Συζήτηση να πέσει στο 15% η φορολογία στα συμβόλαια!

14:17 21/8/2019 - Πηγή: To10.gr

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στη σημερινή (17:30) σύσκεψη του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, με τον υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολο Βεσυρόπουλο, θα συζητηθεί εκτενώς το θέμα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και οι προβλέψεις του για την αθλητική κοινότητα.

Το θέμα της φορολόγησης των ΠΑΕ και ΚΑΕ, είχε τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης για την εθνική πολιτική στον αθλητισμό και στην πρόσφατη σύσκεψη που είχε λάβει χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ

του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.

Η Κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση που συζητείται μπορεί να αλλάξει τελείως τον χάρτη στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Καθώς οι σύλλογοι θα πάρουν μια τεράστια ανάσα και θα μπορούν με τα χρήματα που πληρώνουν τώρα στο σύνολο, να αποκτούν καλύτερους παίκτες.

Αυτή τη στιγμή η φορολογία στα συμβόλαια των επαγγελματιών αθλητών ποδοσφαίρου και μπάσκετ, βρίσκεται στο 45%, για συμβόλαια από τις 100.000 € και πάνω. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, η συζήτηση που γίνεται είναι αυτός ο αριθμός να πέσει στο 15%. Με το νέο φορολογικό πλάνο για τον αθλητισμό, μάλιστα, να βρίσκεται ήδη υπό συζήτηση και μελέτη και όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις και εξελίξεις που θα αλλάξουν τελείως το τοπίο.

Για να γίνει αντιληπτό τι πληρώνει μια ομάδα όταν καλείται να καλύψει ένα συμβόλαιο που προβλέπει καθαρές απολαβές 100.000 €, θα πρέπει, πέραν του 45%, προσθέσει την έκτακτη εισφορά και μια σειρά άλλων υποχρεώσεων που έχουν οι ομάδες-εταιρείες για να προκύψει το συνολικό νούμερο. Τι προκύπτει; Ότι το νούμερο που πρέπει να πληρώσει είναι τα καθαρά χρήματα πολλαπλασιασμένα επί 2.1 φορές! Δηλαδή οι 100.000 € που παίρνει καθαρά ένας αθλητής, κοστίζουν σε μια ΠΑΕ / ΚΑΕ, 210.000 €.

Μια οικονομική πραγματικότητα που σε συνθήκες ελληνικού αθλητισμού, όπου οι σύλλογοι δεν μπορούν να βρουν χορηγούς, τηλεοπτική στέγη και έσοδα από τις δραστηριότητές τους, καλούνται να πληρώσουν χρήματα δυσανάλογα, μη ρεαλιστικά. Αυτό, λοιπόν, αλλάζει και όλα δείχνουν ότι ο φορολογικός συντελεστής θα πέσει σε επίπεδα Ρωσίας. Δηλαδή κοντά στο 15%.

Εάν αυτό το ποσοστό επιβεβαιωθεί, τότε θα μιλάμε για μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα στον αθλητισμό, καθώς αυτομάτως τα μπάτζετ των ομάδων θα λάβουν μια ελάφρυνση μεγαλύτερη του 30%. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι, είτε θα μπορούν να αποκτούν καλύτερους παίκτες, είτε θα είναι βιώσιμες εταιρείες.

Keywords
Τυχαία Θέματα