Πανδημία και παγκόσμια απειλή

08:11 8/3/2020 - Πηγή: To10.gr

Τις τελευταίες εβδομάδες η παγκόσμια κοινότητα δέχεται μία σοβαρή απειλή από μία επιδημία γρίπης, τον λεγόμενο κορωνοϊό που έχει σκορπίσει τον φόβο και τον πανικό, σε όλο τον πλανήτη, ξεκινώντας την πορεία μετάδοσής του από την Κίνα.

Πέρα από τις χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες και τις κοινωνικές συνέπειες, οι οικονομικές επιπτώσεις έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, σε όλα τα επίπεδα, τόσο στην Ευρώπη, στην Αμερική, αλλά και παγκόσμια.

Ήδη η Κίνα στην οποία το πρόβλημα κυριαρχεί και έχει επηρεάσει την βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές σημαντικών προϊόντων, το ΑΕΠ

θα έχει μείωση τουλάχιστον 2 με 3 ποσοστιαίες μονάδες για το τρέχον έτος, ενώ οι ΗΠΑ υπό τον φόβο της ύφεσης και της συρρίκνωσης, αποφάσισαν μέσω της FED να μειώσουν τα επιτόκια αναφοράς κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, έτσι ώστε να αποφύγουν μία έντονη υφεσιακή πορεία.

Με τον τρόπο αυτό γίνεται προσπάθεια, να ενισχυθεί η επενδυτική δραστηριότητα με φθηνότερο χρήμα στην αγορά, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Αντίστοιχα και η ΕΚΤ στην Ευρώπη, διατηρεί στάση αναμονής όσον αφορά την δική της νομισματική πολιτική και όπως όλα δείχνουν θα επεκταθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με στόχο να ενισχυθεί η ενεργός ζήτηση της οικονομίας, ως αντιστάθμισμα στην μείωση της παραγωγής και των εξαγωγών.

Όλα τα παραπάνω είναι αδύνατο να αφήσουν ανεπηρέαστη την Ελλάδα, καθώς μόλις πέρυσι εξήλθε από τα δημοσιονομικά προγράμματα προσαρμογής και δεν έχει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ώστε να απορροφήσει τους όποιους κραδασμούς στην αγορά, τόσο στην πλευρά της ζήτησης όσο και της προσφοράς.

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το ΑΕΠ αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά κατά 0.3% ως 0.7%, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών λόγω της μεγαλύτερης τάσης για αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών.

Σε κάθε περίπτωση, είναι κοινώς γνωστό, ότι η οικονομία και το μακροοικονομικά μεγέθη λειτουργούν με αναπροσαρμοζόμενες προσδοκίες, που σημαίνει ότι αρκεί ένα σήμα από τις αγορές ότι μία ενδεχόμενη πανδημία μπορεί να τιθασευθεί και να ελεγχθεί, πριν επηρεάσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού παγκόσμια.

Οι εξελίξεις σίγουρα είναι καταιγιστικές, όμως παρόλα αυτά, κάθε χώρα οφείλει να έχει ένα εναλλακτικό σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων στην οικονομία, μέσω δημοσιονομικής ενίσχυσης των επενδύσεων, αλλά και χρήσης της υψηλής τεχνολογίας, με προσβάσεις εξ’ αποστάσεως προς όφελος του πολίτη, ώστε να μείνει όσο το δυνατόν ανεπηρέαστο το οικονομικό κύκλωμα και η ρευστότητα, από τις συνέπειες εξάπλωσης μίας κρίσης λόγω πανδημίας.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

Keywords
Τυχαία Θέματα