπαϊκές περιπέτειες των ανταγωνιστών της.

Οδηγός το περσινό κάζο

Πέρσι, από νωρίς η ΑΕΚ βίωσε τον απόλυτο… εφιάλτη. Με τον Μιγκέλ Καρντόσο στο τιμόνι, οι «κιτρινόμαυροι» ουσιαστικά αποκλείστηκαν από το πρώτο κιόλας ματς. Στα playoffs του Europa League, η Τράμπζονσπορ βρέθηκε στον «κιτρινόμαυρο» δρόμο, με την Ένωση να ηττάται (3-1) στο Ολυμπιακό Στάδιο. Στην Τραπεζούντα, η Ένωση έφτασε κοντά στο… θαύμα, αλλά δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίσει ευρωπαϊκό όμιλο, μετά από δύο συνεχόμενα χρόνια παρουσίας.

Μετά και το περσινό κάζο, δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα ευρωπαϊκή αποτυχία. Οι «κιτρινόμαυροι» είναι με την πλάτη στον τοίχο και αναζητούν… σωσίβιο. Η ήττα από την τουρκική ομάδα αποτελεί οδηγό για την ΑΕΚ, που δε θέλει να βρεθεί και πάλι στην ίδια, δύσκολη θέση. Για την εικόνα της και το ευρωπαϊκό της πρεστίζ, η Ένωση καλείται να προχωρήσει στην διοργάνωση.

Είναι πολλά τα λεφτά

Τα «κιτρινόμαυρα» ταμεία θα ανακουφιστούν με μια πρόκριση στους ομίλους του Europa League. Η ΑΕΚ έχει μπροστά της μόλις δυο ματς για να βρεθεί στο Europa, με την ευκαιρία να είναι στα… πόδια της Ένωσης.

Αν οι «κιτρινόμαυροι» βρεθούν στους ομίλους του Europa, τότε θα εξασφαλίσουν 2.9 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ, φυσικά, θα λάβουν χρήματα και για την πρόκριση επί της Σεντ Γκάλεν. Γενικά, ο Δικέφαλος θα έχει τη δυνατότητα για επιπλέον έσοδα, με ενδεχόμενη παρουσία στους ομίλους. Ο περσινός αποκλεισμός προκάλεσε… τριγμούς στα ταμεία, με τη ΑΕΚ να μην έχει περιθώρια για νέα απώλεια.

Στο… βάθος η ευρωπαϊκή βαθμολογία

Από την στιγμή, που επέστρεψε από τα… χωράφια της Γ και της Β εθνικής, η ΑΕΚ δεν επέστρεψε μόνο στους τίτλους. Αλλά και στις ευρωπαϊκές διακρίσεις. Χρόνο με τον χρόνο, η Ένωση κέρδιζε θέσεις στο Uefa ranking, με τον Δικέφαλο να έχει συνεχόμενες επιτυχίες τόσο στο Europa League, όσο και στο Champions League. Οι προκρίσεις στους ομίλους, έφεραν αλματώδη άνοδο για τους «κιτρινόμαυρους», που μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερο μέλλον.

Η ΑΕΚ βρίσκεται στην 70η θέση της Uefa και μπορεί να… εκτοξευθεί, διεκδικώντας καλύτερες κληρώσεις τα επόμενα χρόνια. Για να γίνει όμως πραγματικότητα αυτό, θα πρέπει να προσπεράσει πρώτα το ελβετικό… εμπόδιο και εν συνεχεία μια εκ των Βόλφσμπουργκ ή Ντέσνα.

Να δώσει μια χαρά στον κόσμο

28 Αυγούστου 2018. Η τελευταία φορά, που ο κόσμος της ΑΕΚ πήρε μια μεγάλη χαρά. Τότε, η Ένωση απέσπασε ισοπαλία από την Βίντι και προκρίθηκε μετά από 12 ολόκληρα χρόνια στους ομίλους του Champions League.

Εν συνεχεία, ακολούθησε το αρνητικό ρεκόρ των έξι ηττών στους ομίλους. Ενώ, στα εγχώρια, η ΑΕΚ ηττήθηκε δύο φορές στον τελικό του Κυπέλλου και δεν διεκδίκησε ποτέ το πρωτάθλημα. Ο κόσμος είναι δεδομένα απογοητευμένος και περιμένει καρτερικά μια επιτυχία της ομάδας. Η ευκαιρία είναι εδώ για τον Δικέφαλο και μένει να φανεί αν θα αξιοποιηθεί.

Η ΑΕΚ βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Εχει μπροστά της έναν αγώνα δίχως αύριο κόντρα στην Σεντ Γκάλεν. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα ενδέχεται να προκαλέσει αναταραχή, εκτροχιάζοντας από τον Σεπτέμβρη την ομάδα. Ο πρώτος… τελικός για την ΑΕΚ είναι προ των πυλών. Μέχρι τον επόμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα