Παναθηναϊκός: Οδηγός του τα φετινά του ντέρμπι

17:11 5/1/2020 - Πηγή: To10.gr

Αν εξαιρέσουμε το ματς με τον Άρη στο Βικελίδης, που βρήκε τον Παναθηναϊκό σε μια πολύ άσχημη φάση της σεζόν, που δεν είχε καταφέρει όχι μόνο να κερδίσει, αλλά να κάνει τα… απαραίτητα του ποδοσφαίρου, η ομάδα του Δώνη εμφανίστηκε ανταγωνιστική σε όλα τα άλλα μεγάλα ματς του πρώτου γύρου.

Ήρθε ισόπαλος με τον Ολυμπιακό, σε ένα ματς που βάσει εικόνας και ευκαιριών θα μπορούσε να είχε κερδίσει. Ήρθε ισόπαλος στην Τούμπα, σε παιχνίδι που έπρεπε εκείνος να είχε σπάσει το αήττητο του ΠΑΟΚ:

ισοφαρίστηκε με αμφισβητούμενο πέναλτι στις καθυστερήσεις των καθυστερήσεων, ένα πέναλτι που δόθηκε ελέω έδρας και δυναμικής του ΠΑΟΚ στα κέντρα αποφάσεων. Κέρδισε την ΑΕΚ στο ματς της χρονιάς έως τώρα, γυρίζοντας από το 0-2 σε 3-2, κάτι που ήρθε μέσω του ποδοσφαίρου και της τακτικής και όχι τυχαία.

Η εικόνα του Παναθηναϊκού στα συγκεκριμένα παιχνίδια δεν έτυχε. Πέτυχε. Ήρθε μέσα από σχέδιο, πιθανότατα και μέσα από το μεγαλύτερο κίνητρο που έχουν οι ποδοσφαιριστές σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις, σε σχέση με παιχνίδια με χαμηλότερου βεληνεκούς αντιπάλους.

Αυτά τα τρία ντέρμπι είναι ο οδηγός του για σήμερα. Δε συμφωνώ ιδιαίτερα με την άποψη πως επειδή το ματς θα γίνει χωρίς κόσμο στις εξέδρες, αυτό είναι θετικό για τον Παναθηναϊκό. Ναι μεν ο κόσμος μπορεί να ασκήσει πίεση στον αντίπαλο, ιδιαίτερα σε τέτοια παιχνίδια και σε έδρες όπως το Καραϊσκάκη, με τον φανατισμό που υπάρχει στα ντέρμπι, αλλά όταν αυτά τα ματς γίνονται μπροστά σε ένα θερμό κοινό και ένα γεμάτο γήπεδο, οι παίκτες αντιδρούν διαφορετικά. Όσον αφορά τη συγκέντρωσή τους και την εγρήγορση στην οποία βρίσκονται σε όλο το παιχνίδι.

Οι συνθήκες ενός άδειου γηπέδου και ενός παγωμένου κλίματος, μπορεί να εφησυχάσουν τον ποδοσφαιριστή, ίσως να μπει στο γήπεδο πιο χαλαρά απ’ ότι χρειάζεται. Και για να πάρει ο Παναθηναϊκός αποτέλεσμα, οφείλει να είναι συγκεντρωμένος και να παίξει στα… κόκκινα σε όλο το ματς.

Όσον αφορά την τακτική προσέγγιση του αγώνα, ο Παναθηναϊκός για να πάρει αποτέλεσμα πρέπει να βρει γκολ. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι ομάδα που θα μπει στο γήπεδο για να πάει για το 0-0. Ο Δώνης έχει βάλει επιθετική φιλοσοφία πια στην ομάδα του, ζητάει από εκείνη να κρατάει πολύ την μπάλα, να τη φέρνει πολύ στην περιοχή. Η παρουσία του Ζαχίντ θα βοηθήσει σε αυτό, το κάθετο ποδόσφαιρο που μπορεί να παίξει ο Νορβηγός μπορεί να βγάλει σε θέση βολής τον Μακέντα. Ο Ιταλός πρέπει να θυμηθεί τον καλό του εαυτό και να σκοράρει στις ευκαιρίες που θα του παρουσιαστούν.

Και μια σημείωση για τα άκρα. Η παρουσία του Ινσούα μπορεί να αποδειχτεί καθοριστική, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται για έναν μπακ. Τα ανεβάσματά του, η δική του συνεισφορά στην επιθετική ανάπτυξη του Παναθηναϊκού, αλλά και η αμυντική του συμπεριφορά ιδιαίτερα αν παίξει ο εκπληκτικός Ποντένσε, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το ντέρμπι.

Keywords
Τυχαία Θέματα