Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Η δυναμική της έδρας και ο… καταραμένος αριθμός «7»

15:57 5/1/2020 - Πηγή: To10.gr

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συγκρούονται για 201η φορά μεταξύ τους το απόγευμα της Κυριακής (5/1), με τον καθένα να έχει τον δικό του στόχο.

Από τη μια οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να εκμεταλλευτούν την ήττα του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης και να επιστρέψουν στην κορυφή της βαθμολογίας, ενώ στην αντίπερα όχθη το «τριφύλλι» ψάχνει το τρίποντο

που θα το διατηρήσει σε τροχιά… τετράδας.

Οικοδεσπότης για την σημερινή αναμέτρηση είναι ο σύλλογος του Πειραιά, ο οποίος διαχρονικά έχει άλλη δυναμική ως γηπεδούχος στα μεγάλα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Είτε οι Πειραιώτες αγωνίζονταν στο ιστορικό τους «σπίτι» (το παλιό και νέο «Γ. Καραϊσκάκης»), είτε σε κάποιο άλλο γήπεδο ως οικοδεσπότες, είχαν τις περισσότερες φορές τον πρώτο λόγο, όπως επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί στις ιστορικές μονομαχίες των δύο «αιωνίων» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Από τις 15 Ιουνίου 1930 και το πρώτο μεγάλο ματς Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός που διεξήχθη στο ουδέτερο (παλιό) γήπεδο του Άρη Θεσσαλονίκης, μέχρι και την περσινή σεζόν (11η Νοεμβρίου, 10η αγωνιστική), οι δύο «αιώνιοι» έχουν αναμετρηθεί 78 φορές για το πρωτάθλημα με γηπεδούχους τους Πειραιώτες (τελική φάση Πανελληνίου Πρωταθλήματος ή κανονική περίοδος Εθνικού Πρωταθλήματος), με τον Ολυμπιακό να έχει τη μερίδα του λέοντος, καθότι νίκησε 36 φορές (ποσοστό 46,2%).

Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του έχει 14 «διπλά» στην έδρα του μεγάλου αντιπάλου του (17,9%), ενώ 28 ντέρμπι έληξαν ισόπαλα (35,9%). Με απλά λόγια οι «ερυθρόλευκοι» έχουν συνολικά 22 νίκες περισσότερες από τους «πράσινους» ως γηπεδούχοι στα μεγάλα, ελληνικά «clasico». Αντίστοιχα μεγάλη είναι η διαφορά των δύο ομάδων και στα τέρματα, με τον Ολυμπιακό να έχει 108 γκολ στο ενεργητικό του (μαζί με τα 4 ματς που πήρε άνευ αγώνος) και τον  Παναθηναϊκό από την πλευρά του να μετράει 74 γκολ.

Ο στοιχειωμένος αριθμός «7»

Παράλληλα, ακόμη ένα ενδιαφέρον στατιστικό από τα ντέρμπι αιωνίων είναι ο αριθμός… 7

Ουδείς, ούτε «ερυθρόλευκος», ούτε «πράσινος» κατάφερε να ξεπεράσει ποτέ τα 7 γκολ στα «clasico» του ελληνικού ποδοσφαίρου στο πλαίσιο του πρωταθλήματος. Όλοι έμεναν πάντα στο συγκεκριμένο νούμερο, που μοιάζει πλέον… στοιχειωμένο.

Από τη μια πλευρά, οι Τζόρτζεβιτς και Σιδέρης κατάφεραν να πληγώσουν επτά φορές τον Παναθηναϊκό, ενώ από την άλλη ισάριθμες φορές βρήκαν δίχτυα οι Σαραβάκος και Βαζέχα σε ντέρμπι αιωνίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα