Όταν ο ΠΑΟΚ «σφράγισε» με διπλό το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του

10:43 9/5/2020 - Πηγή: To10.gr

Ο ΠΑΟΚ συμπληρώνει σήμερα 44 χρόνια από την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στην ιστορία του. Ήταν στις 9 Μαΐου του 1976 όταν ο «Δικέφαλος του Βορρά» κατέκτησε μαθηματικά τον τίτλο με το 3-1 επί του Ηρακλή, έπειτα από ισοπαλία της ΑΕΚ με τον Πανσερραϊκό.

Βέβαια, οι «ασπρόμαυροι» είχαν

έρθει αγκαλιά με τον τίτλο λίγες ημέρες πριν, και συγκεκριμένα στις 2 Μαΐου, όταν νίκησαν την ΑΕΚ με 1-0 στο ντέρμπι κορυφής της Τούμπας. Το γκολ του Νέτο Γκουερίνο λίγες στιγμές πριν τη λήξη, είχε προκαλέσει φρενίτιδα στη Θεσσαλονίκη!

Μαθηματικά, λοιπόν, ο τίτλος εξασφαλίστηκε σαν σήμερα, πριν από 40 χρόνια, όταν ο ΠΑΟΚ νίκησε εκτός έδρας 3-1 τον Ηρακλή, ενώ η ΑΕΚ έφερε «λευκή» ισοπαλία με τον ουραγό Πανσερραϊκό στις Σέρρες.

Η βαθμολογία έγραφε ΠΑΟΚ 47, ΑΕΚ 42 και ο τίτλος βαφόταν «ασπρόμαυρος» οριστικά δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος (σ.σ. τότε η νίκη έδινε δύο βαθμούς).

Στο παιχνίδι με τον «Γηραιό», ο Νέτο Γκουερίνο σκόραρε ξανά, αυτή τη φορά με πέναλτι στο 23′, και άνοιξε το σκορ, με τον Σταύρο Σαράφη να κάνει το 2-0 με κεφαλιά στο 33′.

Οι γηπεδούχοι μείωσαν με εκτέλεση πέναλτι του Βασίλη Χατζηπαναγή στο 49′, με τον Γιώργο Κούδα να «γράφει» το τελικό 1-3 στο 75ο λεπτό, ενώ ένα λεπτό νωρίτερα ο ΠΑΟΚ είχε δοκάρι με τον Άγγελο Αναστασιάδη.

Την ίδια ώρα στις Σέρρες η ΑΕΚ έμενε στο 0-0 απέναντι στον Πανσερραϊκό, με τους Σερραίους φιλάθλους να πανηγυρίζουν κάθε φορά που τα μεγάφωνα του γηπέδου ενημέρωναν για τα γκολ του ΠΑΟΚ στο Καυτανζόγλειο…

Σ’ εκείνο το παιχνίδι ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε με τους: Φούρτουλα, Γούναρη, Πέλλιο, Ιωσηφίδη, Φουντουκίδη, Τερζανίδη, Σαράφη (46’ Αναστασιάδης), Αποστολίδη, Κερμανίδη, Κούδα (79’ Ορφανός), Γκουερίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα